Erik Jan Hanussen, astrologul lui Hitler (a sfârșit ciuruit de gloanțe)

Unul dintre cele mai interesante profiluri de amici ai naziștilor este cel al misteriosului Erik Hanussen, cunoscut mai bine drept „astrologul lui Hitler”. La câteva săptămâni după ce a prevăzut preluarea puterii de către naziști, trupul său a fost descoperit într-o pădure, ciuruit de gloanțe.

Dacă vei căuta pe Google termenul „naziștii” și apoi conjuncția „și”, foarte probabil, primul sens complementar pe care ți-l va oferi în mod implicit motorul de căutare va fi „evreii”.

Alte sugestii demne de luat în seamă sunt: naziști și… „extratereștri”, „ocultism”, „OZN-uri” etc., adică cele mai multe au de-a face cu misterul, într-o oarecare măsură.

Erik Jan Hanussen (în centru), în timpul unei sesiuni de clarviziune. Foto: Wikimedia

Din menajeria personajelor care au stat la baza ascensiunii nazismului, un destin „drăguț”, în pofida sfârșitului său întunecat, este cel al lui Erik Hanussen, cunoscut mai bine drept „astrologul lui Hitler”.

Născut la Viena, numele său era, de fapt, Harschel Steinschneider (traducerea numelui de familie ar fi „tăietorul de piatră”). Familia lui era de origine evreiască incontestabilă. Hanussen a început să lucreze la spectacole de circ, mai mult ca artist și saltimbanc decât ca descendent întunecat al lui Paracelsus.

Curând, interesele sale s-au extins spre domeniul magiei și, potrivit unei legende urbane, și-a descoperit puterile telepatice și paranormale în timpul Primului Război Mondial, când și-a salvat camarazii, care au rătăcit răniți și în pragul deshidratării, găsind o fântână.

O altă variantă este că a suferit o cădere psihică în urma căreia a decis să meargă la un psihiatru evreu care i-a dezvăluit pe deplin puterile native. Adevărul e că nu este ușor să te concentrezi asupra biografiei acestui personaj curios.

Este probabil că Hanussen (stânga) a fost introdus în anturajul lui Hitler de Hans Einz Ewer, un alt ocultist. Foto: Pinterest

Cu toate acestea, cert este că, în anii următori, s-a stabilit la Praga, unde a început să trăiască de pe urma talentelor sale, fiind tot mai interesat de telepatie și mentalism.

Faima lui a crescut exponențial în urma unui proces în care a fost acuzat de escrocherie. De fapt, nu a fost un proces simplu îndreptat împotriva „persoanei fizice Erik Hanussen”. Parapsihologia și științele oculte se aflau pe un val fără precedent.

Întreaga Europă, într-o măsură mai mică sau mai mare, era fascinată de magi, clarvăzători, vindecători și astrologi. Prin urmare, procesul împotriva lui Hanussen a fost procesul împotriva paranormalului, în ansamblu.

Însă lucrul cu adevărat incredibil este că a câștigat paranormalul. Pârâtul a fost găsit nevinovat. Sentința dată de judecători, probabil cu rușine și confuzie, lăsa deschisă posibilitatea, după o demonstrație răsunătoare, că Hanussen avea anumite puteri telepatice și hipnotice.

Foto: Pinterest

Aici începe ultima etapă a vieții lui Hanussen, caracterizată printr-un succes fără precedent și contacte cu cei mai influenți oameni din Germania. Hanussen pleacă la Berlin, unde începe să colaboreze cu un alt individ enigmatic și esoteric, Hans Einz Ewer.

Cel mai probabil, acesta este omul care îl introduce pe Hanussen în anturajul lui Adolf Hitler. Hanussen l-a „amețit” pe Fuhrer, care s-a lăsat ghidat de acesta pentru perfecționarea punerii în scenă a discursurilor (după cum se știe, Hitler era foarte teatral).

În prima parte a anilor ’30, Hanussen a avut o ascensiune fulminantă. Spectacolele sale atrăgeau crema societății germane. În plus, se spunea despre „ședințele private” pe care le organiza că erau dominate de practici de magie sexuală și rituri încărcate cu erotism.

Poate că nu este deloc surprinzător că Hanussen nu a murit de bătrânețe. Într-o ședință de hipnoză, a prezis – în fața unor lideri naziști și a altor oameni puternici – incendierea clădirii parlamentului (eveniment înscenat de elita nazistă), care avea să se întâmple câteva zile mai târziu și care avea să-l aducă pe Hitler la putere în Germania.

Charisma lui Hitler a fost bine „șlefuită” de Hanussen, care făcea repetiții cu liderul nazist pentru folosirea unor gesturi cât mai expresive în timpul discursurilor. Aceste fotografii au fost făcute în timpul unei astfel de repetiții. Hitler își corecta postura și gesturile în funcție de aceste imagini. Foto: Pinterest

O lună mai târziu, cadavrul lui Hanussen a fost găsit mitraliat într-o pădure din apropierea Berlinului. Aflase informații din cercurile puterii naziste și le expusese cu naivitate într-o ședință de spiritism, pentru a-și consolida profilul de prezicător?

Sau poate că, intrat în transă, a aruncat cu adevărat o privire în viitor? Se poate doar specula. Cert este că a fost un sfârșit trist și tăcut al unei vieți teribil de agitate…

Ca să știi mai mult, citește cartea „Cei trei magi periculoși: Osho, Gurdjieff, Crowley”

Cei mai periculoși magi de la Iisus încoace, gurul sexului, ambasadorul Iadului, Diavolul negru din Ashkbabad, regele depravării și cel mai pervers om din lume. Acestea au fost doar unele dintre denumirile atribuite celor trei figuri spirituale notorii ale secolului XX: Osho, G. I. Gurdjieff şi Aleister Crowley. În afara controverselor și scandalurilor care se țes în jurul acestora, autorul argumentează că, totuși, acești oameni cu tendințe egocentrice erau străluciți gânditori și maeștri extraordinari în arta lor.
Cartea „Cei trei magi periculoși: Osho, Gurdjieff, Crowley” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

>