Eugene Schueller, farmacistul francmason care a creat imperiul L’Oreal

Simpatizant nazist, francmason, îngrozit de ideea de salariu standard și săptămână cu cinci zile de muncă, Eugene Schueller a pus bazele imperiului L’Oreal, vârf de lance în industria cosmeticelor.

Liliane Henriette Charlotte Bettencourt a murit în septembrie 2017. După cum relata revista Forbes, la momentul morții sale era cea mai bogată femeie de pe planetă, cu o avere estimată la aproximativ 44 de miliarde de dolari. Liliane Bettencourt era, de asemenea, unul dintre acționarii majoritari ai L’Oreal.

Personalitate importantă a industriei modei, Bettencourt era adeseori menționată în mass-media. Însă poveștile cele mai controversate despre L’Oreal îl priveau, de fapt, pe tatăl său, un cunoscut simpatizant nazist și francmason îngrozit de ideea de săptămână cu cinci zile lucrătoare și salariu standard.

Eugene Schueller
Liliane Henriette Charlotte Bettencourt. Foto: Der Spiegel

Tatăl lui Liliane, farmacistul Eugene Schueller, a fost omul care a fondat L’Oreal. A fost, de asemenea, scriitor și activist politic, făcând câteva declarații controversate în cartea sa, „La revolution de l’economie” („Revoluția economiei”), printre care:

„Sunt perfect conștient că nu avem șansa pe care au avut-o naziștii atunci când au venit la putere, în 1933. Nu avem darul pe care l-au avut germanii.

Nu avem credința național-socialismului. Și nu avem dinamismul unui Hitler care să miște lucrurile. (…) Trebuie să smulgem din inimile oamenilor conceptele copilărești de libertate, egalitate și chiar și fraternitate.”

Născut în martie 1881, în capitala Franței, Schueller a studiat la Institutul de Chimie Aplicată din Paris. Chimist pasionat, a continuat să lucreze într-un laborator ca asistent.

Mai târziu, a devenit interesat de industria cosmeticelor, după ce a fost însărcinat cu dezvoltarea unei vopsele de păr non-toxice.

Eugene Schueller și-a folosit experiența și educația pentru a crea un produs conform specificațiilor, iar ulterior a decis să-și înființeze propria companie pentru a-și vinde creația.

Eugene Schueller
Eugene Paul Louis Schueller (20 martie 1881 – 23 august 1957). Foto: Wikimedia

Și-a numit firma Compania Franceză de Vopseli de Păr Inofensive, însă mai târziu a redenumit-o L’Oreal. Sursa de inspirație pentru numele companiei era Aureale, o coafură populară în acele zile, a cărei denumire provenea de la „aureole”, care înseamnă „halou”.

Pe lângă interesele științifice, Schueller, un om foarte inteligent, urmărea cu pasiune politica și evenimentele curente. A devenit foarte interesat de socialism și, timp de trei ani, a făcut parte din Francmasonerie.

Ideile lui Eugene Schueller iau o turnură periculoasă

Nerăbdător să influențeze lumea, a apărut în emisiuni la radio și a scris cărți și articole în scopul de a convinge oamenii să adere la ideologia sa.

Una dintre sugestiile lui Schueller (pe care a aplicat-o o vreme la L’Oreal) era eliminarea salariilor standard și remunerarea muncitorilor pe baza productivității lor.

Credea cu tărie în ideea de „salariu proporțional”, conform căreia oamenii inteligenți și pregătiți, care munceau din greu, erau răsplătiți pentru eforturile lor și tratați cu mai mult respect decât restul.

Eugene Schueller
Arme capturate de la organizația La Cagoule. Foto: Getty Images

Odată cu trecerea timpului, opiniile lui politice au început să evolueze, ajungând în cele din urmă la punctul în care era convins că forma cea mai bună de organizare era dictatura.

Așa că, atunci când Leon Blum, un evreu socialist, a devenit prim-ministru al Franței, în anii ’30, și a început să vorbească despre cinci zile de muncă pe săptămână, vacanțe plătite și creșteri salariale pentru toți, Schueller a fost îngrozit.

În consecință, a decis să-și unească forțele cu La Cagoule, un grup foarte violent, fascist, antisemit și anticomunist.

Cu banii produli de imperiul lui de cosmetice în continuă creștere, Schueller s-a oferit să sprijine grupul în vederea unor atacuri teroriste, asasinate și bombardamente, și să pună la la dispoziția membrilor organizației locuri de întâlnire în birourile propriei sale companii.

Apoi, când a izbucnit Al Doilea Război Mondial și germanii au ocupat Franța, s-a dovedit că Schueller era, de fapt, de partea unor oameni precum Adolf Hitler și Benito Mussolini.

Viitori membri ai Francmasoneriei în timpul ritualului de inițiere într-o lojă britanică, în 1933. Foto: Getty Images

Ideile sale politice au început să vireze și mai mult spre latura extremă, fiindu-le și mai favorabile naziștilor. Șeful L’Oreal s-a împrietenit cu ofițeri naziști și a început chiar să investească în diverse companii germane.

Când războiul a luat sfârșit, Schueller, la fel ca mulți alții care au simpatizat cu naziștii, a plătit prețul pentru acțiunile sale. În noiembrie 1946, a fost acuzat oficial de colaboraționism.

Însă, când probele au fost examinate îndeaproape, nu s-au putut găsi documente care să ateste faptul că Schueller îi ajutase pe naziști. În schimb, martorii au susținut că ajutase Rezistența Franceză și că pusese umărul la protejarea evreilor.

Prin urmare, acuzațiile împotriva lui Schueller au fost retrase, însă mulți și-au exprimat părerea că șeful L’Oreal își folosise influența și banii ca să „simuleze” inocența.

Magazinul L’Oreal din prestigiosul cartier Baixa din Lisabona. Foto: Getty Images

Interesant este că, în anul următor, foști membri ai organizației La Cagoule au primit posturi bine plătite la compania lui Schueller, un indiciu că ideile și convingerile sale naziste erau la fel de puternice.

Eugene Schueller a murit în 1957, lăsându-i afacerea și averea lui Liliane, singurul său copil. Oficial, Liliane a fost directorul companiei, dar nu a avut un rol activ la L’Oreal.

Era cunoscută pentru generozitatea ei, donând sume uriașe pentru artă, educație și pentru cauze medicale. Interesant însă este faptul că s-a măritat cu Andre Bettencourt, un politician care a fost, de asemenea, membru al organizației La Cagoule.


Ți-a plăcut acest articol? Citește și „Ochiul dracului”: 5 mari companii care au făcut afaceri cu regimul nazist.

Ca să știi mai mult, citește „Cartea banilor”

În „Cartea banilor”, Kabir Sehgal dă la o parte presupunerile obișnuite despre avere și ne conduce într-o căutare globală, spre o înțelegere mai profundă a relației dintre bani și omenire. Mai mult decât o simplă istorie a monedei, cartea sondează originile conceptuale și evoluția banilor, analizându-i prin prisma lentilelor unor discipline variate – biologie, psihologie, antropologie și teologie.

Cartea ne vorbește astfel despre originea banilor, diferitele moduri de utilizare ale acestora, felul în care s-au schimbat ei de-a lungul timpului, formele lor viitoare, motivele pentru care atârnă atât de greu în viața noastră și, în cele din urmă, despre modul în care ar trebui folosiți.

În final, „Cartea banilor” nu este doar o prezentare plină de informații despre conceptul de bani, ci și o analiză fascinantă și amuzantă a naturii omenirii și a mecanismelor minții.

„Cartea banilor” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

2 comentarii la „Eugene Schueller, farmacistul francmason care a creat imperiul L’Oreal”

    • Cum adica sa le permiti? Daca creezi ceva, daca iti faci o afacere si castigi bani, o parte sunt ai tai. E logic ca nimeni nu poate veni sa ti ia daca nu faci afaceri dubioase. Nu e vina tuturor miliardarilor si oamenilor bogati ca altii mor de foame, cum nici oamenii saraci NU sunt TOTI buni, iubitori sau cu o dorinta de munca foarte mare.
      P.s. Sunt destui oameni bogati care fac gesturi frumoase si doneaza bani pentru cauze bune: Werren Buffett, Michael Bloomberg, Azim Premji, etc.

      Răspunde

Lasă un comentariu