Metropola insectelor: Enormele mușuroaie de termite din Botswana

Delta Okavango este un loc ca niciun altul de pe Pământ, iar mușuroaiele de termite de aici sunt cu adevărat spectaculoase. Întreaga zonă este o deltă vastă și mlăștinoasă în care un râu dispare, în loc să se verse în ocean.

Râul Okavango se formează în ținuturile muntoase din Angola, la nord, ducând cu el apa de ploaie din munți.

O girafă pășește în spatele unui mușuroi de termite în savana din Delta Okavango. Foto: Shutterstock

Durează aproape două luni ca această apă să ajungă în Kalahari, inundând deșertul și transformându-l într-un paradis ce mustește de apă și care atrage tot felul de animale, dând naștere uneia dintre cele mai mari concentrații de viață sălbatică din Africa, după cum menționează Africa Geographic.

Apa alungă milioane de termite din mușuroaiele lor și insectele devin prada păsărilor, reptilelor și animalelor carnivore mici.

Mușuroaiele termitelor sunt o caracteristică unică a peisajului în cea mai mare parte a nordului Botswanei, însă numai în Delta Okavango aceste mușuroaie sunt masive.

Asta, din cauza podișului cu apă puțin adâncă; le forțează pe termite să-și construiască cuiburile la suprafață, și nu în subteran, pentru a preveni inundarea mușuroiului. Când vine apa, aceste movile devin niște mici insule de refugiu pentru animalele sălbatice.

Structura unui mușuroi de termite

Un oraș pe verticală. De sus în jos: puț de ventilație, coș, camere pentru ciuperci, camere pentru larve, camera reginei. Foto: Pinterest

Mușuroaiele termitelor pot fi foarte mari și complicate. În mușuroi se află o rețea extinsă de tuneluri și „conducte” care servesc drept sistem de ventilație pentru cuibul de sub pământ.

Pentru o ventilație bună, termitele construiesc mai multe puțuri care duc până în „pivnița” de sub cuib. Mușuroiul în sine este o structură ca un ou, alcătuit din numeroase camere cu galerii, conform Amusing Planet.

Pe lângă termite, mușuroaiele adăpostesc o ciupercă simbiotică, un organism care îmbogățește solul prin sporirea nivelului de nutrimente cum ar fi fosforul și azotul.

Potrivit National Geographic, în cadrul unei relații simbiotice care durează de milioane de ani, termitele ies din mușuroi prin niște tuneluri lungi și se întorc cu intestinele pline de iarbă și lemn mestecat, pe care le excretă la întoarcere, iar alte termite adună aceste resturi în mai multe camere pentru crescut ciuperci.

O femelă leopard stă pe un mușuroi de termite în Delta Okavango. Foto: Shutterstock

Apoi, termitele însămânțează camerele cu spori de ciupercă, ce răsar și dizolvă celuloza dură într-un compost din lemn și iarbă parțial digerate, material care este plin de energie.

Pentru termite, ciuperca funcționează ca un soi de stomac extern, însă ciuperca trage cele mai mari foloase. Ascunsă în camerele construite de termite și îngrijită constant, ciuperca se bucură de mai multe beneficii, inclusiv de mâncare, apă, adăpost și protecție.

Redistribuirea solului muncit de termite schimbă adeseori proprietățile fizice și chimice ale pământului, îmbunătățindu-i capacitatea de a reține apă.

Cercetătorii au descoperit că sorgul și porumbul cultivate pe solul îmbogățit de mușuroaie de termite cresc de până la opt ori mai repede și oferă o recoltă mai bogată.

Un cocotier crește dintr-un mușuroi de termite în Delta Okavango. Foto: Shutterstock

Însă, pentru om, termitele sunt considerate dăunătoare. Distrug recoltele și semințele și cauzează pierderi semnificative. Unele termite atacă lemnul și mobila.

Termitele fac parte din viața de zi cu zi în Botswana. Sunt o sursă populară de mâncare, cu conținut mare de proteine și grăsimi. Sunt folosite și ca hrană pentru găini și alte păsări domestice.

De asemenea, termitele sunt folosite ca medicament pentru a trata rănile și greața femeilor gravide. Uneori, femeile gravide mănâncă chiar solul din mușuroaiele de termite, deoarece cred că ajută la dezvoltarea fătului.

Este o practică numită geofagie și se poate transforma într-o dependență cu efecte negative asupra sănătății.

Un mușuroi de termite și un arbore acacia în Delta Okavango, Botswana. Foto: Shutterstock


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Metropola insectelor: Enormele mușuroaie de termite din Botswana”

Lasă un comentariu