Experimentul Tuskegee: Abominabilul studiu despre sifilis

Experimentul Tuskegee a fost deosebit de crud. Cunoscut oficial ca „Studiul Tuskegee despre sifilisul netratat la bărbații negri”, studiul (desfășurat între 1932 și 1972) a fost demarat într-o perioadă în care nu se cunoștea niciun tratament pentru această boală.

Celor aproape 400 de bărbați infectați cu sifilis le-a fost interzis tratamentul pentru a observa efectele pe termen lung ale maladiei. La sfârșitul experimentului, majoritatea au murit, soțiile lor au fost și ele infectate, în timp ce mai mulți copii s-au născut cu sifilis.

experimentul tuskegee
Participanți la experimentul Tuskegee despre sifilis. Foto: US National Archives

După ce au fost recrutați cu promisiunea că vor avea parte de îngrijire medicală gratuită, în experimentul Tuskegee au fost înscriși 600 de bărbați.

Cei mai mulți dintre participanți erau muncitori zilieri în agricultură care nu mai fuseseră vreodată la medic.

Medicii de la Serviciul de Sănătate Publică al SUA (SSP), care derula studiul, au informat participanții – 399 de bărbați cu sifilis latent și un grup de control de alți 201, care nu sufereau de această boală – că erau tratați de „sânge rău”, un termen larg folosit în zonă la acea vreme pentru a desemna diferite afecțiuni.

experimentul tuskegee
Un participant la experimentul Tuskegee. Foto: US National Archives

Bărbații erau monitorizați de cadre medicale, însă li se administrau doar medicamente placebo, precum aspirina și suplimentele minerale, în ciuda faptului că penicilina începuse să fie recomandată pentru tratarea sifilisului în 1947.

Cercetătorii SSP au convins doctorii să nu trateze participanții, iar cercetările s-au desfășurat la Institutul Tuskegee.

Pentru a urmări progresul bolii, cercetătorii nu le-au oferit niciun medicament eficient bărbaților, care au început să moară, să orbească sau să înnebunească ori să se confrunte cu alte probleme de sănătate cauzate de sifilisul netratat.

La mijlocul anilor ’60, Peter Buxton, un cercetător venerolog de la SSP, a aflat despre studiul Tuskegee și le-a comunicat superiorilor îngrijorarea că experimentul era lipsit de etică.

Ca răspuns, oficialii SSP au înființat o comisie care să evalueze studiul, însă în cele din urmă au ales să-l continue, cu scopul de a urmări participanții până când toți aveau să moară și aveau să se facă autopsii, iar datele adunate în cadrul proiectului ar fi putut fi astfel analizate.

Prin urmare, Buxton i-a furnizat informațiile unui prieten reporter, care le-a transmis altui coleg, Jean Heller, de la Associated Press. Heller a făcut public cazul în iulie 1972, stârnind indignarea publicului. Drept consecință, studiul a fost sistat.

Până atunci, 28 de participanți muriseră deja de sifilis, alți 100 muriseră de complicații legate de sifilis, cel puțin 40 de soții fuseseră diagnosticate cu sifilis, în vreme ce boala fusese transmisă la naștere altor 19 copii.

Președintele SUA și-a cerut scuze pentru experimentul Tuskegee

experimentul tuskegee
Herman Shaw, fost participant la studiu, vorbește în timp ce președintele Bill Clinton asistă, în cadrul ceremoniilor de la Casa Albă de pe 16 mai 1997, în timpul cărora Clinton și-a cerut scuze supraviețuitorilor și familiilor victimelor care au fost implicate fără voia lor în experimentul Tuskegee. Foto: AFP/Getty Images

În 1973, Congresul SUA a desfășurat audieri legate de experimentul Tuskegee, iar în anul următor participanții care au supraviețuit, alături de moștenitorii celor care muriseră, au căzut la înțelegere pentru suma de 10 milioane de dolari.

În plus, s-au emis noi reguli pentru a proteja subiecții umani în cadrul proiectelor de cercetare finanțate de guvernul SUA.

În 1947 se instituise Codul Nurnberg ca reacție la experimentele oribile ale doctorilor naziști din lagărele de concentrare din Al Doilea Război Mondial.

Documentul stabilea niște principii etice de bază pentru cercetarea medicală care implica subiecți umani, cum ar fi cerința conform căreia o persoană trebuia să-și dea consimțământul în cunoștință de cauză înainte de a participa la un experiment.

Reacția guvernului SUA: „Vă rugăm să ne scuzați!”

Ca rezultat al experimentului Tuskegee, mulți afro-americani au dezvoltat o neîncredere profundă față de oficialii din sistemul de sănătate publică.

Pentru a încuraja reconcilierea rasială, președintele Clinton a prezentat scuze publice în 1997, declarând:

„Guvernul SUA a făcut un lucru greșit, profund greșit din punct de vedere moral. Nu trebuie să uităm acest trecut rușinos.”

Ultimul participant la studiu a murit în 2004.

În 2010, președintele Barack Obama și alți oficiali americani și-au cerut scuze pentru un alt studiu lipsit de etică, sponsorizat de guvern, desfășurat cu câteva decenii în urmă, de data aceasta în Guatemala.

Un cadru medical recoltează mostre de sânge de la câțiva bărbați implicați în experimentul Tuskegee. Foto: US National Archives

În cadrul acelui studiu, între 1946 și 1948, aproape 700 de bărbați și femei – prizonieri, soldați, pacienți cu probleme mintale – au fost infectați în mod intenționat cu sifilis, fără consimțământul lor.

Sute de alți oameni au fost expuși la boli cu transmitere sexuală ca parte a studiului. Scopul acestui experiment era să stabilească dacă penicilina putea să prevină – și nu doar să vindece – infecția cu sifilis. Unii dintre cei infectați nu au primit niciun fel de tratament medical.

Rezultatele studiului, care a fost derulat în cooperare cu guvernul Guatemalei, nu au fost publicate niciodată. Coordonatorul proiectului, doctorul John Cutler, a devenit cercetător coordonator în cadrul experimentului Tuskegee.

După moartea lui Cutler, în 2003, istoricul Susan Reverby a scos la iveală documentele referitoare la experimentul cu sifilis din Guatemala, în timp ce făcea cercetări legate de experimentul Tuskegee. În 2010, a informat oficialii SUA despre cele descoperite.

Curând după aceea, secretarul de stat Hillary Clinton a prezentat scuze cu privire la studiu, iar președintele Obama i-a cerut președintelui Guatemalei să-și ceară scuze pentru experimente.


Iar acum, după ce ai aflat despre experimentul Tuskegee, descoperă alte 3 experimente medicale sinistre pe oameni, cu urmări devastatoare.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Experimentul Tuskegee: Abominabilul studiu despre sifilis”

  1. Cum nu exista tratament pentru sifilis la momentul initierii acelui studiu? Exista si se facea cu Salvarsan sau Neosalvarsan. Si chiar cu 100 de ani inainte exista tratament. Asa s-a tratat Paganini. Nu cu Salvarsan, fireste.

    Răspunde

Lasă un comentariu