„Everestul de gunoi” din India e atât de mare, încât trebuie avertizate avioanele

La fel de înaltă ca turnurile Podului Londrei, groapa de gunoi Ghazipur, din New Delhi, continuă să crească într-un ritm uimitor. Se estimează că a depășit deja dimensiunile Taj Mahal, cel mai faimos monument al țării.

Poreclită de localnici „Muntele Everest de gunoi”, grămada are peste 65 de metri înălțime. Potrivit Science Alert, dat fiind că este atât de înalt, muntele de gunoi trebuie prevăzut cu semnale luminoase.

În 1984, când a fost aruncată prima încărcătură de gunoi la Ghazipur, nu exista intenția de a transforma locul în ceea ce este astăzi. În 2002, rampa de gunoi avea deja înălțimea de 20 de metri și ar fi trebuit închisă.

Astăzi, cei 21 de milioane de locuitori din New Delhi se bazează pe această monstruozitate aflată în creștere și pe alte două gropi de gunoi. Numai că și acestea au ajuns la volumul maxim cu cel puțin un deceniu în urmă.

„În jur de 2.000 de tone de gunoi se aruncă în Ghazipur în fiecare zi”, a declarat pentru AFP un oficial local.

Asta înseamnă că rampa de gunoi crește cu zece metri în fiecare an, fiind extrem de periculoasă. ONG-urile de mediu au încercat de mai multe ori să închidă groapa, dar fără rezultat.

În 2018, însă, nepăsarea oficialilor s-a dovedit fatală. Doi localnici au fost uciși într-o alunecare de teren, după ce un versant al muntelui de gunoi s-a prăbușit, în urma unor ploi masive.

În urma deceselor, rampa de gunoi a fost închisă temporar, iar Agenția de Protecție a Mediului din SUA a făcut o analiză de reabilitare a locului.

„Practicile de depozitare a gunoiului nu sunt bine controlate, ceea ce a dus la formarea unor pante abrupte și instabile. În timpul vizitei din noiembrie 2017, au fost observate incendii subterane, emisii de fum la suprafața gropii, animale care caută prin gunoi și oameni care reciclează ilegal deșeurile”, au consemnat specialiștii în raport.

Concluziile au fost simple: depozitarea gunoiului în vârful grămezii ar trebui să înceteze imediat și autoritățile ar trebui să închidă Ghazipur și să-și mute operațiunile în altă rampă de gunoi cât de curând posibil.

Însă rampa a stat închisă numai câteva zile, iar depozitarea gunoiului a continuat la fel ca înainte. Cum structura continuă să crească, localnicii sunt expuși la mai multe riscuri.

Foto: Coaliția pentru Aer Curat

Gunoiul este instabil și expus, fiind încurajate descompunerea și generarea de căldură și gaz metan. Asta înseamnă că, în condițiile potrivite, pot să apară incendii spontane, ceea ce destabilizează și mai mult întreaga structură.

În timpul analizei rampei de gunoi, cercetătorii au observat o falie de tensiune de 60 de metri lungime și o jumătate de metru lățime, ceea ce indică faptul că s-ar putea produce în continuare alunecări de teren.

Mai mult, muntele de gunoi nu are niciun sistem de susținere – stă direct pe pământ. Toate gropile de gunoi produc o substanță numită eluat, și cum aici nu se află niciun mijloc de colectare a acestui lichid negru și toxic, el curge continuu într-un canal din apropiere.

„Totul trebuie să înceteze, deoarece depozitarea gunoiului a poluat grav aerul și pânza freatică”, a declarat pentru AFP Chitra Mukherjee, șeful unui ONG care luptă pentru mediu.

„Everestul de gunoi” al Indiei este atât de mare, încât trebuie semnalizat corespunzător pentru traficul aerian. Foto: AFP

Localnicii se plângeau de rampa de gunoi cu mult timp înainte de alunecarea de teren care a ucis doi oameni. Oamenii se plâng că mirosul pestilențial face respiratul imposibil.

Un doctor local a afirmat că, în fiecare zi, consultă în jur de 70 de oameni, cei mai mulți cu afecțiuni stomacale și respiratorii cauzate de aerul poluat. Cei mai mulți pacienți sunt sugari și copii ceva mai mari.

În ultimii patru ani, în Delhi au murit 981 de oameni din cauza infecțiilor respiratorii acute. Orașele indiene produc milioane de tone de deșeuri anual și se crede că această cantitate va crește.

India este una dintre cele mai mari producătoare de deșeuri din lume și se confruntă cu o criză a gunoiului. Dacă nu se face imediat ceva, rampa Ghazipur și altele asemănătoare vor deveni în curând prea mari pentru a mai putea fi curățate.


În continuarea acestui articol, descoperă 25 de „imagini din iad” – Iată ce înseamnă poluarea în China. Apoi, citește mai multe despre studiul geologic care a relevat că în Munții Stâncoși plouă cu plastic.

Ca să știi mai mult, citește „India secretă”

Paul Brunton a fost unul dintre cei mai mari exploratori și cercetători ai tradițiilor spirituale ale Orientului. Urmând o chemare interioară, Brunton petrece luni întregi călătorind prin India, vorbind cu yoghini, fachiri și mistici – unii autentici, alții nu.

Dacă ar conține numai descrierile călătoriei, „India secretă” ar constitui un frumos jurnal de călătorie.  Însă detaliile cu adevărat uimitoare din paginile acestei cărți sunt descrierile experiențelor interioare ale lui Brunton, mai ales cele în compania marelui Ramana Maharshi, care îl ajută să își găsească liniștea interioară care vine odată cu înțelegerea și cunoașterea de sine.

Pentru oricine caută un învățător spiritual, sau chiar și pentru cei care l-au găsit pe cel potrivit, această poveste este realmente emoționantă. Folosirea erudită a limbajului de către Brunton, alături de căutarea lui asiduă, atât interioară, cât și exterioară, fac din această carte o lectură captivantă de la început până la sfârșit.

„India secretă” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

2 comentarii la „„Everestul de gunoi” din India e atât de mare, încât trebuie avertizate avioanele”

    • s a trezit inteligenta din tine. niciodata pe acest pamant nu vor fi mai multi oameni decat poate suporta planeta asta. stai linistit, totul este calculat perfect de Dumnezeu. de cand au oamenii dreptul la a da sau a luat viata altor oameni?

      Răspunde

Lasă un comentariu