Când iadul se dezlănțuie: Primele momente după o explozie atomică

Următoarele imagini sunt fotografii ale unei bombe atomice detonate de armata americană în cadrul seriei de teste „Tumbler Snapper”.

Fotografiile au fost realizate de Harold Eugene Edgerton (1903-1990) și înfățișează o explozie atomică la câteva milisecunde după detonare. Edgerton a fost profesor la Massachusetts Institute of Technology și a obținut zeci de brevete pentru dispozitivele și invențiile sale.

explozie atomică
Foto: Wikimedia / Harold Eugene Edgerton

La început, ai putea fi tentat să crezi că ai de-a face niște falsuri proaste, fiindcă ceea ce vezi pare a fi din altă lume. Totuși, imaginile sunt înspăimântător de reale.

Harold Eugene Edgerton a folosit aparate de fotografiat Rapatronic, cu obiective de trei metri lungime, așezate în șiruri de câte patru până la zece, pentru a face fotografii multiple.

Aparatele au fost poziționate la 11 kilometri de zona exploziei și fiecare fotografie a avut un timp mediu de expunere de trei milisecunde. Imaginile sunt cu adevărat uimitoare.

Această explozie atomică pare o imagine venită din alte lumi

În a doua fotografie de mai jos se poate observa așa-numitul „efect de funie” (termen inventat de fizicianul John Malik), în cadrul căruia explozii de energie sunt proiectate în afara mingii de foc.

Deși nu a fost realizată de Edgerton, în filmarea de mai sus poți vedea efectul de funie în slow motion.

explozie atomică
Foto: Wikimedia / Harold Eugene Edgerton

Edgerton a fost decorat de armată, a câștigat o medalie pentru știință și a fost inclus în galeria națională al inventatorilor din SUA, printre alte onoruri.

explozie atomică
Protuberanțele albe din partea de jos a sferei generate de explozie ilustrează „efectul de funie”. Foto: Wikimedia / Harold Eugene Edgerton

De asemenea, a scris și a fost coautorul a patru cărți.

explozie atomică
Foto: Wikimedia / Harold Eugene Edgerton

Harold Eugene Edgerton a realizat și alte fotografii reprezentative, cum ar fi această „diademă a picăturii de lapte” din 1957, pe care probabil că foarte mulți o recunoaștem, chiar dacă nu știm de ce.

explozie atomică
Foto: Wikimedia / Harold Eugene Edgerton

Motto-ul lui Edgerton era simplu și optimist, o idee demnă de urmat:

„Muncește din greu. Spune-le tuturor tot ceea ce știi. Încheie o înțelegere cu o strângere de mână. Distrează-te!”


În continuare, citește despre cobaii atomici, cei 5 bărbați care s-au oferit să stea sub bomba nucleară, apoi vezi 5 dintre cele mai nimicitoare arme create de om.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu