Shattered: Experimentul extrem de privare de somn transmis la TV în Anglia

Reality show-ul „Shattered” (care înseamnă „spulberat”, „distrus”), difuzat în 2004 de Canalul 4, din Anglia, a stârnit mari controverse. Produs de realizatorii „Big Brother” și urmând premise similare, „Shattered” reunea zece voluntari al căror obiectiv era să încerce să nu doarmă timp de șapte zile.

Ideea era simplă: dacă erai ultimul care avea să adoarmă, câștigai 100.000 de lire sterline. Însă, de-a lungul săptămânii, participanții luau parte la provocări de o oră, timp în care trebuiau să țină în brațe un ursuleț de pluș uriaș sau să numere oi pe un ecran fără să adoarmă.

Participanții la „Shattered” au încercat să reziste o săptămână dormind cel mult două ore pe zi. Foto: iStock

Participanții erau atent monitorizați și li se dădeau numeroase „teste de performanță” care să analizeze efectele privării de somn, „pentru știință”. Desigur, toată treaba era difuzată la televizor pentru entertainment.

„Shattered” și-a făcut reclamă ca fiind un experiment televizat care explora efectele privării de somn. S-au făcut multe experimente de privare de somn în ultimii 100 de ani, cele mai multe pe animale.

Toate au oferit rezultate similare, legând lipsa somnului de o scădere drastică a funcțiilor cognitive. Pentru cele mai multe animale testate, lipsa somnului a fost fatală, iar cobaii au murit după două săptămâni de privare de somn.

S-au făcut numeroase astfel de experimente pe oameni (experimente care nu au fost fatale), pentru care efectele privării de somn au fost similare cu cele observate la animale.

„Shattered” a adunat zece voluntari care aveau să încerce să stea treji timp de o săptămână. Persoana care rezista și era ultima care adoarme câștiga 100.000 de lire.

Însă, dacă concurenții încercau să fure câteva clipe de somn și își închideau ochii pentru mai mult de zece secunde, din premiul final se scădeau 1.000 de lire. În mod surprinzător, din premiul final s-au scăzut foarte puțini bani, ceea ce a făcut competiția și mai interesantă.

De-a lungul experimentului lung de o săptămână, efectele privării de somn au fost monitorizate atent printr-o serie de teste de agilitate mintală.

Concurenții cu cele mai proaste rezultate erau trimiși să facă față provocării „Dacă adormi, pierzi”, în cadrul căreia trebuiau să nu adoarmă în timp ce erau supuși la tot felul de stimuli care induc somnul, cum ar fi să privească uscarea vopselei într-un fotoliu confortabil și cald sau să țină în brațe un urs de pluș uriaș.

Programul „Shattered” a fost conceput de realizatorii „Big Brother” . Foto: Wikimedia

Unele dintre principalele efecte ale privării de somn sunt halucinațiile, de care, până la urmă, au suferit mulți dintre concurenți. Deși poate că se dădeau în spectacol pentru camerele de filmat, toți știm cum „o poți lua razna” dacă nu ai dormit orele necesare în fiecare zi.

Într-un episod, de exemplu, un concurent a devenit furios când ceilalți au refuzat să pună pe ei armura japoneză și să se joace cu o minge imaginară. La un moment dat, doi concurenți au devenit convinși că hainele le-au fost furate.

Deși sună alarmant, posibilele vătămări erau limitate. Din motive de sănătate, li se permitea să doarmă două ore pe zi, lucru care a fost ascuns și abia menționat pe durata show-ului.

Profesorul Jim Horne, director al Centrului de Cercetare a Somnului de la Loughborough, a declarat că „dacă concurenții ar fi fost complet privați de somn, nu ar fi reușit să treacă de ziua de miercuri.”

Clare Southern, în vârstă de 19 ani, a câștigat premiul de 97.000 de lire sterline. Foto: BBC

Show-ul „Shattered” a atras multe plângeri și critici din partea presei, a publicului, a medicilor și chiar și a politicienilor. Neil Douglas, profesor de medicină respiratorie și medicină a somnului la Universitatea din Edinburgh, a condamnat total emisiunea.

„Nu este vorba de un experiment științific. Este vorba de plăcerea de a privi niște oameni supuși la încercări spre beneficiul nimănui”, a afirmat Neil Douglas.

„Shattered” a fost investigat de autoritatea britanică de reglementare a comunicațiilor, care nu a constatat nicio încălcare a legii, deoarece concurenții erau atent monitorizați și sfatul medicilor era luat în considerare.

În cele din urmă, cea mai tânără concurentă, Clare Southern (19 ani), ofițer de poliție în devenire, a câștigat premiul cel mare, în valoare de 97.000 de lire. Probabil că, după aceea, a dormit neîntoarsă.


În continuare, citește și:


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>