fbpx

Chairless, scaunul pe care îl porți pe corp și îți permite să te așezi oricând, oriunde

Proiectat de studioul elvețian Sapetti, Chairless este un cadru portabil care se transformă în scaun și îi permite purtătorului să se așeze oriunde și oricând dorește. 

Această tehnologie uimitoare a fost concepută în primul rând pentru mediile de lucru din fabrici și linii de asamblare automatizate, unde muncitorii trebuie să stea în aceeași poziție perioade lungi de timp, iar montarea de scaune tradiționale reprezintă un impediment major.

Chairless (care înseamnă literalmente „fără scaun”) este un exoschelet care îi permite purtătorului să se deplaseze liber, iar la nevoie se poate transforma într-un suport pentru poziția flexat, șezut sau ghemuit. Acest lucru ajută semnificativ la reducerea tensiunii fizice pe care o resimt angajații.

Pe termen lung, asta înseamnă mai puține concedii medicale și cazuri de pensionare anticipată, pe caz de boală. Sapetti a proiectat scaunul Chairless pentru renumita companie elvețiană Noonee, cel mai mare furnizor mondial de dispozitive și ustensile ergonomice.

Marc Sapetti, fondatorul agenției, afirmă că „folosind scaunul Chairless, angajatorii le asigură angajaților medii de lucru ergonomice și rezolvă anumite provocări legate de sănătate și siguranța la locul de muncă”.

Cadrul scaunului este reglabil, ceea ce îl face ideal pentru orice înălțime și circumferință. De asemenea, poate fi montat în siguranță pe o mare varietate de tipuri de încălțăminte.

Exoscheletul este construit din poliamidă, un material ușor și rezistent. Designerii au lucrat îndeaproape cu companii de automobile precum Seat, Skoda, Audi, BMW, Renault și Daimler pentru a înțelege mai bine nevoile lucrătorilor din fabrici.

Folosirea exoscheletelor ca formă de ajutor și îmbunătățire a activității fizice este o idee explorată pe scară largă de designeri și ingineri. Totuși, majoritatea ideilor de până acum s-au concentrat asupra persoanelor cu mobilitate limitată.

De exemplu, în anul 2014, compania americană de imprimare 3D „3D Systems” a creat un costum robotic care îi ajută pe cei paralizați să se ridice și să meargă.

În același registru, Yves Behar a prezentat „Aura Power Clothing”, un sistem echipat cu „mușchi electrici” și proiectat să ajute persoanele în vârstă la activități solicitante din punct de vedere fizic, cum ar fi urcatul scărilor.

Distribuie articolul:

Citește în continuare

Abonează-te la Incredibilia.ro

Fii fără grijă, nu facem spam.

Abonează-te la newsletter sau urmărește-ne pe Facebook, Instagram sau YouTube și vei primi zilnic cele mai interesante articole, filme și recomandări!

>