„Cocoșat, obez, cu ochii roșii”: Viitorul apropiat al angajatului la birou

Cu toții știm că statul la birou perioade îndelungate produce efecte negative asupra sănătății. Iar dacă acest model în mărime naturală – care înfățișează cum vor arăta peste 20 de ani cei care lucrează în birouri – este exact, viitorul nu arată deloc bine.

Emma, după cum au botezat-o creatorii ei, arată jalnic.

Are ochii uscați și roșii din cauza orelor petrecute în fața monitorului, spinarea încovoiată, precum cocoșatul Quasimodo, kilograme în exces, membrele umflate din cauza circulației proaste și eczeme cauzate de stres.

Emma
Emma arată înfricoșător. Foto: msn.com

Din fericire, Emma este doar o păpușă în mărime naturală creată de o echipă de cercetători condusă de futurologul William Higham. Însă, în viitor, lumea ar putea fi plină de astfel de persoane, dacă nu facem ceva pentru a ne schimba mediul și cultura de lucru.

„Dacă nu facem schimbări radicale în privința vieții profesionale, cum ar fi mai multă mișcare, schimbarea poziției când stăm așezați la birou, pauze regulate pentru plimbare și îmbunătățirea echipamentului, locurile de muncă ne vor îmbolnăvi”, le-a spus Higham jurnaliștilor britanici.

Cercetătorii nu au inventat-o pur și simplu pe Emma, cu toate simptomele ei. Pentru a-i stabili configurația, au studiat peste 3.000 de persoane care fac muncă de birou în Franța, Germania și Marea Britanie.

Emma este o avertizare

Abonează-te la canalul Incredibilia:

Așa au aflat că 50% dintre angajați se plângeau de dureri de ochi, 49% de dureri de spate, 48% de dureri de cap și 45% de gât înțepenit, printre alte simptome cauzate de condițiile de la locul de muncă.

Pe baza acestor date, Higham și colegii lui au creat o proiecție a modului în care vor arăta peste 20 de ani cei care fac muncă de birou.

„Raportul «Colegul de muncă din viitor» arată că angajații trebuie să acționeze acum și să facă ceva în legătură cu amenințările la adresa sănătății la care se expun la locul de muncă”, a spus futurologul englez.

Emma este doar un model la scară naturală, care are cu rolul de a ne arăta cum locul de muncă poate duce la transformarea fizică vizibilă a angajaților. Potrivit echipei care a elaborat raportul, mai avem doar 20 de ani până când Emma va deveni o realitate sinistră.

Este important de reținut că proiectul „Colegul de muncă din viitor” nu este un studiu științific validat de alți savanți. El a fost comandat de compania producătoare de mobilier de birou Fellowes.

Dar, oricum ar sta lucrurile, Emma ne oferă o perspectivă îngrijorătoare asupra efectelor pe care munca de birou le are asupra corpurilor noastre.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu