7 moduri în care corpul uman se va schimba în următorul secol

Cei mai mulți consideră că evoluția umană s-a încheiat cu mult timp în urmă, dar ea este un proces care nu se oprește niciodată. De exemplu, în ultimele secole, oamenii au devenit mai solizi și mai înalți, iar durata de viață aproape s-a dublat. Aceste tendințe nu dau semne de încetinire.

Din contră, probele sugerează că progresul va continua și va deveni tot mai accelerat. Savanții, medicii și futurologii sunt de acord că, peste 100 de ani, corpurile noastre vor avea un aspect diferit față de cel de acum. Iată câteva dintre schimbările la care se așteaptă biologii.

1. Vom fi mai flexibili

Flexibilitate
Foto: elegando.de

Pe măsură ce evoluăm, este posibil ca scheletul nostru să dezvolte mai mult cartilaj, pentru a reduce impactul accidentelor, al căderilor sau al altor vătămări. Experții cred că, în viitor, oasele rigide și inflexibile nu vor fi la fel de importante pentru oameni.

2. Vom fi mai înalți

Tendința ca oamenii să devină mai înalți va continua și în următorii 100 de ani. La mijlocul secolului al XIX-lea, un bărbat de statură medie avea 1,67 metri înălțime, pe când în anii ’70 înălțimea medie ajunsese deja la 1,77 metri.

„Cei mai importanți factori care influențează creșterea înălțimii medii de la o generație la alta este calitatea nutriției, starea de sănătate și, în general, o calitate superioară a vieții”, a afirmat William Leonard, profesor de antropologie la Universitatea Northwestern, din Illinois.

3. Plămânii noștri vor munci și mai mult

În viitor, oamenii vor avea nevoie de plămâni capabili să absoarbă mai mult oxigen, pentru a se putea adapta la mediul tot mai poluat în care vom trăi. Această schimbare ar putea surveni fie prin evoluție naturală, fie prin editare genetică, cred specialiștii.

4. Degete mai flexibile

Touchscreen
Foto: bacs.co.uk

Este, de asemenea, probabil ca degetele noastre să devină mai flexibile și să dobândească o precizie mai mare. Această schimbare ar putea fi determinată de utilizarea tot mai frecventă a tastaturilor și a ecranelor tactile, o activitate care acum 100 de ani nu exista.

5. Văzul și auzul, îmbunătățite

Este foarte probabil că noile tehnologii vor reuși să facă să dispară dizabilități precum surzenia sau cecitatea. Dacă privim doar felul în care au evoluat recent aparatele auditive, ne putem da seama că progresele acestor tehnologii vor fi exponențiale.

La fel și în cazul ochilor: în momentul de față, o echipă din Germania lucrează la niște ochi care le vor permite orbilor să distingă lumina de întuneric. Deși tehnologia este la început, savanții că se va ajunge la punctul în care orbii vor putea vedea forme, apoi culori și, într-o zi, imagini clare.

6. Mai multe alergii

Pe măsură ce condițiile de viață se îmbunătățesc mulțumită tehnologiei și expunerii reduse la microbi, bacterii și infecții, s-ar putea ca sistemele noastre imunitare să înceapă să lupte cu substanțe care erau inofensive în trecut.

Alergii
Foto: drsummitshah.com

Asta ar putea însemna că oamenii vor dezvolta alergii noi. S-ar putea să ne trezim cu sisteme imunitare mai slăbite, însă s-ar putea și să trăim într-o societate în care nu va mai fi nevoie de ele deloc.

7. Vom părea mai tineri

Tehnologia de încetinire a îmbătrânirii și chirurgia plastică progresează cu o viteză amețitoare, așa că va fi mai ușor să reducem efectele negative ale îmbătrânirii și vom părea mai tineri decât suntem cu adevărat.

În viitor, datorită accesului tot mai facil la astfel de servicii, tot mai mulți vârstinici vor alege să arate cu 20 de ani mai tineri.


Te fascinează corpul uman? Citește și 20 de lucruri mai puțin cunoscute despre corpul uman, iar apoi descoperă 7 părți ale corpului uman ale căror funcții n-au fost pe deplin descifrate.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>