Exorcismul cu hiene, „tratamentul” psihiatric din Somalia

În Somalia, o țară măcinată de sărăcie și zeci de ani de război, ședințele de consultare psihologică și tratamentele psihiatrice sunt o raritate. Din cauza sistemului sanitar deosebit de precar, dar și pentru că tradițiile au încă o putere extraordinară în această țară, pacienții cu afecțiuni de natură psihică apelează la vraci pentru a se vindeca.

Un astfel de vraci este Aden Igaal, un bărbat de 70 de ani poreclit „Doctor Hienă”. Tratamentul practicat de Igaal este înrădăcinat în credința străveche conform căreia hienele pot devora „jinn-ii” sau spiritele rele care provoacă depresia și bolile mintale.

Hiena tratament
Foto: Reuters

Lunar, zeci de pacienți trec pragul „cabinetului” lui Igaal – de fapt, o baracă dărăpănată din Mogadishu, capitala țării – și petrec câteva minute în fața unei hiene închise într-o cușcă.

În trecut, vindecătorii obișnuiau să închidă pacienții în aceeași încăpere cu animale. Însă Dr. Hienă ține animalul închis în cușcă, de aceea nimeni nu a fost rănit în cei patru ani de când funcționează afacerea.

Când intră în camera cu hiena, pacienților li se leagă un fir roșu în jurul degetului mic, pentru a opri spiritele să se retragă înainte ca hiena să le poată distruge.

Dr. Hienă a decis să-și deschidă afacerea după ce sora sa a fost vindecată de un vraci pentru o afecțiune similară.

Hiena tratament 02
Foto: Reuters

„Această experiență m-a inspirat să caut o hienă care să vindece oamenii”, a relatat el pentru Reuters.

10 dolari ședința

Cu 1.200 de dolari, a cumpărat un pui de hienă pe care l-a botezat Ali. Apoi, a deschis „cabinetul”, taxându-și pacienții cu zece dolari pe ședință, un preț destul de mare pentru o țară în care un soldat câștigă 100 de dolari pe lună.

Trecută prin zeci de ani de război civil și sărăcie, țara din Cornul Africii are doar trei spitale psihiatrice acreditate, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

În lipsa unor terapii convenționale, mulți oameni apelează la vindecători precum Dr. Hienă. Însă specialiștii din domeniul sănătății încearcă să descurajeze astfel de practici.

Hiena tratament 03
Foto: Reuters

Potrivit Reuters, medicii de la Spitalul Erdogan din Mogadishu, finanțat de Turcia, spun că tratamentul nu are nicio bază științifică.

„Nu cred că poate ajuta”, este de părere neurochirurgul Nur Abdullahi Karshe.

De asemenea, Abdirahman Ali Awale, asistent într-o secție de psihiatrie, spune că încurajează întotdeauna oamenii să beneficieze de tratament clinic, și nu de tratamente tradiționale.

„Încerc să îi educ să nu meargă la hiene”, a spus acesta.

Însă cei care apelează la Dr. Hienă și familiile lor spun că nu prea au de ales, având în vedere lipsa alternativelor.

O femeie pe nume Fatuma Ahmed le-a povestit reporterilor că și-a dus fiica în vârstă de 13 ani la Dr. Hienă după ce tratamentele clinice au eșuat.

„Am dus-o la toate spitalele din Mogadishu, dar am aruncat banii pe fereastră. Dar tratamentul de aici a funcționat. Acum este în regulă”, a afirmat ea.


În continuare, îți recomandăm să descoperi 10 tratamente barbare la care erau supuși pacienții cu boli psihice. Apoi, pătrunde în lumea ascunsă a spitalelor psihiatrice cu ajutorul a 15 imagini tulburătoare. De asemenea, s-ar putea să te intereseze și Ritualul de exorcizare: Cea mai neînțeleasă practică religioasă.

Ca să știi mai mult, citește „Mintea. O călătorie spre centrul ființei umane”

Ce este mintea? Din ce este făcută, de fapt, adevărata experiență a sinelui? Cum diferă mintea de creier? Cartea îl conduce pe cititor într-o călătorie profund personală și științifică spre adâncurile conștiinței, pe tărâmul experienței subiective și în cotloanele procesării informației – descoperind însușirea de autoorganizare a minții, care se manifestă atât din organismul uman, cât și din relațiile pe care le avem unul cu altul și cu lumea înconjurătoare.

„Mintea. O călătorie spre centrul ființei umane” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu