„Operațiunea Albina”: Cum țin indienii elefanții departe de șinele de tren

Îndepărtarea elefanților de pe șinele de tren face parte din îndatoririle zilnice ale unora dintre angajații companiei naționale de căi ferate din India.

Animalele care ajung pe șine nu sunt descurajate de zgomotul produs de trenurile care se apropie, astfel că au loc frecvent accidente cu urmări dezastruoase atât pentru animale, cât și pentru oameni.

Elefanti India
Foto: Daily Pioneer

Din 1987 până în iulie 2017, trenurile din India au ucis 266 de elefanți, iar între 2013 și 2018, aproape 30 de elefanți au fost loviți de tren doar în Bengalul de Vest.

Pentru a-i ține pe elefanți departe de zonele pe unde trece trenul, angajații Diviziei Feroviare Moradabad au venit cu o măsură ingenioasă: au instalat de-a lungul șinelor sisteme audio care redau sunetul făcut de albine.

Măsura a funcționat foarte bine, deoarece elefanții par să fie îngroziți de albine și le evită cu orice preț.

„Sistemul s-a dovedit a fi un succes, deoarece în doi ani, de când a fost montat, nu s-a mai produs niciun accident”, a spus directorul diviziei de căi ferate, Tarun Prakash.

Elefanții aud sunetul de la 2 kilometri distanță

Indicator
Un panou care indică prezența difuzoarelor care emit zumzete de albină. Foto: UPI

Sistemul de difuzoare a fost instalat pentru prima dată în urmă cu doi ani, pe traseul Haridwar-Dehradun, care trece prin Parcul Național Rajaji. Difuzoarele au fost montate la trecerile de cale ferată unde există animale.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

De atunci, peste 50 de astfel de sisteme au fost plasate pe coridoarele de trecere a elefanților. Sunetul albinelor este redat câteva minute înainte de sosirea trenurilor și poate fi auzit de elefanți de la aproape doi kilometri distanță.

„Sunetul le distrage elefanților atenția, făcându-i să se îndepărteze de căile ferate. În acest fel, animalele nu mor în timp ce traversează șinele”, a mai spus Parkash.

În paralel, conductorilor de tren li s-a recomandat reducerea temporară a vitezei atunci când se apropie de aceste zone. În unele locuri au fost montate inclusiv garduri electrice, care să țină animalele departe de șine.


Ți-a plăcut acest articol? Află 25 de curiozități despre elefanți, uriașii inteligenți și sociabili ai sălbăticiei. Apoi, citește despre un caz care a șocat lumea: În 1870, parizienii i-au mâncat pe Castor și Pollux, elefanții de la zoo.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu