O emisiune îi provoacă pe participanți să devină vegetarieni sau să-și mănânce animalul de companie

În parte reality show extrem și în parte experiment social, „Meat the Family” urmărește, timp de trei săptămâni, patru familii consumatoare de carne, pe măsură ce acestea interacționează cu animalul a cărui carne o consumă cu cea mai mare plăcere. La final, oamenii trebuie să aleagă între a deveni vegetarieni și a-și mânca animalul de companie.

Premisa emisiunii este că participanții trebuie să trateze animalul care apare cel mai des în farfuriile lor ca pe un animal de companie timp de trei săptămâni, după care decid dacă acesta va ajunge la un adăpost pentru animale sau în burțile lor.

În primele episoade animalele prezentate sunt un miel, un porc, un pui și un vițel. Foto: Red Arrow Studios

Membrii familiilor trebuie să decidă dacă animalul moare sau trăiește. Faptul că trebuie să aleagă între a deveni vegetarieni și a mânca animalul pe care îl cunosc de trei săptămâni este o adevărată nebunie.

De-a lungul show-ului, cele patru familii din Anglia trebuie să petreacă timp alături de animalul de companie, să îl scoată la plimbare și să se joace cu el, dar și să călătorească prin țară ca să afle lucruri despre creșterea animalelor, despre ferme și producție, despre procesarea mâncării, precum și despre impactul pe care consumul de animale îl are asupra mediului.

Primele episoade ale emisiunii vor fi difuzate pe Channel 4 în ianuarie 2020 și vor implica patru animale – o găină, un miel, un porc și un vițel – și patru familii consumatoare de carne.

La sfârșitul celor trei săptămâni, telespectatorii vor afla dacă membrii familiilor s-au legat de animalele de companie temporare suficient de mult pentru a le salva viețile sau dacă a triumfat pofta lor de carne.

Serialul va prezenta viețile unor oameni mâncători de carne care vor adopta animale pe care, dacă nu vor deveni vegetarieni, vor trebui să le gătească. Foto: Red Arrow Studios

„Trebuie să trateze animalul ca pe un membru al familiei timp de trei săptămâni. La final, trebuie să decidă dacă animalul va ajunge în cuptor sau la un adăpost de animale. Întrebarea este cum poți să te îngrijești de cățelul tău în timp ce alte animale ajung în cuptorul tău”, a declarat pentru The Guardian Virginia Mouseler, analist media.

Natura controversată a show-ului a atras deja atenția mass-media. Cum responsabilitatea socială a devenit o temă importantă în industria media de azi, această emisiune are șansa de a se extinde internațional.

Mark Ogle, purtător de cuvânt al proiectului, nu a divulgat amănunte cu privire la finalul show-ului, însă a declarat pentru CBS Money Watch că „putem spune că familiile au aflat multe despre industria procesării cărnii și despre lanțul trofic, ceea ce le-a făcut să-și analizeze mai cu atenție obiceiurile de consum.”

Ca să știi mai mult, citește „Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca”

„Ce mâncau oamenii cu mii de ani în urmă? Ce vor mânca peste un secol? Cum și unde au apărut focul, agricultura, creșterea animalelor? Ce mâncau împărații romani? Dar cei chinezi sau regii Franței? Cum mâncau supușii lor? Cum se explică interdicțiile alimentare din fiecare religie? A dispărut cu adevărat canibalismul? Ce legături sunt între sexualitate și alimentație? Cum și unde au apărut restaurantele? Cine a inventat pizza? Cine mănâncă insecte? Dar alge? Ce mănâncă bogătașii de astăzi? Ce popoare se hrănesc cel mai bine? Se va putea asigura o alimentație sănătoasă pentru zece miliarde de oameni? Vom fi oare obligați să mâncăm ceea ce ne va impune o inteligență artificială? Oare mâine vom mai sta la masă împreună?

Această vastă frescă înfățișează modul în care am trecut de la o alimentație variată, naturală și abundentă la produse alimentare standardizate, industriale și făcute pe bandă rulantă, otrăvuri și pentru om, și pentru natură. Ea dezvăluie imensa putere economică, ideologică și politică a industriei alimentare, precum și legăturile mai puțin cunoscute dintre mâncare și conversație, dintre alimentație și putere sau dintre ceea ce mâncăm și geopolitică.

Înțelegerea acestei istorii este fundamentală dacă doriți să vă preocupați de propriul dumneavoastră regim alimentar, să mâncați sănătos și bine – și să salvați natura, de care depinde supraviețuirea omenirii.” (Jacques Attali)

„Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu