Expozomul: Norul personal de particule și microorganisme care ne urmează peste tot

În jurul fiecăruia dintre noi orbitează un grup de particule, substanțe chimice și microorganisme. Acestea ne însoțesc peste tot pe unde mergem și nu ne părăsesc niciodată.

Acest nor invizibil poartă denumirea de expozom și este unic în cazul fiecărei persoane. Cercetătorii au început să studieze aceste universuri ciudate și cu totul deosebite, iar descoperirile lor sunt remarcabile.

Expozomul, o aură la care nu te-ai aștepta

expozomul nor_personal_01

„Oamenii măsoară cu atenție lucruri precum poluarea aerului, însă nimeni nu a măsurat particulele biologice și chimice de la nivelul fiecărei persoane. Nimeni nu știe cât de vast este expozomul uman sau din ce este acesta alcătuit”, a afirmat geneticianul Michael Snyder, de la Universitatea Stanford.

Potrivit informațiilor adunate de cercetători, fiecare om este înconjurat de un nor de particule, care este o adevărată semnătură. Dacă ai fobie de microbi, probabil că îți vine să faci un duș chiar acum.

Însă, se pare că, deși se schimbă puțin atunci când ne spălăm sau schimbăm mediul, acest nor este uimitor de constant și nu există nicio cale de a scăpa de el.

Expozomul este „semnătura” fiecăruia dintre noi

Pentru a studia natura acestor nori de particule, Snyder și echipa sa de la Universitatea Stanford au echipat mai mulți voluntari cu dispozitive de monitorizare a aerului. Aceste dispozitive înregistrau constant compoziția aerului din apropierea subiecților.

Unii voluntari au purtat dispozitivele timp de o săptămână, însă alții le-au purtat luni sau chiar ani de zile. În tot acest timp, dispozitivele au înregistrat semnături ale particulelor, ADN-ul și ARN-ul diverselor bacterii, virusuri, substanțe chimice, ciuperci și alte particule.

Apoi, datele au fost catalogate, numărul înregistrărilor fiind de ordinul miliardelor. Așa au aflat cercetătorii că profilul fiecărei persoane este unic.

Rezultatele experimentului încă sunt analizate, însă este clar că lumea care orbitează la câțiva centimetri de pielea noastră spune foarte multe despre starea noastră de sănătate.

„Vrem să facem măsurători pe mai mulți oameni, din medii cât mai diverse. De asemenea, vrem să simplificăm tehnologia, astfel încât fiecare să-și poată măsura norul personal”, a conchis Snyder.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu