Eschimoșii din Groenlanda și armele lor făcute din fier din meteorit

Vânătorii preistorici din Groenlanda au trecut printr-o „Epocă a Meteoriților”, în timpul căreia au exploatat metalul din rocile spațiale căzute pe Pământ pentru a-și confecționa arme, potrivit arheologilor.

Cercetătorii danezi au găsit dovezi care sugerează că eschimoșii din Groenlanda își fabricau unelte dintr-un meteorit pe care l-au descoperit pe gheață cu mai mult de 1.200 de ani în urmă.

Eschimoșii din Groenlanda
Eschimoșii din Groenlanda confecționau sulițe, cum este cea din imagine, cu vârf făcut din fier obținut dintr-un meteorit. Foto: Wikimedia

Aceasta se întâmpla cu 300 de ani înainte ca primii coloniști din Islanda să sosească în Groenlanda, potrivit Daily Mail. Cum în Groenlanda nu era disponibilă nicio sursă naturală de metal, descoperirea indică faptul că meteoritul a fost cauza care a demarat Epoca de Fier în regiune și le-a permis vânătorilor de aici să dezvolte tehnologii noi de prelucrare a metalului.

Se crede că meteoritul s-a prăbușit pe banchiza de gheață din Groenlanda în apropierea peninsulei Cape York, în nord-vestul Groenlandei, cu aproximativ 10.000 de ani în urmă. Meteoritul s-a spart în cel puțin opt bucăți mari.

Printre acestea se afla o bucată enormă de fier, cunoscută ca „Anghihito” sau „Tent” (care cântărește în jur de 31 de tone), o bucată de 22 de tone – numită „Bărbatul”, o bucată de 2.5 tone – numită „Femeia” și o bucată de o jumătate de tonă – numită „Câinele”.

Toate acestea se află acum la Muzeul American de Istorie Naturală, după ce au fost transportate acolo de exploratorii arctici, în secolul al XIX-lea.

Eschimoșii din Groenlanda
O bucată din fragmentul din meteoritul de la Cape York, cunoscut ca „Ahnighito” sau „Tent”, care cântărește 34 de tone și a fost exploatat pentru fierul pe care îl conținea. Foto: Mike Cassano

Totuși, arheologii de la Muzeul Național al Danemarcei au găsit acum dovezi că „paleoeschimoșii” care locuiau în zonă extrăgeau fragmente din acești meteoriți de sute de ani.

Au găsit grămezi de pietre de bazalt, care cântăreau până la 40 de kilograme, care fuseseră cărate în locurile unde au fost descoperiți meteoriții. Acolo, ele au fost folosite pentru a desprinde, prin lovire, bucăți din rocile spațiale.

Apoi, metalul era folosit pentru a confecționa cuțite sau lame de harpon. Martin Appelt, arheolog la Muzeul Național din Danemarca, a declarat pentru revista online Polarfronten:

„Cunoșteam locurile fiindcă avem de-a face cu niște obiecte științifice mari, însă povestea meteoriților ca sursă de fier pentru întreaga zonă s-a pierdut în uitare.”

Martin Appelt
Arheologul Martin Appelt. Foto: Uffe Wilken via Flickr

Împreună cu o echipă de arheologi din Danemarca și Groenlanda, Appelt a descoperit grămezi uriașe de pietre, pe care eschimoșii din Groenlanda le-au folosit ca pe niște ciocane.

Mikkel Myrup, arheolog la Muzeul Național din Groenlanda, a măsurat grămezile folosind o dronă și estimează că ele pot conține până la 70 de tone de pietre, care erau folosite drept ciocane.

Asta indică faptul că uriașe cantități de fier au fost exploatate din meteoriți de-a lungul anilor.

„Au desprins multe bucăți din meteorit. Fierarul începea prin desprinderea unei bucăți mici, aplatizând-o prin lovire și realizând o muchie ascuțită. Apoi întărea materialul, care îi slujea drept cap de săgeată sau cuțit”, spune doctorul Jens Fog Jensen, un alt arheolog de la Muzeul Național din Danemarca, implicat în cercetare.

O bucată din fragmentul „Agpalilik”, cunoscut și ca „Bărbatul”, aflată în fața Muzeului de Geologie din Copenhaga. Roca spațială bogată în fier a oferit material pentru confecționarea armelor în Groenlanda. Foto: Wikipedia

Analiza uneltelor de fier din regiune arată că fierul provenea din acești meteoriți, lucru care poate fi determinat datorită semnăturii chimice distincte a meteoriților.

Se crede că eschimoșii care au populat la începuturi Groenlanda, cunoscuți și ca „oameni de Dorset”, au început să exploateze fierul din meteoriți la mijlocul secolului al VIII-lea. Când Thule, un popor inuit străvechi, a sosit aici în secolul al XII-lea, a preluat controlul asupra comerțului cu bucăți de meteorit.

Arme confecționate din meteorit au fost descoperite până și în Canada. În sudul Groenlandei, care a fost prima zonă ocupată de nordici, a fost descoperit un singur fragment din meteorit.

Se crede că nordicii nu aveau nevoie de fierul din meteorit, deoarece aveau acces la fierul din minereul aflat în sol.

Eschimoșii din Groenlanda
Meteoritul s-a dezintegrat peste peninsula Cape York în nord-vestul Groenlandei, împrăștiindu-se pe banchiza de gheață. Foto: Wikipedia

„Fierul din meteorit a fost folosit în comerț pe distanțe mari și este o mărturie a importanței meteoriților ca sursă de fier pentru populația Thule, în zona arctică de est”, a adăugat arheologul Appelt.

Eschimoșii din Groenlanda și istoria lor, pe scurt

Groenlanda este una dintre cele mai mari întinderi de pământ înghețat din lume. Mare parte din Groenlanda este acoperită de banchize uriașe de gheață.

Se crede că primii oameni au ajuns aici în jurul anului 2.500 î.e.n.. Insula a fost colonizată în repetate rânduri de valuri de emigranți veniți din insulele aflate la nord de Canada.

Prima cultură paleoeschimosă care a sosit pe insulă au fost Saqqaq. Se pare că acești oameni au locuit în zona de vest a insulei între 2.500 și 800 î.e.n. Alte două culturi unice, cunoscute drept „culturile Independence”, au apărut pe insulă în aceeași perioadă. Apoi, în 700 î.e.n., a sosit aici cultura Dorset.

Eschimoșii din Groenlanda
Exploratorii polari au transportat fragmentul „Ahnighito” la Muzeul American de Istorie Naturală. Foto: Wikimedia

Cultura Dorset a durat până în anul 1.300, chiar dacă primii membri ai culturii inuit Thule au început să sosească în jurul anului 1.100. Se crede că faptul că populația Thule a preluat controlul asupra comerțului cu fier din meteoriți este, în parte, motivul pentru care cultura Dorset a dispărut.

Nordicii au început să se așeze în zona sudică a Groenlandei în jurul anului 980, după care s-au răspândit și au adus cu ei fierul exploatat în alte zone din Europa.


În continuare, citește povestea adevărată a lui Ann Hodges, singurul om lovit de meteorit, apoi află mai multe despre accidentul de balon de la Polul Nord care a dat startul unei curse disperate pentru supraviețuire.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu