Bizarul experiment cu cafea și ceai al regelui Gustav al III-lea al Suediei

Pentru iubitorii de cafea, această băutură este sinonimă cu energia începutului de zi și cu aromele care îți trezesc simțurile.

Relația dintre om și cafea depășește dragostea, dependența și ritualul – este o combinație a celor trei. De aceea, niciunui iubitor de cafea nu îi place să audă despre posibilele efecte periculoase ale cafelei.

Pornind de la aceste gânduri, îți prezentăm povestea unui experiment bizar care a încercat să demonstreze efectele periculoase ale acestei băuturi și care a eșuat lamentabil.

Cafeaua a cucerit toate țările în care a ajuns vreodată, însă, în unele dintre ele, a întâmpinat multă rezistență. Una dintre acestea a fost Suedia.

Cafeaua a pătruns în țara scandinavă în 1674, însă a fost foarte puțin consumată până la începutul secolului XVIII, când a devenit populară în rândul populației bogate.

Apoi, treptat, băutura a cucerit tot mai mulți consumatori și a ajuns nelipsită după ce a devenit preferata intelectualilor suedezi care se adunau și purtau discuții lungi despre filosofie, politică sau științe.

Regele Gustav al III-lea, adversar al cafelei. Foto: Wikimedia

În 1746, monarhia suedeză a emis un decret menit să descurajeze consumul de cafea și de ceai, motivat de „proasta folosire și de excesul” consumatorilor când venea vorba de aceste două băuturi.

 

Consumul de cafea a fost taxat puternic, iar cei care nu plăteau taxele erau pedepsiți cu amenzi și confiscarea ceștilor și a ibricelor.

Ulterior, cafeaua a fost interzisă cu desăvârșire, însă acest lucru nu i-a oprit pe suedezi să o consume. Cafeaua era populară, însă avea și adversari, dintre care cel mai înverșunat era regele Gustav al III-lea, care a urcat pe tron în 1771.

Monarhul credea că această băutură era o otravă și că oamenii trebuiau informați despre pericolele ei. Prin urmare, a propus un experiment, în cadrul căruia a folosit doi deținuți, gemeni identici, care urmau să fie executați.

Potrivit cărții „Ceaiuri, cacao și cafea”, Regele le-a comutat sentințele la închisoare pe viață, însă cu o condiție: pentru tot restul vieții, unul dintre prizonieri trebuia să bea trei cești de cafea pe zi, iar celălalt, trei cești de ceai pe zi.

Gustav s-a gândit că amândoi aveau să se îmbolnăvească (și, probabil, să moară) cu repeziciune, dovedind odată pentru totdeauna că efectele cafelei și ale ceaiului asupra sănătății sunt groaznice.

Din nefericire pentru el, regele nu a mai apucat să afle rezultatele experimentului. A fost împușcat în 1792, în timpul unui bal mascat, și a murit cu mult timp înaintea celor doi băutori de cafea și ceai.

Lucrurile au luat o întorsătură sinistră când și cei doi doctori care monitorizau experimentul au murit, iar gemenii au continuat să fie tratați cu băuturi energizante fără nicio supraveghere.

Bun, dar „cobaii”? Ei bine, băutorul de ceai a murit la vârsta de 83 de ani. Nu se cunoaște când a murit băutorul de cafea.

Ca să știi mai mult, citește „Povestea ceaiului”

Scrisă de o scriitoare premiată, expertă în cultura ceaiului, această carte face o incursiune în universul uneia dintre cele mai populare băuturi de pe glob. Citind-o, vei afla tot ce trebuie să știi despre ceai, începând de la originile sale, soiurile și modul de cultivare, la procesul de preparare, ustensilele folosite și tradițiile care însoțesc această licoare savuroasă. Bazându-se pe cercetări amănunțite ale legendelor și miturilor, documentelor istorice, operelor literare și picturilor, autoarea așterne în paginile acestei cărți istoria ceaiului și poveștile oamenilor cărora ceaiul le datorează astăzi popularitatea. Bogată în informații și minunat ilustrată, această carte este ghidul ideal pentru orice persoană care vrea să afle mai multe despre ceai și bogata sa istorie.

„Povestea ceaiului” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu