Experții au descoperit o moleculă care nu a mai fost găsită în afara Sistemului Solar. Se află pe o planetă unde plouă cu sticlă

O descoperire recentă a uimit experții care studiază o exoplanetă numită HD 189733b. Această exoplanetă, de dimensiuni similare cu Jupiter, are condiții extreme, cu temperaturi ridicate, vânturi intense și chiar ploaie de sticlă.

Prin intermediul datelor colectate de Telescopul James Webb, oamenii de știință au descoperit o nouă moleculă prezentă în atmosfera planetei, hidrogen sulfurat. Acest gaz emană un miros înțepător și nu a mai fost găsit până acum în afara sistemului nostru solar.

HD 189733b, situată la 64 de ani-lumină distanță de Pământ, face parte din grupul giganților gazoși precum Jupiter. Aceasta orbitează foarte aproape de steaua sa, ceea ce duce la temperaturi de suprafață arzătoare, vânturi puternice și precipitații de sticlă la viteze incredibile.

În ciuda cercetărilor aprofundate mult anterioare asupra acestei exoplanete, experții au fost surprinși de descoperirea hidrogenului sulfurat datorită statutului său unic.

Conducătorul studiului, Guagnwei Fu de la Universitatea Johns Hopkins, s-a referit la HD 189733b ca la o exoplanetă importantă care oferă informații valoroase despre chimia și fizica atmosferelor exoplanetelor.

În ciuda faptului că este puțin mai mare decât Jupiter, apropierea sa de stea o face mult mai fierbinte, cu temperaturi care ating 926 de grade Celsius. Condițiile intense de pe HD 189733b au făcut descoperirea hidrogenului sulfurat și mai remarcabilă.

Utilizarea Telescopului James Webb pentru a examina atmosfera exoplanetei în lumină infraroșie a scos la iveală această descoperire revoluționară. Această descoperire nu numai că aruncă lumină asupra compoziției exoplanetelor, dar deschide și noi căi pentru studierea în continuare a atmosferelor acestora.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu