„Everestul de gunoi” din India e atât de mare, încât trebuie avertizate avioanele

La fel de înaltă ca turnurile Podului Londrei, groapa de gunoi Ghazipur, din New Delhi, continuă să crească într-un ritm uimitor. Se estimează că într-un an va ajunge mai mare decât Taj Mahal, cel mai faimos monument al țării.

Poreclită de localnici „Muntele Everest de gunoi”, grămada are deja înălțimea de peste 65 de metri. După cum a avertizat recent Curtea Supremă a Indiei, înălțimea sa depășește altitudinea la care trebuie prevăzută cu semnale luminoase, potrivit Science Alert.

Când a fost aruncată prima încărcătură de gunoi la Ghazipur, în 1984, nu exista intenția de a fi transformată în ceea ce este azi. În 2002, groapa de gunoi avea deja înălțimea de 20 de metri și ar fi trebuit închisă.

Astăzi, cei 21 de milioane de locuitori din New Delhi se bazează pe această monstruozitate aflată în creștere și pe alte două gropi de gunoi. Numai că și acestea au ajuns la volumul maxim cu cel puțin un deceniu în urmă.

„În jur de 2.000 de tone de gunoi se aruncă în Ghazipur în fiecare zi”, a declarat pentru AFP un oficial local.

Asta înseamnă că groapa de gunoi crește cu zece metri în fiecare an. Uriașa groapă de gunoi este oribilă și, totodată, extrem de periculoasă. De mai multe ori, ONG-urile de mediu au încercat să închidă groapa, dar fără să aibă șanse.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Anul trecut, însă, nepăsarea oficialilor s-a dovedit fatală. Doi localnici au fost uciși într-o alunecare de teren, după ce o porțiunea a muntelui de gunoi s-a prăbușit, în urma unor ploi masive.

În urma deceselor, groapa de gunoi a fost închisă temporar, iar Agenția de Protecție a Mediului din SUA a făcut o analiză de reabilitare a locului.

„Practicile de depozitare a gunoiului nu sunt bine controlate, ceea ce a dus la formarea unor pante abrupte și instabile. În timpul vizitei din noiembrie 2017, au fost observate incendiile de sub suprafață, emisiile de fum de la suprafața gropii, animalele care caută prin gunoi și oameni care reciclează ilegal deșeurile”, au consemnat specialiștii în raport.

Concluziile au fost simple: depozitarea gunoiului în vârful grămezii ar trebui să înceteze imediat și autoritățile ar trebui să închidă Ghazipur și să-și mute operațiunile în altă groapă de gunoi cât de curând posibil.

Însă groapa a stat închisă numai câteva zile, iar depozitarea gunoiului a continuat la fel ca înainte. Cum structura continuă să crească, localnicii sunt expuși la mai multe riscuri.

Foto: Coaliția pentru Aer Curat

Gunoiul este instabil și expus, fiind încurajate descompunerea și generarea de căldură și gaz metan. Asta înseamnă că, în condițiile potrivite, pot să apară incendii spontane, ceea ce destabilizează și mai mult întreaga structură.

În timpul analizei gropii de gunoi, cercetătorii au observat o falie de tensiune de 60 de metri lungime și o jumătate de metru lățime, ceea ce indică faptul că s-ar putea produce în continuare alunecări de teren.

Mai mult, groapa nu are niciun sistem de susținere – stă direct pe pământ. Toate gropile produc o substanță numită eluat, și cum aici nu se află niciun mijloc de colectare a acestui lichid negru și toxic, el curge continuu într-un canal din apropiere.

„Totul trebuie să înceteze, deoarece depozitarea gunoiului a poluat grav aerul și pânza freatică”, a declarat pentru AFP Chitra Mukherjee, șeful unui ONG care luptă pentru mediu.

„Everestul de gunoi” al Indiei este atât de mare, încât trebuie semnalizat corespunzător pentru traficul aerian. Foto: AFP

Localnicii se plângeau de groapa de gunoi cu mult timp înainte ca o alunecare de teren să îi ucidă pe cei doi. Oamenii se plâng că mirosul pestilențial face respiratul imposibil.

Un doctor local a afirmat că, în fiecare zi, consultă în jur de 70 de oameni, cei mai mulți cu afecțiuni stomacale și respiratorii cauzate de aerul poluat. Cei mai mulți pacienți sunt sugari și copii ceva mai mari.

În ultimii patru ani, în Delhi au murit 981 de oameni din cauza infecțiilor respiratorii acute. Orașele indiene produc milioane de tone de reziduuri anual și se crede că această cantitate va crește.

India este una dintre cele mai mari producătoare de deșeuri din lume și se confruntă cu o criză a gunoiului. Dacă nu se face imediat ceva, groapa Ghazipur și alte gropi asemănătoare vor deveni în curând prea mari pentru a mai putea fi curățate.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu