Contesa Elisabeta Bathory: Viața la palat a unei ucigașe în serie

Dacă ai fi fost o tânără din Ungaria secolului al XVI-lea, ar fi fost o dovadă de înțelepciune să te ții cât mai departe de castelul contesei Elisabeta Bathory. Timp de 24 de ani, aceasta s-a distrat torturând și ucigând femei tinere.

A început cu fetele din familii de țărani, care lucrau ca servitoare. Când țăranii au început să-și ascundă fiicele, contesa a început să ademenească fetele din nobilimea locală, oferindu-le „lecții de etichetă”.

Zvonurile care spuneau că făcea baie în sângele fecioarelor pentru a-și păstra tinerețea nu au fost niciodată dovedite. Însă restul crimelor îngrozitoare au fost documentate în detaliu la procesul ei.

După cum vei vedea în cele ce urmează, și-a meritat cu prisosință porecla de „contesa sângeroasă”.

Elisabeta Bathory, una dintre cele mai sângeroase criminale în serie

Elisabeta Bathory
Regimul de teroare al Elisabetei Bathory s-a întins pe 24 de ani. Foto: Wikimedia

Elisabeta Bathory sosise în zonă după ce se căsătorise cu contele Ferenc Nadasdy, pe când avea 11 ani (el avea 16). Ferenc era soldat. Nu era prea instruit, după cum recunoscuse chiar și mama lui.

Totuși, a fost considerat un erou în timpul Războiului Lung cu Imperiul Otoman. Elisabeta și Ferenc aveau multe lucruri în comun, inclusiv câțiva copii, moșia familiei din Cachtice și obiceiul depravat de a-și corupe menajerele.

Elisabeta Bathory
Se spunea că Elisabeta Bathory făcea băi în sânge. Foto: Pinterest

Cât timp Ferenc a slujit în armată, zvonurile privitoare la abuzurile domestice ale Elisabetei s-au răspândit peste tot pe unde aceasta călătorea.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Contesa a angajat o echipă de asistenți personali – slujitori, mai bine zis -, care includea trei femei mai în vârstă, un băiat desfigurat și o vrăjitoare sadică pe nume Anna Darvulia, care conducea echipa de torționari și care a devenit până la urmă iubita Elisabetei.

Elisabeta și Anna foloseau diferite tehnici pentru a-i tortura pe servitori. Iarna, scoteau fetele în zăpadă, turnau pe ele apă rece și apoi le lăsau să moară de frig.

Distracția preferată: moartea

Elisabeta Bathory 04
Elisabeta Bathory și Anna Darvulia. Foto: Wikimedia

Primăvara, întindeau miere pe corpul gol al unei fete și apoi o imobilizau în natură, pentru ca viespile și alte insecte să o devoreze de vie. De asemenea, celor torturați li se băgau cuie sub unghii și li se coseau gurile.

Fetele erau lovite cu arme ascuțite până când își dădeau suflarea. Iar toate aceste orori se petreceau sub ochii altor servitori.

De altfel, mai târziu, acești servitori au jurat că Elisabeta începuse să ingereze sângele victimelor în cadrul unor ritualuri oculte (care au dat naștere zvonurilor legate de vampirism).

Alții spun că, după ce a bătut o victimă cu brutalitate, contesa a descoperit efectul regenerator pe care fluidele corporale îl aveau asupra pielii sale.

Așa că ar fi început să se îmbăieze în sânge, pentru a se păstra tânără și frumoasă pentru soțul ei iubit. Însă, după ce Ferenc a murit în urma unei infecții, în 1604, Elisabeta a întrecut orice limită.

S-a stabilit permanent în Cachtice (Slovacia), zăvorându-se în conacul ei.

Fetele din zonă încep să se împuțineze

Elisabeta Bathory 03
Ferenc Nadasdy a murit în 1604. Foto: Wikimedia

La ordinul ei, fetele din satele dimprejur erau răpite și aduse la conac. Adeseori, contesa era prea deprimată pentru a se da jos din pat, așa că Anna îi aducea fetele neajutorate.

Contesa le mușca de față și apoi ordona să fie arse. Până la urmă, s-a ajuns la punctul în care nu mai putea găsi fete de țărani pe care să le tortureze.

Așa că a început să răpească fetele care aparțineau nobilimii scăpătate, cu mai puțini bani.

În cele din urmă, regele Ungariei, care aflase de ororile comise de contesă, a decis că nu mai putea ignora situația. Așa că și-a trimis locotenenții ca s-o aresteze pe criminală și să o ducă în fața tribunalului.

Când au sosit la castel, locotenenții au găsit trupurile victimelor (unele moarte, altele vii) ascunse în diferite camere, arse parțial sau îngropate în morminte superficiale în împrejurimi.

Aceste dovezi, coroborate cu mărturiile a peste 300 de săteni și declarațiile confidenților ei, au avut drept rezultat un verdict clar: vinovăția.

Jurnalul celor 650 de crime

Elisabeta a fost condamnată pentru 80 de crime (deși o relatare celebră din jurnalul ei fixa totalul victimelor la 650). Vrăjitoarea Anna și echipa ei de torționari au fost, la rândul lor, executați pentru crimele lor.

Elisabetei i s-a permis să rămână în castel, după ce ușa camerei ei a fost zidită. Patru ani mai târziu, a murit în somn. Incapabili să uite ororile comise de Bathory, sătenii din Cachtice s-au revoltat când trupul ei a fost îngropat în orășelul lor.

Elisabeta Bathory 05
Castelul din Cachtice, Slovacia. Foto: Wikimedia

Relatările spun că trupul ei neînsuflețit a fost mutat ulterior în cripta familiei Bathory, în estul Ungariei. Cu toate acestea, când situl a fost excavat, în 1995, cadavrul ei nu a fost găsit.

Umbra contesei continuă să trezească fascinația oamenilor chiar și în ziua de azi, iar Elisabeta Bathory este o figură emblematică în cultura populară.

Moșteniea Elisabetei Bathory

În serialul de televiziune „American Horror Story: Coven”, personajul Delphine LaLaurie (jucat de Kathy Bates) este inspirat de o ucigașă reală din New Orleans, din deceniul al patrulea al secolului al XIX-lea.

Crimele lui LaLaurie au fost comparate cu cele ale „Contesei sângeroase”, iar ucigașa a fost poreclită „Elisabeta Bathory a Americii”.

Elisabeta Bathory 06
O reprezentare a Elisabetei Bathory, în timpul unei băi în sânge. Muzeul Vampirilor, San Marino. Foto: Pinterest

De altfel, în serial, în povestea vieții lui LaLaurie sunt incluse detalii din viața Elisabetei. La fel ca în cazul contesei, protagonista serialului se îmbăiază în sângele victimelor pentru a-și păstra tinerețea și frumusețea.

De asemenea, Bathory este figura principală din romanul lui Andrei Codrescu, intitulat „Contesa sângeroasă” (disponibil aici). Romanul explorează domnia contesei și îmbină elemente horror cu ficțiunea istorică.

Cartea merge pe urmele lui Drake Bathory-Keresztur, care este bântuit de faptul că contesa ucigașă se numără printre înaintașii săi.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu