Bateria din Bagdad și misterioasele lumini străvechi. Cunoșteau anticii electricitatea?

Bateria din Bagdad pare să indice că, acum două mii de ani, cel puțin o civilizație cunoștea electricitatea, învățase cum să o genereze și știa cum să o stăpânească.

Ideea că producerea energiei electrice este o invenție recentă pare un lucru de la sine înțeles, la fel ca dependența totală a societății moderne de electricitate. Fulgerul, magnetismul și electricitatea statică erau cunoscute de civilizațiile antice, însă nu erau folosite în vreun fel.

Cel puțin așa se credea până la descoperirea unui obiect uimitor, intrat în istorie drept „bateria din Bagdad”. Aceasta indică faptul că, în secolul I al erei noastre, oamenii cunoșteau electricitatea, o stăpâneau și învățaseră cum să o genereze.

Bateria din Bagdad a fost o descoperire colosală

Bateria din Bagdad
Foto: Pinterest

Acest lucru nu a fost făcut de către greci, romani sau chinezi, ale căror civilizații sunt în general considerate cele mai avansate din lumea antică.

Generarea energiei electrice a fost realizată în Imperiul Part (al persanilor), care nu este cunoscut în principal pentru realizările din domeniul tehnicii și ingineriei.

În 1936, arheologii care lucrau pentru Autoritatea Irakiană a Antichităților făceau săpături în situl antic Khujut Rabou, de lângă Bagdad. În timpul lucrărilor, au descoperit un vas ciudat.

Recipientul avea înălțimea de 14 centimetri. Înăuntrul său, un sigiliu de bitum fixa un cilindru de cupru. Înăuntrul cilindrului de cupru se afla o bară de fier, care era, și ea, fixată cu bitum.

Wilhelm Koenig, directorul Muzeului din Bagdad la acea vreme, și-a dat seama că borcanul și elementele sale ciudate din metal erau dispuse astfel încât obiectul putea funcționa ca o baterie.

Mai era nevoie numai de adăugarea unui acid. În vremurile antice, erau disponibili numeroși acizi, inclusiv sucul de citrice și oțetul. Artefactul a fost botezat „bateria din Bagdad”.

Bateria din Bagdad era funcțională

Bateria din Bagdad 02
Foto: Pinterest

S-au făcut experimente cu replici ale recipientului, folosindu-se diferiți acizi. Apa sărată a erodat fierul, iar voltajul înregistrat în bateria din Bagdad a scăzut la niveluri minime în 60 de secunde.

Sulfatul de cupru a produs 0.45 volți timp de mai multe ore, până când cuprul a placat bara de fier. Însă un amestec de acid acetic (oțet distilat) și suc de grepfrut a produs 0.49 volți timp de mai multe zile.

Ulterior, arheologii au găsit și mai multe baterii, aparținând perioadei sasanide. Aceste baterii erau umplute cu papirus și au fost găsite în vecinătatea unor amulete magice.

Dar cum ar fi putut folosi parții și sasanizii un curent electric cu voltaj mic? Nu s-au găsit nicăieri dispozitive electrice, motoare, surse de lumină sau obiecte similare care să fi aparținut lumii antice.

Bateria din Bagdad Dendera
Basorelieful de la Dendera. Foto: Pinterest

Unii cercetători susțin că dovezile referitoare la tehnologiile antice avansate au fost ascunse sau interpretate greșit.

De exemplu, ei spun că un basorelief din complexul de temple de la Dendera, aparținând perioadei târzii a Egiptului ptolemeic, înfățișează becuri electrice, care ar fi putut fi alimentate de baterii de felul celor găsite în Bagdad.

La ce foloseau bateriile?

Bateria din Bagdad
Foto: Pinterest

Suntem, așadar, în posesia mai multor borcane de lut, care arată și funcționează ca bateriile. Ce utilitate ar fi putut avea ele?

Din câte știm, parții nu au folosit niciodată curentul electric. Așa că unii savanți se întreabă dacă artefactele antice chiar erau folosite ca niște baterii.

S-a sugerat faptul că ar fi putut fi folosite la depozitarea sulurilor sacre, pentru a proteja papirusul de umezeală. Mai mult, cred unii specialiști, faptul că un obiect poate fi folosit pentru a produce electricitate nu înseamnă în mod necesar că acel obiect chiar a fost folosit în acest scop.

Se știe că egiptenii foloseau somnul de Nil, pește cu proprietăți electrice, pentru a trata durerile de cap și nevralgiile. Pisicile de mare și somnii au continuat să fie folosiți în acest scop până la (re)descoperirea electricității, spre sfârșitul secolului XVII.

Unii arheologi sugerează că bateriile ar fi putut fi folosite la aplicarea unui curent electric de mică intensitate pentru a trata durerile. Mai mult, bateriile au fost găsite alături de obiecte ritualice, care erau des folosite în medicina antică.

Oricare ar fi fost scopul ei, bateria din Bagdad face foarte plauzibilă ipoteza că civilizațiile antice au inventat aceste dispozitive cu mai mult de 1.700 de ani înainte ca Alessandro Volta să inventeze bateria chimică modernă.

Ca să știi mai mult, citește „Tehnologia zeilor”

Această carte explorează dovezile care duc la concluzia că civilizațiile antice erau la fel de complexe precum cele actuale. Descoperirile arheologice făcute de-a lungul anilor indică faptul că acești oameni, considerați primitivi, foloseau tehnologii avansate – de la electricitate până la maşinării grele şi aparate de zbor. Teme precum zborul, războaiele atomice antice sau electricitatea ar putea părea bizare pentru mulţi. Cu toate acestea, după cum arată David Hatcher Childress în cartea sa, există multe dovezi care ne conduc spre ideea că avem un trecut avansat din punct de vedere tehnologic.

„Tehnologia zeilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

3 comentarii la „Bateria din Bagdad și misterioasele lumini străvechi. Cunoșteau anticii electricitatea?”

  1. Sunteti minunati!!As vrea sa postez pe facebook articolele voastre, dar nu pot !!Faceti ceva, ca sa se poata posta si pe facebook.Sa va citeasca lume multa, ca meritati.Sa-mi trimiteti mereu articole .Cum sa intru pe pagina voastra de facebook?Aveti? Atunci as distribui la toti prietenii din retea.Faceti ceva !!!!!!!

Lasă un comentariu