3 epidemii ciudate petrecute în ultimii ani

De la maladia produsă de un meteorit, la crizele de epilepsie declanșate de desenele animate Pokemon, iată câteva epidemii ciudate din istoria recentă a medicinei.

În ultimii 200 de ani, omenirea a făcut eforturi mari pentru dezvoltarea medicinei și a tehnologiei medicale. Multe boli și infecții sunt încă incurabile, dar știm mult mai multe despre natura reală a bolilor decât în orice alt moment al istoriei noastre.

În ciuda acestui fapt, încă au loc multe pandemii care ne lasă confuzi și frustrați cu privire la felul în care înțelegem medicina. Unele pot fi înțelese numai ca epidemii ciudate de isterie sau halucinații în masă cauzate de presiunile sociale intense.

Altele, precum cele descrise în acest articol, sunt ceva misterioase, fiind (aparent) lipsite de orice logică sau raționament.

1. Epidemii ciudate: Boala declanșată de meteoritul din Carancas

Într-o noapte din septembrie 2007, lângă granița dintre Peru și Bolivia a căzut un meteorit. Botezat după orașul Carancas, așezarea cea mai apropiată de locul impactului, meteoritul i-a îngrozit pe cei care au fost suficient de aproape ca să-l vadă.

Impactul a aruncat un bărbat de pe bicicletă, în timp ce oamenii aflați la distanță au văzut o limbă de foc de circa 1.000 de metri înălțime, care venea în urma meteoritului.

epidemii ciudate
Craterul format de meteoritul din Carancas. Foto: Wikimedia

După ce praful s-a potolit și apa clocotită și aburul ce ieșeau din crater s-au evaporat, toată lumea părea să fi scăpat teafără. Nimeni nu fusese rănit de impact. Însă adevăratele greutăți abia urmau.

După căderea meteoritului, sute de localnici au ieșit din casă ca să vadă rămășițele fumegânde ale rocii spațiale. În câteva zile, circa 200 dintre aceștia s-au îmbolnăvit.

Simptomele, care includeau dureri de cap, greață, vomă și diaree, s-au răspândit atât de repede, încât doctorii au fost nevoiți să ridice corturi improvizate în jurul centrului medical al orașului pentru a face față fluxului de pacienți.

Lucrând în afara clădirilor ale căror ferestre fuseseră sparte la impactul meteoritului, doctorii s-au chinuit zile întregi, încercând să stabilească o cauză sau origine a epidemiei misterioase.

epidemii ciudate
Foto: Wikimedia

Nu s-a oferit nicicând un răspuns clar. Unii savanți, precum Luisa Macedo, cred că, în urma impactului, apa a fost contaminată cu arsenic și că „aburul” care ieșea din crater era, de fapt, un gaz otrăvitor.

Însă alții, precum Jose Ishitsuka, de la Institutul Peruan de Geofizică, au arătat că ar fi fost foarte puțin probabil ca un meteorit să fie atât de fierbinte încât să creeze o cantitate atât de mare de aburi fierbinți.

După cum arată lucrurile, s-ar putea să nu aflăm niciodată tot adevărul despre epidemia meteoritului din Carancas.

2. Epidemia de leșinuri din Cisiordania

Iată și a doua dintre aceste epidemii ciudate. În 1983, o fată din orașul palestinian Arrabah a început să tușească incontrolabil și să aibă dificultăți de respirație. La scurt timp, s-a prăbușit inconștientă la pământ.

După câteva ore, a venit rândul altor fete din școală și, în câteva săptămâni, peste 900 de oameni din mai multe sate din Cisiordania sufereau de simptome identice. Care să fi fost cauza?

epidemii ciudate
O elevă din Palestina plânge în timp ce  trupele israeliene folosesc forța pentru a dispersa un protest, în 2011. În 1983, părțile israeliană și palestiniană s-au acuzat reciproc că au încercat să otrăvească elevii din Cisiordania. Cazul a fost considerat unul de „isterie în masă”. Foto: AFP / Getty Images

Wahid Hamdallah, un fost primar al unuia dintre orașele afectate, credea că are un răspuns. Bărbatul a anunțat public că epidemia era rezultatul unei otrăviri, un atac intenționat și malefic îndreptat împotriva Palestinei, organizat de guvernul israelian.

Desigur, în atmosfera tensionată din Cisiordania, această revelație a răspândit și mai multă panică. Aproape 250 de oameni din Jenin au început să sufere de simptome după ce au văzut o mașină care trecea pe străzi lăsând în urmă un nor gros de fum negru.

Erau convinși că fuseseră otrăviți. Însă, când organismele abilitate au investigat școala din care pornise epidemia, au găsit numai cantități infime de sulfură de hidrogen, un gaz produs adeseori de latrinele care nu erau întreținute corespunzător.

Oare o toaletă murdară din școala de fete să fi cauzat o epidemie care a afectat sute de oameni? Sau a fost vorba de altceva în Arrabah în acea zi?

3. Epidemii ciudate: Șocul Pokemon

Foto: Wikimedia

Și aceasta a fost o epidemie cu adevărat ciudată. În 1997, aproape 700 de copii japonezi au fost duși de urgență la spital după ce s-a difuzat „Denno Senshi Porygon”, un episod (vezi videoclipul de mai jos) din seria populară de desene animate Pokemon.

Se crede că acest eveniment – numit acum în Japonia „șocul Pokemon” – a fost cauzat de luminile stridente și tiparele repetitive arătate în timpul episodului.

Experții cred că acestea au cauzat crize de epilepsie printre mulți dintre copiii suferinzi. Pare ridicol să susții că un program de televiziune ar fi putut îmbolnăvi oamenii, însă este un fenomen mult mai comun decât ai putea crede.

Un alt exemplu ar fi serialul portughez „Morangos cum Acucar” („Căpșuni cu zahăr”). În 2006, a fost difuzat un episod în care un virus potențial mortal se răspândea în școala personajelor din serial.

La scurt timp, cei care au văzut episodul au început să sufere de simptome care se potriveau cu cele ale virusului fictiv din serial. Experții medicali au fost uimiți, fiindcă era ca și cum virusul ar fi fost răspândit din „Morangos cum Acucar” în lumea reală.

Aceste două cazuri demonstrează că televiziunea poate fi mult mai periculoasă decât ne dăm seama.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Scurtă istorie a dezastrelor naturale. Epidemii, cutremure și dereglări climatice”

Lucian Boia face în această carte o trecere în revistă a diverselor dezastre care și-au pus amprenta asupra evoluției societăților și a civilizației, precum și o comparație cu momentul actual, când este evident că funcționarea mecanismului om–natură suferă un dezechilibru, foarte probabil ireversibil. Într-adevăr, lumea nu se va sfârși, spune autorul, din pricina cutremurelor, sau a petelor solare, sau a variației axei Pământului. Nici chiar din pricina pandemiilor. Primejdia cea mare o reprezintă acum încălzirea climei și efectul de seră, fenomen global și potențial distrugător, a cărui răspundere o poartă cu precădere omul. Dar nu e deloc sigur că omenirea mai poate opri procesul, sau măcar că își dorește să-și schimbe modul de viață. Abia în acest punct specia umană riscă să dispară cu adevărat.
Cartea „Scurtă istorie a dezastrelor naturale. Epidemii, cutremure și dereglări climatice” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu