Shattered: Experimentul extrem de privare de somn transmis la TV în Anglia

Reality show-ul „Shattered” (care înseamnă „spulberat”, „distrus”), difuzat în 2004 de postul britanic Channel 4, a stârnit mari controverse.

Produs de realizatorii „Big Brother” și urmând premise similare, „Shattered” reunea zece voluntari al căror obiectiv era să încerce să nu doarmă timp de șapte zile.

Participanții la „Shattered” au încercat să reziste o săptămână dormind cel mult două ore pe zi. Foto: iStock

Ideea era simplă: cel care adormea ultimul câștiga 100.000 de lire sterline. Însă, de-a lungul săptămânii, participanții luau parte la provocări de o oră, timp în care trebuiau să țină în brațe un ursuleț de pluș uriaș sau să numere oi pe un ecran fără să adoarmă.

Participanții erau atent monitorizați și li se dădeau numeroase „teste de performanță” care să analizeze efectele privării de somn, „pentru știință”. Desigur, tot procesul er difuzată la televizor pentru entertainment.

„Shattered” și-a făcut reclamă ca fiind un experiment televizat care explora efectele privării de somn. S-au făcut multe experimente de privare de somn în ultimii 100 de ani, cele mai multe pe animale.

Toate au ajuns la rezultate similare, găsind legături între lipsa somnului și scăderea drastică a funcțiilor cognitive. Pentru cele mai multe animale testate, lipsa somnului a fost fatală, iar cobaii au murit după două săptămâni de privare de somn.

S-au făcut numeroase astfel de experimente pe oameni (care nu au fost fatale), pentru care efectele privării de somn au fost similare cu cele observate la animale.

„Shattered” a adunat zece voluntari care aveau să lupte cu somnul timp de o săptămână. Însă, dacă încercau să fure câteva clipe de somn și își închideau ochii pentru mai mult de zece secunde, din premiul final se scădeau 1.000 de lire.

În mod surprinzător, din premiul final s-au scăzut foarte puțini bani, ceea ce a făcut competiția cu atât mai interesantă. De-a lungul experimentului lung de o săptămână, efectele privării de somn au fost monitorizate atent printr-o serie de teste de agilitate mintală.

Concurenții cu cele mai proaste rezultate erau trimiși să facă față provocării „Dacă adormi, pierzi”, în cadrul căreia trebuiau să nu adoarmă în timp ce erau supuși la tot felul de stimuli care induc somnul, cum ar fi să privească uscarea vopselei într-un fotoliu confortabil și cald sau să țină în brațe un urs de pluș uriaș.

Unele dintre efectele privării de somn sunt halucinațiile, de care, până la urmă, au suferit mulți dintre concurenți. Deși poate că se dădeau în spectacol pentru camerele de filmat, cu toții știm cum „o poți lua razna” dacă nu dormi orele necesare în fiecare zi.

Programul „Shattered” a fost conceput de realizatorii „Big Brother”, o altă emisiune de mare succes la public. Foto: Wikimedia

Într-un episod, de exemplu, un concurent a devenit furios atunci când ceilalți au refuzat să poarte armura japoneză și să se joace cu o minge imaginară. La un moment dat, doi concurenți au devenit convinși că cineva le-a furat hainele.

Deși sună alarmant, posibilele vătămări erau limitate. Din motive de sănătate, li se permitea să doarmă două ore pe zi, lucru care a fost ascuns și abia menționat pe durata show-ului.

Profesorul Jim Horne, director al Centrului de Cercetare a Somnului de la Loughborough, a declarat că „dacă ar fi fost complet privați de somn, concurenții nu ar fi reușit să treacă de ziua de miercuri.”

Clare Southern, în vârstă de 19 ani, a câștigat premiul de 97.000 de lire sterline. Foto: BBC

Show-ul „Shattered” a atras multe plângeri și critici din partea presei, a publicului, a medicilor și chiar și a politicienilor. Neil Douglas, profesor de medicină respiratorie și medicină a somnului la Universitatea din Edinburgh, a condamnat total emisiunea.

„Nu este vorba de un experiment științific. Este vorba de plăcerea de a privi niște oameni supuși la încercări care nu aduc beneficii nimănui”, a afirmat Neil Douglas.

„Shattered” a fost investigat de autoritatea britanică de reglementare a comunicațiilor, care nu a constatat nicio încălcare a legii, deoarece concurenții erau atent monitorizați și sfatul medicilor chiar era luat în considerare.

În cele din urmă, cea mai tânără concurentă, Clare Southern (19 ani), ofițer de poliție în devenire, a câștigat premiul cel mare, în valoare de 97.000 de lire. Probabil că, după aceea, a dormit neîntoarsă.


În continuare, citește și:

Ca să știi mai mult, citește „Despre somn. De ce este vital să dormim și să visăm”

În această carte, Matthew Walker răspunde la cele mai importante întrebări despre somn: ce efecte au cofeina și alcoolul asupra somnului? Ce se întâmplă cu adevărat în timpul somnului REM? De ce felul cum dormim se schimbă de-a lungul vieții? Cum ne afectează medicamentele somnul și ce daune pot face pe termen lung?

Analizând descoperiri științifice de ultimă oră și sintetizând decenii de cercetare și practică clinică, Walker arată cum putem valorifica somnul pentru îmbunătățirea capacității de învățare și a dispoziției generale; reglarea hormonilor; prevenirea cancerului, bolii Alzheimer și diabetului; încetinirea efectelor îmbătrânirii; îmbunătățirea educației copiilor.

„Majoritatea nu avem habar ce facem cu o treime din viețile noastre. Matt Walker ne explică cum noile descoperiri științifice dezleagă acest mister. Despre somn este o lectură încântătoare!” – Daniel Gilbert, profesor de psihologie, Harvard University

„Despre somn. De ce este vital să dormim și să visăm” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu