3 echipe de expediție care au dispărut în condiții misterioase

În epoca modernă, sateliții și mijloacele de navigare înlesnesc considerabil cercetarea oricărui teritoriu. În trecut, însă, orice expediție de explorare se desfășura pe domeniul riscului.

Bazându-se doar pe anduranța fizică și pe câteva instrumente de cartografiere, exploratorii petreceau luni, uneori chiar ani, studiind teritorii noi și înregistrând descoperirile în jurnale.

Multe dintre aceste călătorii s-au sfârșit tragic, iar altele au avut un deznodământ necunoscut, pe care îl putem doar intui. În acest articol îți prezentăm trei cazuri de echipaje de expediție dispărute în condiții misterioase.

1

Madoc, exploratorul galez pierdut în America de Nord

Nave
Foto: South Wales Argus

Cu câteva secole înainte ca Cristofor Columb să ajungă în Lumea Nouă, un prinț galez numit Madoc a plecat din Țara Galilor cu zece nave și un vis îndrăzneț: să descopere un nou teritoriu.

Madoc era fiul nelegitim al regelui Owain Gwynedd, care avea alți 18 fii. În 1169, regele Owain a murit, iar lupta pentru tron s-a transformat într-un război între fiii săi.

Nefiind animat de dorința accederii la tron, Madoc a format un grup de oameni care-i erau loiali și a pornit în căutarea de noi teritorii.

Conform legendei, s-a întors din expediție în 1171 și le-a povestit galezilor despre descoperirile sale. Apoi, a adunat un grup mai mare, alături de care a pornit într-o a doua expediție, din care nu s-a întors niciodată.

Forttt
Unii susțin că forturile de piatră situate de-a lungul fluviului Alabama ar fi fost construite de Madoc. Foto: Wikimedia

Povestea, care a fost menționată pentru prima dată într-un manuscris galez din anii 1500, este săracă în detalii. Unii istorici cred că Madoc și oamenii lui au ajuns în sudul SUA, pe coasta statului Alabama de astăzi.

Au atras atenția în mod special forturile de piatră construite de-a lungul fluviului Alabama înainte de sosirea lui Columb, despre care unele triburi Cherokee spun că au fost ridicate de „oamenii albi”.

Unii speculează că Madoc și echipajul său s-au alăturat indigenilor Mandan din America de Nord. De altfel, acest mit este susținut și de presupusa asemănare dintre limba mandan și galeză.

De asemenea, în 1799, guvernatorul din statul Tennessee, John Sevier, a scris un raport care a detaliat descoperirea a șase schelete îmbrăcate în armură cu stema galeză.

Existența scheletelor nu a fost confirmată oficial dar, dacă este adevărată, ar putea fi cel mai solid indiciu privind soarta expediției lui Madoc.

2

Frații Vivaldi s-au „evaporat” în Africa

Fratii Vivaldi 02
Foto: Pinterest

În 1291, cu două secole înainte ca navigatorul Cristofor Columb să pornească în căutarea unei rute alternative spre Asia (ajungând în Lumea Nouă), frații Vandino și Ugolino Vivaldi au organizat o expediție similară.

Plecând din Genova, cei doi frați și echipajul lor sperau să ajungă în India ocolind extremitatea sudică a Africii. Au luat cu ei provizii cât pentru zece ani, deci se așteptau să călătorească mult timp.

La mijlocul lui 1291, au trecut prin Strâmtoarea Gibraltar și duși au fost… Nu au mai fost văzuți niciodată.

Au existat mai multe încercări de a lămuri soarta expediției. Prima misiune de căutare, care a avut loc în 1312, a fost condusă de Lancelotto Malocello.

Trib
Se crede că frații Vivaldi au fost capturați de un trib din Africa. Foto: Pinterest

Echipajul a navigat până în Insulele Canare, unde a construit un fort. Navigatorii au rămas acolo mai bine de două decenii, fără să găsească vreo urmă a fraților dispăruți.

Apoi, fiul lui Ugolino, Sorleone, a plecat, și el, într-o misiune de căutare. Potrivit unor ipoteze, este posibil ca Sorleone să fi ajuns până la Mogadiscio, dar nici el nu i-a găsit pe cei doi frați.

O altă mențiune a expediției apare în 1455, când exploratorul Antoniotto Uso Di Mare a spus că a întâlnit urmașul unui membru al expediției fraților Vivaldi. Potrivit acestuia, frații ar fi ajuns până în Senegal, unde au fost prinși și ținuți în captivitate pentru tot restul vieții.

3

Peter Tessem și Paul Knutsen, o tragedie cu multe necunoscute

Tessem si Kudsen
Peter Tessem (stânga) și Paul Knudsen (dreapta). Foto: Pinterest

În 1919, exploratorul norvegian Roald Amundsen participa la o expediție pe coasta nordică a Rusiei. La un moment dat, unul dintre membrii echipajului său, Peter Tessem, a început să sufere de migrene cronice.

Drept urmare, a fost lăsat la Capul Celiuskin alături de un alt explorator, Paul Knutsen, care mai explorase zona înainte. Amundsen era încrezător că cei doi vor ajunge în orașul Dikson în aproximativ o lună.

Paul Knutsen știa unde fuseseră lăsate stocurile de provizii din zonă, așa că cei doi ar fi trebuit să fie în siguranță.

Cu toate acestea, cei doi bărbați nu au mai ajuns în Dikson. În 1920, guvernul norvegian a organizat o misiune de salvare, care s-a dovedit a fi un eșec.

Tessem
Fotografie realizată la momentul descoperirii cadavrului lui Tessem. Foto: Pinterest

Sovieticii au pornit în căutarea celor doi în 1921. Pe traseu, au găsit o sanie norvegiană și o scrisoare în care ce doi afirmau că sunt sănătoși. În rest, nici urmă de Tessem și Knutsen.

În august 1922, din pur noroc, o echipă de cercetare sovietică a găsit echipamentele științifice și datele care le fuseseră încredințate celor doi. După ceva timp, au găsit un cadavru care avea asupra lui un ceas de aur gravat cu numele lui Tessem.

Cadavrul a fost găsit foarte aproape de orașul Dikson. Locul de odihnă al lui Knutsen și detaliile cu privire la ce s-a întâmplat cu adevărat sunt necunoscute.


Îți plac poveștile despre dispariții fără urmă? Îți recomandăm și 5 dispariții neelucidate în Triunghiul Bermudelor. Apoi, descoperă poveștile a 5 criminali celebri care au dispărut în mod misterios.

Ca să știi mai mult

Dacă te pasionează marile descoperiri geografice și vrei să afli mai multe despre oamenii extraordinari care le-au realizat, îți recomandăm o carte captivantă: „Mari exploratori”. Citind-o, vei face o incursiune în istoria de peste 5.000 de ani a explorărilor și aventurilor, pe uscat, pe mare și chiar dincolo de granițele terestre. Alexandru cel Mare, Marco Polo, Cristofor Columb, Vasco da Gama, Magellan, Francis Drake, James Cook, Jacques-Yves Cousteau, Iuri Gagarin și Neil Armstrong sunt doar câteva dintre personajele acestor povești fascinante.

Comandă cartea „Mari exploratori” pe Cartepedia sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>