Enigma Planetei 9, corpul ceresc „fantomă” care sfidează înțelegerea

Din 1846, știința nu a mai descoperit alte planete în Sistemul Solar. În schimb, Pluto a fost retrogradată în august 2006 la categoria „planetă pitică”. Cu toate acestea, un obiect ceresc a captivat atenția astronomilor timp de mai bine de un secol.

Ghețoasă și complet lipsită de viață, potrivit presupunerilor unor astronomi, Planeta 9 este un corp care a stârnit ample dezbateri în rândul astrofizicienilor și al altor observatori ai Universului. Un studiu realizat de California Institute of Technology (Caltech), de exemplu, a susținut că ar putea fi a cincea planetă gazoasă din Sistemul Solar.

Cu toate acestea, a fost atât de evazivă, încât alte observații astronomice pur și simplu nu au reușit să o găsească. Pe fondul informațiilor contradictorii care au fost documentate despre acest obiect cosmic, există oameni de știință care cred că Planeta 9 nici măcar nu există.

Iată ce se știe până acum despre acest subiect.

Ce este Planeta 9 (și dacă există cu adevărat)?

Recreație digitală a planetei Venus, în Sistemul Solar / GETTY IMAGES
Reprezentare digitală a planetei Venus. Foto: Getty Images

Cercetarea Planetei 9 a început în zorii secolului XX. Astronomii au detectat un corp ceresc ciudat, care pândea Sistemul Solar de la periferie. Când existența lui Pluto a fost confirmată, în anii 1930, vânătoarea acestui nou corp ceresc s-a încheiat. Cel puțin provizoriu.

Zeci de ani mai târziu, în 1992, când a fost descoperită Centura Kuiper, curiozitatea în legătură cu acest corp ceresc „fantomă” a fost din nou reaprinsă:

„Se crede că această vastă regiune a Sistemului Solar de dincolo de Neptun conține sute de mii de corpuri înghețate cu diametrul mai mare de 100 de kilometri, precum și cel puțin un miliard de comete”, notează BBC Earth.

Până în 2016, Caltech a organizat un ambițios proiect de cercetare pentru a descoperi adevărata natură a Planetei 9. Într-un comunicat de presă emis de instituție, oamenii de știință au afirmat că au găsit „dovezi ale unei planete gigantice care urmărește o orbită ciudată și foarte alungită în Sistemul Solar exterior”.

Ei au atribuit acest lucru faptului că a putut fi observată foarte rar, în ciuda faptului că are o masă de zece ori mai mare decât cea a Pământului.

Un corp unic în mecanica cerească

Din cauza formei ciudate a orbitei sale, potrivit calculelor americane, Planetei 9 i-ar lua între 10.000 și 20.000 de ani tereștri pentru a înconjura Soarele. Mike Brown, astronomul planetar de la Caltech care a condus studiul, a descris greutatea unei astfel de descoperiri după cum urmează:

„Doar două planete adevărate au fost descoperite din Antichitate, iar aceasta ar fi a treia. Este o parte importantă a sistemului nostru solar care încă nu a fost descoperită, ceea ce este destul de interesant.”

Specialistul a recunoscut că, inițial, el și echipa de cercetare au adoptat o poziție sceptică. Pe baza modelelor matematice și a simulărilor pe calculator – a căror proiectare a durat mai mult de un an – au stabilit că existența Planetei 9 nu era doar posibilă, ci aproape o certitudine.

„Nu am mai văzut niciodată așa ceva în mecanica cerească”, a declarat la vremea respectivă Konstantin Batygin, coautor al studiului.

Însă Planeta 9 are încă detractori. Iată de ce.

Decenii de dezbatere interstelară

GETTY IMAGES
Foto: Getty Images

Din moment ce orbita Planetei 9 este în afara parametrilor convenționali, unii astronomi susțin că ar putea fi o singularitate în structura spațiu-timp. Paul Sutter, profesor și cercetător în astrofizică la Universitatea Stony Brook și la Institutul Flatiron din New York, explică:

„Poate că Planeta 9 nu este o planetă, ci o mică gaură neagră care ar putea fi detectată din radiația teoretică emisă de la marginea sa, așa-numita radiație Hawking”, scrie el pentru Live Science.

Deși alți cercetători sunt de acord cu această premisă, dovezile privind acest corp ceresc sunt încă neconcludente. Unii oameni de știință consideră că monitorizarea nu a fost suficientă sau constantă. În mare parte pentru că nu știu ce anume să caute.

În orice caz, Sutter arată că, dacă este într-adevăr o planetă, acest corp ceresc „s-ar putea afla într-o parte a orbitei sale care o îndepărtează atât de mult de Soare, încât nu o putem observa cu tehnologia actuală”. Chiar și așa, spune el, „cele mai profunde și mai sensibile scanări nu au scos nimic la iveală”.

Alți cercetători care s-au angajat în căutarea Planetei 9 cred că este doar o chestiune de timp până când vom găsi mai multe dovezi ale existenței sale. În aprilie 2022, odată cu descoperirea lui Earendel – cea mai îndepărtată stea observată vreodată în Univers de către omenire – unii au crezut că NASA a dat în sfârșit peste acest corp ceresc „fantomă”.

Încă o dată, s-a dovedit a nu fi cazul. Așadar, dezbaterea interstelară despre Planeta 9 continuă.

Ca să știi mai mult, citește „O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică”

Astronomul Adrian Șonka își invită cititorii de toate vârstele la o plimbare de-a lungul și de-a latul Universului cunoscut. Vei afla ce presupune cu adevărat o călătorie în spațiu și cum se simte când zbori cu 28 000 km/h, cum se vede Pământul de pe fereastra hubloului, cum ar fi viața pe celelalte planete din Sistemul Solar (de ce e „grea” viața pe Venus și de ce e așa de „prăfuit” Marte) și unde e cel mai bine să programezi o viitoare vacanță (scuba-diving pe planetele joviene, anyone?), cum funcționează aparatul de făcut lumină” (Soarele, nu becul), unde se termină Sistemul Solar și cum se măsoară distanța până la stele, ce este o pitică roșie și ce e o gigantă albastră, care sunt cele mai bune „cartiere” cosmice sau cum poate găsi o maimuță o planetă.

Cu mult umor și într-un stil accesibil și prietenos, Adrian Șonka te învață tot ce ai nevoie ca să te plimbi relaxat printre planete și stele. Adrian Șonka este astronom de mai bine de 20 de ani, timp în care a privit cerul și a învățat să observe multe tipuri de obiecte cosmice: stele variabile, asteroizi, planete, ocultații etc.

„O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică” se găsește cu reducere pe Cărturești, Humanitas sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Enigma Planetei 9, corpul ceresc „fantomă” care sfidează înțelegerea”

  1. – steaua cea mai indepartata de Pamant, numita Earendel, descoperita de cativa ani, se afla la o distanta de 28 miliarde de ani lumina, conform Wikipedia (… it is the earliest and most distant known star, at a comoving distance of 28 billion light-years …)
    – ma intreb cum ar putea sa fie adevarata distanta asta, cand de nu stiu cate decenii, savantii au stabilit diametrul universului la aproximativ 14,6 miliarde de ani-lumina.

    Răspunde

Lasă un comentariu