12 descoperiri științifice care sugerează că există extratereștri

Există, oare, oameni care să nu se fi întrebat vreodată dacă există extratereștri? Suntem alcătuiți din atomi care au fost cândva parte dintr-o stea care a explodat. Corpurile noastre conțin carbon, azot și oxigen – unele dintre ingredientele fundamentale pentru viață.

De-a lungul a miliarde de ani, aceste ingrediente s-au condensat și au format nori de gaz și stele și planete noi, ceea ce înseamnă că ingredientele – și prin urmare, potențialul – necesare pentru apariția vieții sunt răspândite peste tot în univers.

Mai mult, unele descoperiri recente sugerează că există extratereștri, în Sistemul Solar sau dincolo de el. În fața acestor indicii, se pare că întrebarea-limită nu mai este „există viață în afara Pământului?”, ci, mai degrabă „o vom descoperi vreodată?”.

Iată ceea ce știm până acum legat de întrebarea dacă există extratereștri:

1. În 2015, o echipă de savanți a analizat urmele de apă atmosferică de pe planeta Marte și a estimat că, în urmă cu aproximativ 4.5 miliarde de ani, cel puțin o cincime din suprafața vecinului nostru era acoperită de un ocean cu o adâncime de peste 130 de metri. Astfel, formele de viață care ar fi putut înota în acele ape s-ar putea afla ascunse în solul de pe Marte.

există extratereștri
Foto: ESO/M. Kornmesser

2. Însă prezența apei nu ajunge. Este nevoie și de timp. Un alt studiu a descoperit că apa a existat pe Marte pentru o perioadă cu 200 de milioane de ani mai îndelungată decât se crezuse până atunci.

Mai mult, pe Pământ se dezvolta viața în perioada în care pe Marte încă existau ultimele lacuri. Așa că s-ar putea să descoperim că pe Marte există extratereștri, sau cel puțin urme de forme de viață de un fel sau altul.

3. Asteroizii și cometele au fost esențiale pentru apariția vieții pe Pământ, cred savanții. Impactul cometelor, potrivit unei alte cercetări, a dus la combinarea aminoacizilor, care au format unitățile de bază necesare pentru apariția vieții.

Din câte știm despre formarea sistemului solar, există alte astfel de comete în alte sisteme planetare, comete care dau naștere acelorași procese în prezent.

4. Europa, luna minusculă a lui Jupiter, este plină de vinișoare maronii, despre care se crede că indică locurile în care apa lichidă și murdară din mantaua corpului ceresc s-a infiltrat spre suprafață.

există extratereștri
Foto: NASA/JPL/Universitatea din Arizona

Pe Europa s-ar putea afla mai multă apă decât pe Pământ, motiv pentru care UE și SUA investesc sute de milioane de dolari în proiecte pentru misiuni viitoare care să caute forme de viață sub suprafața acestei luni.

Există multe date științifice care sugerează că, undeva în univers, există extratereștri.

5. Dincolo de Europa se află Enceladus, luna lui Saturn, pe care savanții au confirmat că se găsește un uriaș ocean global, sub crusta exterioară de gheață. La fel ca Europa, oceanul de pe Enceladus este un loc ideal în care s-ar putea dezvolta viața extraterestră.

există extratereștri
Foto: NASA/JPL/CICLOPS

Află aici mai multe despre felul în care savanții au confirmat existența oceanului de sub suprafața lunii Enceladus.

6. Alte două lucrări (prima, a doua) au prezentat dovezi și mai convingătoare despre existența vieții pe Enceladus. Dovezile sugerează că craterele hidrotermale  – aceleași cratere care ar fi putut da naștere vieții pe Pământ – par a fi prezente în stratul oceanic al acestei planete.

7. Pe lângă oceanele de pe Europa și Enceladus, cel puțin alte 12 corpuri din sistemul nostru solar ar putea avea oceane subterane, cred savanții. Problema cu detectarea posibilelor forme de viață este că trebuie să ajungem în mantaua în care se află oceanul, aflată la sute de kilometri sub suprafață.

Sursa datelor: NASA

8. În afară de Pământ, Titan, cea mai mare lună a lui Saturn, este singurul corp din sistemul solar care are lacuri la suprafață. Aceste lacuri nu ar putea da naștere unor forme de viață similare cu cele de pe Pământ, fiindcă sunt alcătuite din metan lichid, nu din apă.

Totuși, un grup de cercetători de la Universitatea Cornell a demonstrat că pe Titan ar putea exista celule care funcționează pe bază de metan și fără oxigen.

9. Este posibil ca viața să poată apărea și să se dezvolte numai pe planete asemănătoare cu Pământul, ceea ce ar însemna că singura noastră șansă de a descoperi extratereștri se află pe planete din afara sistemului nostru solar.

Savanții au detectat o planetă asemănătoare cu Pământul la o distanță de 1.400 de ani-lumină. Mărimea, orbita, soarele și vârsta planetei oferă „oportunitatea ca viața să apară undeva la suprafață, cu condiția să existe toate ingredientele necesare vieții”, a spus un savant.

Citește mai multe despre descoperirea planetei Kepler 542b – „al doilea Pământ” – aici.

10. Ecuația lui Drake este celebrul calcul care ne permite să estimăm câte civilizații extraterestre ar putea exista în Calea Lactee. Ecuația se prezintă astfel: N=R*(fp)(ne)(fl)(fi)(fc)L. Mai jos poți găsi definiția fiecărei variabile.

Această ecuație sugerează că există extratereștri, poate chiar milioane de civilizații extraterestre în galaxie.

  • R* – viteza cu care se formează stelele în galaxia noastră.
  • Fp – procentajul de stele care au planete.
  • Ne – numărul de plantele asemănătoare cu Pământul din jurul fiecărei stele care are planete.
  • Fl – procentajul de planete asemănătoare cu Pământul, planete pe care se dezvoltă viață.
  • Fc – procentajul de specii inteligente care creează tehnologie care ar putea fi detectată de civilizații cum este a noastră. Un exemplu de astfel de tehnologie ar fi semnalele radio.
  • L – numărul mediu de ani la care civilizațiile avansate emit semnale detectabile.

11. Dacă există milioane de civilizații inteligente în univers, mulți se întreabă de ce nu ne-au contactat până acum. S-ar putea ca galaxia noastră, Calea Lactee, să nu fie în întregime ospitalieră pentru condițiile de viață, potrivit unui studiu.

Lucrarea sugerează că alte galaxii din univers ar putea adăposti de 10.000 de ori mai multe plante ospitaliere decât Calea Lactee.

12. Toți suntem alcătuiți din atomi grei, făuriți în cadrul exploziilor stelelor supermasive. Acest lucru ne leagă de tot universul și ne arată faptul că viața extraterestră este posibilă, potrivit celebrului astrofizician Neil de Grasse Tyson:

„Aceste ingrediente devin parte din norii de gaz care se condensează, colapsează și formează următoarea generație de sisteme solare – adică stele orbitate de planete. Și pe acele planete se află ingredientele necesare vieții”, explică Neil de Grasse Tyson.

Află mai multe despre opinia lui Tyson privitoare la toate acestea aici.

Ca să știi mai mult, citește „Cosmos”

„Cosmos” este una dintre cele mai bine vândute cărți dedicate științei din toate timpurile. Folosind o proză clară, Sagan ne dezvăluie o lume albastră asemănătoare unei pietre prețioase, locuită de o formă de viață care abia începe să-și descopere propria identitate și să se aventureze în marele ocean al spațiului.

Cu o nouă introducere scrisă de colaboratoarea lui Sagan, Ann Druyan, ilustrații color și un nou cuvânt-înainte de astrofizicianul Neil deGrasse Tyson, „Cosmos” retrasează miliarde de ani de evoluție cosmică ce au transformat materia în conștiință, explorând subiecte precum originea vieții, creierul uman, hieroglifele egiptene, misiunile spațiale, moartea Soarelui, evoluția galaxiilor și, totodată, forțele și indivizii care au contribuit la nașterea științei moderne.

„Cosmos” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe eMag.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu