Escrocul care a furat 80 de milioane de euro folosind o mască de latex cu fața unui ministru francez

Acesta este, cu siguranță, unul dintre cele mai îndrăznețe jafuri din istorie. Un bărbat (posibil ajutat de câțiva complici) a folosit o mască de silicon ca să se dea drept ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, obținând de la victimele sale bogate aproximativ 80 de milioane de euro.

Jean-Yves Le Drian a condus ministerul francez al Apărării din 2012 până în 2017, iar în prezent este ministrul de Externe al acestei țări.

Adevăratul Jean-Yves Le Drian (stânga) și falsul Le Drian, situat în spatele unui birou ministerial improvizat. Foto: Getty Images

Le Drian este un politician important în Franța, dar, totodată, o figură relativ obscură, motiv pentru care se crede că a fost „selectat” într-unul dintre cele mai îndrăznețe furturi de identitate înregistrate vreodată de istorie.

Potrivit France 24, unul sau mai mulți escroci au folosit o mască de silicon și un birou inteligent decorat ca să păcălească diferiți membri ai guvernului și oameni de afaceri bogați.

Aceștia au crezut că erau contactați de Le Drian, care le cerea ajutor financiar pentru a plăti răscumpărarea unor jurnaliști capturați de islamiști în Orientul Mijlociu.

Omul din spatele măștii, Gilbert Chikli, a crescut într-un cartier muncitoresc din Paris, dar în 2017 a ajuns într-un tribunal din Ucraina. Foto: AFP

Unele dintre victime (precum președintele Senegalului) și-au dat seama de înșelătorie, însă multe altele s-au conformat și au donat zeci de milioane de euro! Escrocheria era simplă, dar foarte bine gândită.

Escrocii se dădeau drept membri ai unui cerc apropiat de Le Drian și contactau oameni de afaceri străini și francezi pentru a aranja o întrevedere cu mult stimatul „ministru”.

La început, conversațiile aveau loc prin telefon, iar escrocul care se dădea drept ministru reproducea aproape perfect vocea lui Le Drian. Însă, ulterior, pentru ca totul să fie și mai credibil, infractorii au început să folosească apeluri video prin Skype.

Imaginile înregistrate în timpul unei astfel de convorbiri înfățișează o persoană care poartă o mască de silicon așezată la un birou impozant, cu aer ministerial. În spatele său se văd drapelul francez și un portret al lui Francois Hollande, președintele Franței la acea vreme.

„Le Drian” era așezat intenționat destul de departe de cameră, într-o cameră prost iluminată, pentru ca victimelor să le fie greu să-și dea seama că stăteau de vorbă cu un tip care poartă o mască.

Infractorii s-au asigurat că transmisiunea era de proastă calitate și că discuțiile erau cât de scurte posibil. În timpul acestor apeluri prin Skype, falsul Le Drian le cerea victimelor sale să doneze sume considerabile „pentru răscumpărarea unor jurnaliști capturați de islamiști în Orientul Mijlociu”.

Fiindcă politica oficială a Franței este să nu plătească răscumpărări, escrocul cerea ca banii să fie virați într-un cont din China, ca să fie sigur că nu se putea lua urma banilor.

De la sfârșitul lui 2015 până la sfârșitul lui 2017, escrocii au reușit să fure în jur de 80 de milioane de euro de la mai multe victime.

BBC relatează că mai mult de jumătate din această sumă a venit din partea unui om de afaceri turc, în timp ce miliardarul Aga Khan a pierdut în jur de 18 milioane de dolari.

Niciunul dintre cei care au pierdut bani nu a dorit să stea de vorbă cu presa.

„Cât tupeu!”

„Această poveste este excepțională. Au îndrăznit să fure identitatea unui ministru francez în funcție. Apoi au contactat diferiți președinți de companii și oameni din guverne din lumea întreagă și au cerut sume mari de bani. Cât tupeu!”, a spus avocatul adevăratului Le Drian, citat de BBC.

Suspectul principal a fost identificat ca fiind Gilbert Chikli, un escroc cu origini tunisiene și evreiești care a crescut în Paris. Trecutul său infracțional include escrocarea de bani de la niște corporații franceze, infracțiune pentru care bărbatul s-a dat drept CEO-ul acestor firme.

Victimele înșelătoriei au fost păcălite de biroul fals și – mai ales – de masca „ministrului”. Foto: Getty Images

Cu altă ocazie, bărbatul a încercat să determine guvernul Tunisiei să plătească pentru niște elicoptere Tiger care nu fuseseră comandate niciodată.

Chikli a fost arestat în 2017, în timpul unei călătorii în Ucraina, la cererea autorităților franceze. Era deja căutat pentru infracțiunile din trecut, însă fugise în Israel, țară care refuză să-și extrădeze cetățenii.

Când a fost prins, a susținut că intrase în Ucraina pentru un pelerinaj la mormântul unui rabin celebru, însă, în telefonul său, poliția a găsit dovezi că sosise în această țară ca să cumpere o mască de silicon.

Această poveste nu se încheie cu aruncarea escrocului după gratii. La începutul lui 2019, escrocheria cu „falsul Le Drian” a fost pusă în scenă din nou.

Ambasadele franceze au început să primească rapoarte care spuneau că Ministrul Afacerilor Externe le cerea unor „prieteni ai Franței” influenți sume de bani, prin aceleași metode ca înainte.

Președintele Senegalului, aici alături de președintele Franței, Emmanuel Macron, într-o vizită din 2018, a fost apelat de falsul ministru francez, dar nu a căzut în plasă pentru că escrocul a făcut o greșeală: i s-a adresat cu „dumneavoastră”, în loc de „tu”, așa cum își vorbesc cei doi politicieni, care sunt și prieteni. Foto: AFP

În februarie 2019, trei cetățeni franco-israelieni au fost arestați lângă Tel Aviv și escrocheria a fost oprită din nou. Nu este încă limpede dacă cei trei îl copiau pe Chikli sau îi erau complici.

S-ar putea să existe și alți escroci specializați în arta de a se da drept Jean-Yves Le Drian. Oricum ar fi, Franța nu duce lipsă de oameni care gândesc și acționează în stil mare.

De exemplu, Victor Lustig a pus la punct una dintre cele mai mari escrocherii din secolul XX: a vândut Turnul Eiffel. Apoi, de parcă asta nu ar fi fost de ajuns, le-a vândut altor victime așa-numita „cutie românească”, făcându-le să creadă că dispozitivul produce bani la nesfârșit. Întreaga poveste, aici.


Iar dacă vrei să afli despre adevăratele „tunuri” financiare, cele date în lumea băncilor, îți recomandăm cartea Escrocherii din lumea bancară. Cu verb ascuțit și multă ironie, René Zeyer ne trece printr-un caleidoscop de scene, conversații și situații din viața de zi cu zi a celor puternici. În calitate de specialist în comunicare pentru bănci și furnizori de servicii financiare, știe ce se întâmplă cu adevărat în mintea consilierilor de investiții ai căror însoțitori constanți sunt caviarul, bonusurile grase și risipa. Zeyer aruncă o privire satirică în culise și prezintă fără perdea mecanismele lăcomiei și trucurile care caracterizează „capitalismul de cazinou”. Cartea este disponibilă aici.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu