5 explozii colosale cauzate de obiecte venite din spațiu

Trăim pe o țintă în mișcare, situată într-un poligon de tragere cosmic. În fiecare zi, Pământul este bombardat cu aproximativ 100 de tone de obiecte căzute din spațiu. Sună alarmant, dar (probabil că) nu este un motiv să intrăm în panică.

Cele mai multe obiecte care cad pe planeta noastră sunt destul de mici – de obicei, de mărimea unui bob de nisip – și sunt incinerate în stratul superior al atmosferei, la zeci de kilometri deasupra solului.

Însă, din când în când, obiecte mult mai mari vin spre Pământ și lasă o dâră de foc pe cer. Unele ajung subiecte de știri, altele trec aproape neobservate.

Iată unele dintre cele mai interesante astfel de corpuri care doar s-au apropiat de Terra sau chiar au lovit planeta noastră cu o forță uluitoare.

1

Meteoritul din Atlanticul de Sud

Pe 6 februarie 2016, un corp cosmic alcătuit, probabil, din rocă și măsurând cinci metri în diametru a pătruns în stratul superior al atmosferei Pământului.

Traversând cerul cu zeci de kilometri pe secundă, meteoritul a comprimat și a încălzit aerul, vaporizându-se pe măsură ce înainta prin atmosferă.

Când a ajuns la 20-30 de kilometri deasupra Atlanticului de Sud, meteoritul a explodat cu forța a 12.000 de tone de TNT (forță apropiată de cea a bombei de la Hiroshima).

Ciudat este că nimeni nu a văzut explozia. Se știe că a avut loc doar datorită măsurătorilor făcute de diverse instituții științifice și de apărare, care au înregistrat tulburările atmosferice care au urmat.

2

Meteoritul din Celiabinsk

Abonează-te la canalul Incredibilia:

Prin contrast, unii meteoriți atrag atenția lumii întregi. Această minge de foc a traversat cerul de deasupra orașului Celiabinsk, din Rusia, în dimineața zilei de 15 februarie 2013.

Deplasându-se cu aproximativ 20 de kilometri pe secundă, mingea de foc era mai strălucitoare decât Soarele și a fost surprinsă de mai mulți oameni cu ajutorul telefoanelor mobile sau pe camerele video montate pe bordul mașinilor.

Meteoritul se vede și pe înregistrările camerelor de supraveghere. Se estimează că avea diametrul de 20 de metri și că a explodat cu forța a 500.000 de tone de TNT, pulverizând mii de ferestre, provocând pagube pe o zonă de 88 de kilometri și rănind peste 1.200 de persoane.

Deși a explodat în atmosferă, meteoritul din Celiabinsk a arătat magnitudinea pagubelor pe care ar putea să le provoace căderea unui corp cosmic într-o zonă locuită.

3

Meteoritul 2008 TC3

Acest obiect cu diametrul de patru metri, cântărind aproximativ 80 de tone, a pătruns în atmosfera Pământului la nord de Sudan, în dimineața zilei de 7 octombrie 2008.

Deplasându-se cu 13 kilometri pe secundă, meteoritul a explodat la zeci de kilometri deasupra solului, cu forța a 1.000 de tone de TNT. Mingea de foc a fost observată de la distanțe de peste 1.000 de kilometri.

Meteorit 03
Meteoritul 2008 TC3. Foto: NASA

Deși este mai puțin cunoscut, 2008 TC3 a fost o premieră demnă de luat în seamă: primul obiect observat și urmărit înainte de a intra în contact cu atmosfera Pământul.

Astfel, oamenii de știință au putut testa procesul de detectare și de urmărire a obiectelor aflate în apropierea Terrei. De atunci, au mai fost detectați și alți meteoriți, dar procesul nu este infailibil.

De exemplu, meteoritul din Celiabinsk, care a fost mult mai mare, a trecut nedetectat până când a apărut pe cerul Rusiei.

4

Incidentul din Tunguska

Meteorit 04
Copaci căzuți după explozie. Această fotografie a fost făcută în 1929. Foto: Wikimedia

În dimineața zilei de 30 iunie 1908, o explozie care a avut loc deasupra unei regiuni izolate din nordul Siberiei a pus la pământ copaci înalți de 80 de metri, pe o suprafață de 2.000 de kilometri pătrați.

Studiile desfășurate ulterior sugerează că explozia a avut forța a 15 milioane de tone de TNT – de peste o mie de ori mai mare decât forța bombei de la Hiroshima.

Estimările privind mărimea și viteza meteoritului din Tunguska depind de presupunerile privind compoziția obiectului: meteoriții stâncoși și înghețați au densități diferite și se comportă diferit în timpul căderii.

Totuși, se crede că meteoritul avea diametrul între 50 și 200 de metri și că a explodat la 5-10 kilometri deasupra solului. Explozia a generat tulburări seismice și atmosferice în Asia și Europa, însă, în mod uimitor, nu s-au consemnat victime.

5

Meteoritul care a cauzat craterul Barringer

Craterul Barringer. Foto: Wikimedia

Această „cicatrice” din Deșertul Arizona (botezată după geologul Daniel Barringer, primul care a sugerat că este locul căderii unui „bolovan spațial”), cu lățimea de 1.200 de metri și adâncimea de 170 de metri, este mărturia a ceea ce se întâmplă atunci când un meteorit supraviețuiește trecerii prin atmosferă și lovește suprafața Pământului.

Cercetările sugerează că craterul a fost făcut de un meteorit din nichel-fier, cu diametrul de aproximativ 50 de metri, care a lovit Terra cu viteza de 13 kilometri pe secundă și cu forța a 10 milioane de tone de TNT.

Viteza și mărimea acestui meteorit nu sunt foarte diferite de cele ale meteoritului din Tunguska. Însă căderea mai abruptă sau diferențele de compoziție au făcut ca meteoritul Barringer să nu explodeze și să nu se dezintegreze în atmosferă.

Impactul a avut loc cu aproximativ 50.000 de ani în urmă, când regiunea nu era locuită de oameni.

Ca să știi mai mult, citește „Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii”

Când vorbim despre istoria omenirii, ne concentrăm adesea asupra marilor lideri, a forțelor demografice și a războaielor decisive. Dar cum ne-a modelat Pământul destinul? Planeta noastră se clatină, determinând schimbări climatice care au forțat trecerea de la o viață nomadă la agricultură. Terenul muntos a dus la dezvoltarea democrației în Grecia. Mai târziu, modelele de circulație atmosferică au modelat evoluția explorării, colonizării și comerțului global.

Chiar și astăzi, comportamentul de vot în sud-estul Statelor Unite urmează în cele din urmă modelul subiacent al sedimentelor vechi de 75 de milioane de ani dintr-o mare de mult dispărută. Pretutindeni putem observa amprenta profundă a planetarului asupra umanului. De la cultivarea primelor plante până la fondarea statelor moderne, „Origini” explică modul în care forțele planetei (adică dinamica plăcilor tectonice, curenții oceanici, clima și materiile prime) au influențat evoluția, viața și istoria omului.

Profesor specializat în popularizarea științei, Lewis Dartnell a creat o lucrare care ar trebui să fie înțeleasă de aproape orice cititor.

„Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu