Experții au găsit un „sistem solar perfect” când căutau viață extraterestră. La ce distanță de Pământ se află

Oamenii de știință au făcut o descoperire interesantă în timp ce căutau semne de viață extraterestră. Ei au găsit un sistem solar asemănător cu al nostru, creat în urma unor coliziuni violente. Acest „sistem solar perfect” este situat la 100 de ani lumină de Pământ și este format din șase planete care au aproximativ aceeași dimensiune.

Interesant este faptul că aceste planete au rămas relativ neschimbate de la formarea sistemului, în urmă cu 12 miliarde de ani. Această descoperire reprezintă o oportunitate ideală pentru oamenii de știință de a studia modul în care se formează lumile. Telescoapele american TESS și european Cheops au fost folosite pentru a face această descoperire.

Aceste șase planete orbitează în jurul stelei lor într-un tipar sincronizat, asemănător unui vals. Steaua, numită HD 110067, este o stea strălucitoare situată în constelația Părul Berenice. Este un sistem stelar compact care ar putea încăpea în interiorul orbitei lui Mercur, care este cea mai apropiată planetă de Soare din sistemul nostru solar.

Toate planetele din acest „sistem solar perfect” sunt denumite planete „fierbinți”. Ele au o compoziție similară cu cea a lui Neptun, ceea ce înseamnă că au un nucleu solid acoperit de un înveliș gros de gaz.

Din nefericire, niciuna dintre aceste planete nu se află în zona locuibilă, care este regiunea din jurul unei stele în care poate exista apă lichidă. Cu toate acestea, acest sistem solar poate oferi totuși informații valoroase despre formarea sistemului nostru solar.

Un aspect remarcabil al acestor planete este reprezentat de perioadele lor orbitale, adică timpul necesar pentru a parcurge o orbită în jurul stelei lor. Ele sunt perfect sincronizate, lucru care nu a fost observat niciodată printre cele peste 5.000 de exoplanete descoperite până acum.

Această sincronizare este o caracteristică unică a acestui sistem solar. Studiul acestui „sistem solar perfect” a început în 2020, când telescopul TESS a detectat primele două planete prin metoda tranzitului. Această metodă măsoară schimbările de luminozitate cauzate de trecerea unei planete prin fața stelei sale.

Aceste observații inițiale au stârnit curiozitatea astronomilor, care au suspectat prezența unor planete mai îndepărtate, cu perioade orbitale mai lungi. Pentru a-și confirma suspiciunile, astronomii au apelat la telescopul Cheops, care are capacitatea de a se concentra asupra unei stele pentru o perioadă lungă de timp.

Cheops a reușit să identifice cu succes patru planete suplimentare în sistem, dezlegând misterul. Secretul din spatele orbitelor sincronizate ale acestui „sistem solar perfect” constă într-un sistem de atracție gravitațională între planete. Prin această sincronizare, planetele mențin un echilibru delicat în cadrul sistemului stelar.

Această descoperire deschide posibilități interesante pentru cercetări și explorări ulterioare, permițând oamenilor de știință să înțeleagă mai bine formarea propriului nostru sistem solar.

Ea ne reamintește faptul că mai sunt încă multe lucruri pe care trebuie să le descoperim despre imensitatea universului și despre potențialul de viață dincolo de planeta noastră.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu