5 explozii colosale cauzate de obiecte venite din spațiu

Trăim pe o țintă în mișcare, situată într-un poligon de tragere cosmic. În fiecare zi, Pământul este bombardat cu aproximativ 100 de tone de obiecte căzute din spațiu. Sună alarmant, dar nu e un motiv să intrăm în panică.

Cele mai multe obiecte care cad pe planeta noastră sunt destul de mici – de obicei, de mărimea unui bob de nisip – și sunt incinerate în stratul superior al atmosferei, la zeci de kilometri deasupra Pământului.

Meteoriti 02
Foto: cbn.com

Însă, din când în când, obiecte mult mai mari vin spre Pământ și lasă o dâră de foc pe cer. Unele ajung subiecte de știri, altele trec aproape neobservate. Iată cele mai interesante astfel de obiecte care s-au apropiat de Terra sau chiar au lovit planeta noastră cu o forță uluitoare.

1. Meteoritul din Atlanticul de Sud

Pe 6 februarie 2016, un corp cosmic alcătuită probabil din rocă și măsurând cinci metri în diametru a pătruns în stratul superior al atmosferei Pământului.

Traversând cerul cu zeci de kilometri pe secundă, meteoritul a comprimat și încălzit aerul, vaporizându-se pe măsură ce a înaintat prin atmosferă.

Când se afla la 20-30 de kilometri deasupra Atlanticului de Sud, meteoritul a explodat cu forța a 12.000 de tone de TNT (forță apropiată de cea bombei de la Hiroshima).

Meteorit Atlanticul de Sud
Locul unde a lovit meteoritul. Imagine: finance.yahoo.com

Ciudat este că nimeni nu a văzut explozia. Știm că a avut loc doar datorită măsurăturilor făcute de diverse instituții științifice și de apărare, care au înregistrat tulburările atmosferice care au urmat.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

2. Meteoritul de la Celiabinsk

Prin contrast, unii meteoriți atrag atenția lumii întregi. Această minge de foc a traversat cerul de deasupra orașului Celiabinsk, din Rusia, în dimineața zilei de 15 februarie 2013.

Deplasându-se cu aproximativ 20 de kilometri pe secundă, mingea de foc era mai strălucitoare decât Soarele și a fost surprinsă de mai mulți oameni, cu ajutorul telefoanelor mobile sau pe camerele video montate pe bordul mașinilor.

Meteoritul se vede și pe înregistrările camerelor de supraveghere. Se estimează că avea diametrul de 20 de metri și că a explodat cu forța a 500.000 de tone de TNT, pulverizând mii de ferestre, provocând pagube pe o zonă de 88 de kilometri și rănind peste 1.200 de persoane.

Deși a explodat în atmosferă, meteoritul de la Celiabinsk a arătat magnitudinea pagubelor pe care un impact cu solul ar putea să le provoace într-o zonă locuită.

3. Meteoritul 2008 TC3

Acest obiect cu diametrul de patru metri, cântărind aproximativ 80 de tone, a pătruns în atmosfera Pământului la nord de Sudan, în dimineața zilei de 7 octombrie 2008.

Deplasându-se cu 13 kilometri pe secundă, meteoritul a explodat la zeci de kilometri deasupra solului, cu forța a 1.000 de tone de TNT. Mingea de foc a fost observată de la distanțe de peste 1.000 de kilometri.

Deși nu este prea cunoscut, 2008 TC3 a fost o premieră notabilă: primul obiect observat și urmărit înainte de a intra în contact cu atmosfera Pământul. Astfel, oamenii de știință au putut testa procesul de detectare și urmărire a obiectelor aflate în apropierea Pământului.

Meteorit 03
Meteoritul 2008 TC3. Foto: nasa.gov

De atunci, au mai fost detectați și alți meteoriți, dar procesul nu este infailibil. De exemplu, meteoritul de la Celiabinsk, care a fost mult mai mare, a trecut nedetectat până când a apărut pe cerul Rusiei.

4. Incidentul de la Tunguska

În dimineața zilei de 30 iunie 1908, o explozie care a avut loc deasupra unei regiuni izolate din nordul Siberiei a pus la pământ copaci înalți de 80 de metri, pe o suprafață de 2.000 de kilometri pătrați.

Studiile ulterioare sugerează că explozia a avut forța a 15 milioane de tone de TNT – de peste o mie de ori mai mare decât forța bombei de la Hiroshima.

Estimările privind mărimea și viteza meteoritului de la Tunguska depind de presupunerile privind compoziția obiectului: meteoriții stâncoși și înghețați au densități diferite și se comportă diferit în timpul căderii.

Meteorit 04
Copaci căzuți după explozie. Această fotografie a fost făcută în 1929. Foto: Wikimedia Commons

Totuși, se crede că meteoritul avea diametrul între 50 și 200 de metri și că a explodat la 5-10 kilometri deasupra solului. Explozia a generat tulburări seismice și atmosferice în toată Asia și Europa, însă, în mod uimitor, nu s-au consemnat victime.

5. Meteoritul care a cauzat craterul Barring

Această „cicatrice” din deșertul Arizona, cu lățimea de 1.200 de metri și adâncimea de 170 de metri, este mărturia a ceea ce se întâmplă atunci când un meteorit supraviețuiește trecerii prin atmosferă și lovește suprafața Pământului.

Cercetările sugerează că craterul a fost făcut de un meteorit din nichel-fier, cu diametrul de aproximativ 50 de metri, care a lovit Pământul cu viteza de 13 kilometri pe secundă și cu forța a 10 milioane de tone de TNT.

Viteza și mărimea acestui meteorit nu sunt foarte diferite de cele ale meteoritului de la Tunguska. Însă căderea mai abruptă sau diferențele de compoziție au făcut ca meteoritul Barringer să nu explodeze și să nu se dezintegreze în atmosferă.

Impactul a avut loc cu aproximativ 50.000 de ani în urmă, când regiunea nu era locuită de oameni.


Ți-a plăcut articolul? Te-ar putea interesa și Când iadul se dezlănțuie: Primele milisecunde după o explozie atomică. Apoi, citește despre 5 dintre cele mai ciudate dezastre din toate timpurile.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu