Un experiment sinistru: Când Germania le-a încredințat copii orfani pedofililor

Schimbarea mentalităților petrecută în anii ’60 și ’70 este lăudată pentru că a înlăturat normele învechite de conduită și morală. Însă, în Germania de Vest, această deschidere a avut un istoric întunecat. Relaxarea normelor morale a culminat cu un experiment pseudoștiințific sponsorizat de guvern, care a pus în pericol un număr necunoscut de copii.

Discuțiile despre pedofilie purtate la nivel politic au avut o istorie ciudată în Germania. Partidul Verde din această țară este acum asociat cu politicile de protecție a mediului, însă istoria sa cuprinde un capitol sinistru, recent readus la lumină.

Partidul Verde și legătura cu pedofilii

Experiment 02
Membri ai Partidului Verde din Germania în timpul unei conferințe de presă din 1983

Partidul Verde a fost fondat în anii ’80, ca reacție față de amplasarea armelor nucleare americane pe teritoriul Germaniei de Vest. Acest nou partid politic era compus din mai multe grupuri care se opuneau energiei nucleare, inclusiv pacifiști, activiști pentru drepturile femeilor, pentru protecția mediului și, din nefericire, pentru drepturile pedofililor.

Este greu de imaginat că un partid politic care militează pentru drepturile pedofililor ar avea adepți în societatea de astăzi. Însă, în anii ’80, o facțiune a Partidului Verde („BAG SchwuP”) milita pentru legalizarea relațiilor adulților cu copii, atât timp cât nu exista coerciție sau violență.

În arhivele partidului s-au găsit pamflete și fluturași care prezentau copiii în ipostaze cu caracter senzual. Au fost descoperite inclusiv documente care dovedeau că partidul finanțase grupările de pedofili.

Chiar dacă nu a schimbat nicio lege, Partidul Verde a fost acuzat de crearea unei atmosfere favorabile relațiilor sexuale cu copii. După un scandal legat de implicarea în asasinarea unui membru al partidului în 1985, BAG SchwuP a început să-și piardă influența. Ea a fost slăbită și mai mult de protestele interne ale celor care nu voiau să fie asociați cu pedofilia.

Partidul Verde a încercat să ascundă această perioadă neagră a istoriei sale. Însă, recent, au ieșit la iveală mai multe elemente despre asocierea dintre guvernul german și pedofilie.

În 2013, s-a aflat că autoritățile din Berlin sprijiniseră un program care dădea în grijă adolescenții fără adăpost unor pedofili condamnați.

Inițiatorul experimentului

Experiment 03
Rudolf Kentler, inițiatorul sinistrului experiment

Experimentul era rezultatul gândirii lui Helmut Kentler, profesor la Universitatea din Hanovra. Începând cu 1969, acesta a încercat să demonstreze că adolescenții rătăciți puteau fi reintegrați în societate trăind alături pedofili, care să aibă grijă de ei.

Însă Kentler recunoștea că această grijă nu venea din generozitate, ci din faptul că pedofilii „aveau relații intime cu adolescenții”. Astfel, copii cu vârste între 13 și 15 ani (dintre care mulți erau dependenți de droguri și se prostituau) au fost plasați în grija pedofililor.

Kentler credea că experiențele intime vor avea un impact pozitiv asupra dezvoltării personale a băieților neglijați. Kentler, care a murit în 2008, a lăsat în urma sa documente privind experimentul. El a descris experimentul ca fiind un „succes”, în ciuda faptului că era ilegal.

În 1997, Kentler (care și-a petrecut mare parte din carieră continuând să militeze pentru „drepturile sexuale” ale copiilor) a declarat:

„Am descoperit că, în majoritatea cazurilor, experiența pederastiei poate avea un efect pozitiv asupra dezvoltării unui băiat. Mai ales dacă pederastul este un mentor adevărat pentru băiat.”

Cercetarea adevărului

Experiment 04
Un grup de adolescenți în Berlin, 1973

După ce experimentul lui Kentler a fost făcut public, autoritățile berlineze au contractat-o pe Teresa Nentwig, de la Universitatea Göttingen. Aceasta avea misiunea de a cerceta cele întâmplate și de a determina gradul de implicare a guvernului în experiment.

„Bărbați care au fost condamnați pentru relații intime cu minori au fost numiți tutori de către autoritățile din Berlin. Copiii și tinerii care mai înainte trăiau pe străzi trebuiau să «plătească» pentru un pat cald, mâncare și haine, prin angajarea în relații intime cu îngrijitorii lor”, a declarat Nentwig.

Sarcina lui Nentwig nu este ușoară, fiindcă cercetătoarea are la dispoziție foarte puține documente. Mai mult, detaliile esențiale (precum numărul de copii dați în grija pedofililor și suma la care se ridica finanțarea oferită de autorități) sunt încă necunoscute.

Investigația este împiedicată și de autoritățile locale, care nu vor să dezvăluie date și documente. În pofida acestor opreliști, Nentwig a descoperit că cel puțin unul dintre adolescenți a suferit de traume pe termen lung după ce a fost plasat în program.

Autoritățile locale au înființat o linie telefonică, unde foștii participanți la „experimentul Kentler” își pot împărtăși experiențele. Investigația este încă în desfășurare.


În continuare, citește și despre cei 2.000 de pedofili din Kazahstan care vor fi castrați chimic, apoi descoperă alte 4 experimente ciudate care au șocat lumea întreagă.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu