Prizonieri pe tărâmuri înghețate: Expediții polare care s-au sfârșit tragic

Arctica și Antarctica au fost ultimele regiuni ale planetei explorate de om. Înainte de a cunoaște ce se află la cei doi poli ai Pământului, savanții au avansat cele mai fanteziste ipoteze: că în acele locuri trăiesc giganți sau că acolo sunt ascunse, de fapt, originile civilizației.

De-a lungul secolelor, marile puteri și bogații lumii au organizat expediții înspre poli, pentru a afla adevărul despre aceste regiuni misterioase.

Mulți dintre cei care s-au aventurat în necunoscut, înfruntând condiții extreme pentru glorie, pentru știință sau pentru a descoperi rute comerciale profitabile, au sfârșit în mod tragic.

1

Expediția dispărută a lui John Franklin

Expeditia lui John Franklin
Mult timp, soarta membrilor expediției a fost necunoscută. Foto: MentalFloss

Pe vremea când călătoriile pe mare se făceau cu nave cu pânze, Canalul Panama nu exista. Disperați să găsească o scurtătură înspre China și India, europenii și-au îndreptat atenția asupra zonei arctice.

Sute de exploratori au încercat să localizeze Pasajul de nord-vest, o cale maritimă care leagă Oceanul Atlantic de Oceanul Pacific. Multe dintre aceste încercări au avut un sfârșit dezastruos.

O astfel de expediție a pornit la drum în 1845, sub comanda contra-amiralului englez John Franklin. Pe 19 mai, vasele HMS Erebus și HMS Terror au părăsit portul englez Greenhithe cu destinația Oceanul Arctic.

Cele două nave erau deservite de 129 de ofițeri și marinari. Niciunul dintre ei nu a supraviețuit, iar soarta lor a fost reconstituită doar cu ajutorul documentelor și indiciilor lăsate în urmă.

Documentele recuperate ulterior arată că Franklin a murit în iunie 1847, la doi ani după lansarea expediției. Se mai știe și că navele au rămas blocate în gheață în apropierea canalului McClintock pentru o perioadă destul de lungă de timp.

Cel mai probabil, malnutriția și scorbutul au făcut ravagii printre membrii echipajului. Cu toate acestea, câțiva dintre ei erau încă în viață în aprilie 1848.

Trei membri ai echipajului au fost îngropați pe insula Beechey, din nordul Canadei. Alte obiecte și rămășițe umane – inclusiv oase cu urme de canibalism – au fost descoperite în regiune, relatează Forbes.

Timp de aproape două secole, locul unde s-au scufundat cele două nave a rămas necunoscut. Arheologii au localizat epavele HMS Erebus și HMS Terror abia în 2014, respectiv 2016, pe fundul golfului Queen Maud.

2

Expediția Jeannette - Exploratorii naufragiați în nordul Siberiei

USS Jeannette
Un desen înfățișându-i pe membrii echipajului USS Jeannette târând pe gheață bărcile de salvare (iunie-august 1881). Foto: Siberian Times

Nava USS Jeannette a părăsit portul din San Francisco pe 8 iulie 1879, cu 33 de oameni la bord. Finanțați de mogulul media Gordon Bennett Jr., exploratorii sperau să devină primii oameni care ajung la Polul Nord.

Însă în luna septembrie, USS Jeannette s-a blocat într-o banchiză. Nava a rămas pe loc un an și nouă luni. Pe 21 iunie 1881, s-a scufundat, zdrobită de bucățile de gheață.

Naufragiați undeva la 800 de kilometri nord de Siberia, marinarii au început lunga călătorie spre casă. 22 dintre ei au murit pe drum, inclusiv căpitanul USS Jeannette.

Cei care au reușit să supraviețuiască au ajuns, într-un final, în satul siberian Bulun. Deși nu au ajuns la Polul Nord, exploratorii au descoperit câteva insule arctice necunoscute până atunci. Una dintre ele a fost botezată după finanțatorul expediției, Gordon Bennett Jr.

3

Expediția Fiala-Ziegler - Doi ani în pustietatea înghețată

Fiala Ziegler 01
Doi membri ai expediției din 1901. Pe fundal se vede una dintre bărcile cu vele. Foto: National Geographic

În 1901, milionarul William Ziegler a sponsorizat o altă expediție americană spre Polul Nord. Campania a fost un eșec, iar echipajul s-a întors acasă în 1902.

Deși nu și-au îndeplinit scopul, membrii expediției au reușit să adune o colecție de fotografii impresionante. Imaginile au fost surprinse de fotograful Anthony Fiala, căruia Ziegler i-a încredințat conducerea celei de-a doua expediții, în 1903.

Porniți în marea aventură, Fiala și cei 38 de marinari din subordinea sa au ajuns pe insula Rudolf, din Marea Barents. Acolo, nava a fost distrusă de o banchiză.

Naufragiați dincolo de Cercul Polar, navigatorii au așteptat doi ani să fie salvați, potrivit National Geographic. Ca să supraviețuiască, au mâncat urși polari, foci și alte animale sălbatice și s-au încălzit arzând cărbunele pe care l-au găsit pe insulă.

Într-un final, în 1905, nava Terra Nova i-a salvat pe marinarii naufragiați. În ciuda condițiilor aspre, doar unul dintre membrii echipajului și-a pierdut viața.

4

Douglas Mawson, singur și fără provizii în Antarctica

Douglas Mawson 01
O fotografie realizată în timpul expediției conduse de Douglas Mawson. Foto: australianmuseum.net.au

Din punct de vedere științific, această expediție a fost un succes. Exploratorul Douglas Mawson și echipajul său au cartografiat o regiune puțin cunoscută, au descoperit noi specii de animale, precum și primul meteorit din Antarctica.

Totuși, expediția nu a fost lipsită de suferință și de moarte. În speranța de a cerceta o zonă izolată a Antarcticii, Mawson a părăsit tabăra de bază din golful Commonwealth pe 10 noiembrie 1912.

Era însoțit de doi colegi și 16 câini husky. Pe 14 decembrie, la 500 de kilometri distanță de tabăra de bază, unul dintre bărbați a căzut într-o crevasă și a decedat.

În cădere, a tras după el și sania pe care se afla cea mai mare parte a proviziilor. Pentru a supraviețui, Mawson și colegul său au fost nevoiți să-și mănânce câinii.

Apoi, Mawson a rămas singur, după ce și colegul său și-a pierdut viața. Disperat, bărbatul a mers pe jos, printr-un ger cumplit, timp de 32 de zile.

A străbătut 160 de kilometri prin pustietatea Antarcticii. Din cauza degerăturilor, tălpile picioarelor i-au căzut. Într-un final, Mawson a ajuns înapoi în tabără, dar nava sa tocmai pornise înapoi înspre Australia.

Bărbatul a trebuit să mai petreacă o iarnă în Antarctica, împreună cu câțiva oameni care rămăseseră în urmă, pentru a-l aștepta.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu