Expozomul: Norul personal de particule și microorganisme care ne urmează peste tot

În jurul fiecăruia dintre noi orbitează un grup de particule, substanțe chimice și microorganisme. Acestea ne însoțesc peste tot pe unde mergem și nu ne părăsesc niciodată.

Acest nor invizibil poartă denumirea de expozom și este unic în cazul fiecărei persoane. Cercetătorii au început să studieze aceste universuri ciudate și cu totul deosebite, iar descoperirile lor sunt remarcabile.

Expozomul, o aură la care nu te-ai aștepta

expozomul nor_personal_01

„Oamenii măsoară cu atenție lucruri precum poluarea aerului, însă nimeni nu a măsurat particulele biologice și chimice de la nivelul fiecărei persoane. Nimeni nu știe cât de vast este expozomul uman sau din ce este alcătuit”, a afirmat geneticianul Michael Snyder, de la Universitatea Stanford.

Potrivit informațiilor adunate de cercetători, fiecare om este înconjurat de un nor de particule, care este o adevărată semnătură. Dacă ai fobie de microbi, probabil că îți vine să faci un duș chiar acum.

Însă, se pare că, deși se schimbă puțin atunci când ne spălăm sau schimbăm mediul, acest nor este uimitor de constant și nu există nicio cale de a scăpa de el.

Expozomul este „semnătura” fiecăruia dintre noi

expozomul nor_personal_02
Cercetătorul Michael Snyder. Foto: Pinterest

Pentru a studia natura acestor nori de particule, Snyder și echipa sa de la Universitatea Stanford au echipat mai mulți voluntari cu dispozitive de monitorizare a aerului. Aceste dispozitive înregistrau constant compoziția aerului din apropierea subiecților.

Unii voluntari au purtat dispozitivele timp de o săptămână, însă alții le-au purtat luni sau chiar ani de zile. În tot acest timp, dispozitivele au înregistrat semnături ale particulelor, ADN-ul și ARN-ul diverselor bacterii, virusuri, substanțe chimice, ciuperci și alte particule.

Apoi, datele au fost catalogate, numărul înregistrărilor fiind de ordinul miliardelor. Așa au aflat cercetătorii că profilul fiecărei persoane este unic.

Rezultatele experimentului încă sunt analizate, însă este clar că lumea care orbitează la câțiva centimetri de pielea noastră spune foarte multe despre starea noastră de sănătate.

„Vrem să facem măsurători pe mai mulți oameni, din medii cât mai diverse. De asemenea, vrem să simplificăm tehnologia, astfel încât fiecare să-și poată măsura norul personal”, a conchis Snyder.


În continuare, descoperă 10 motive pentru care oamenii sunt atât de scârboși, apoi citește cum „miros” câinii oamenii răi.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

>