El Helicoide, centrul comercial transformat într-o închisoare temută

Pe vârful unui deal, în mijlocul mahalalei San Augustin din capitala Venezuelei, Caracas, se află o clădire impunătoare, cu o istorie sumbră. O rampă sub formă de spirală înconjoară clădirea, îngustându-se pe măsură ce se apropie de vârf și terminându-se într-un dom geodezic.

El Helicoide (sau, mai simplu, Helix) este una dintre cele mai importante construcții ale mișcării moderniste din Venezuela. Trebuia să fie primul centru comercial din lume dotat cu o rampă pe care clienții să poată urca și coborî cu mașinile, parcând chiar în fața magazinelor pe care voiau să le viziteze.

El Helicoide 01
Pentru anii ’50, El Helicoide era o clădire futuristă. Foto: theguardian.co.uk

Centrul comercial putea găzdui peste 300 de magazine și ar fi avut și un hotel de cinci stele, un cinematograf cu șapte săli, spații de expoziție, sală de sport, piscină și pistă de popice.

El Helicoide a fost proiectat la sfârșitul anilor ’50 de arhitecții Pedro Neuberger, Dirk Bornhorst și Jorge Romero Gutiérrez pentru dictatorul venezuelean Marcos Perez Jimenez. Când a fost expus la Muzeul de Artă Modernă din New York, proiectul a fost catalogat drept un triumf al arhitecturii moderniste.

Celebrul scriitor Pablo Neruda spunea despre El Helicoide că este „una dintre cele mai rafinate creații ale minții unui arhitect”, iar Salvador Dali s-a oferit să realizeze design-ul interior.

Construcția clădirii se apropia de final când regimul lui Perez Jimenez s-a prăbușit, iar arhitecții au rămas fără finanțare. Noul guvern nu a fost interesat să finalizeze proiectul, din cauză că acesta era asociat cu fostul dictator.

El Helicoide 04
Centrul comercial, în timpul lucrărilor de construire. Foto: twitter.com

În 1961, cu un an înainte de termenul de finalizare, lucrările au fost sistate. În 1975, după o lungă procedură de faliment, clădirea a intrat în proprietatea statului, care a lăsat-o în paragină.

Peste El Helicoide se lasă nori negri

În 1979, ceea ce trebuia să fie un centru comercial luxos a devenit casă pentru oamenii fără adăpost. În doar trei ani, zece mii de oameni au ajuns să ocupe ilegal clădirea.

El Helicoide devenise centrul de comandă al traficanților de droguri și de carne vie. În 1982, ocupanții clădirii au fost evacuați, iar autoritățile au decis să mute acolo Muzeul de Istorie și Antropologie. Dar acest plan nu s-a concretizat niciodată.

Doi ani mai târziu, clădirea a fost preluată de serviciul de informații interne venezuelean, care și-a stabilit sediul aici. Astfel, spațiile alocate magazinelor s-au transformat în celule și camere de interogare și tortură a deținuților.

El Helicoide 03
Spațiile pentru magazine au devenit celule și camere de tortură. Foto: bbc.co.uk

 

„După ce a fost transformat în centru de detenție, în El Heliciode au fost instalate camere de supraveghere. Ofițerii erau încântați să urce pe rampa șerpuitoare exact ca James Bond. Acolo au fost închiși deținuți politic, erau torturați oameni. Polițiștii opreau pe oricine voia să fotografieze clădirea”, relatează istoricul Celeste Olalquiaga.

Fostul centru comercial este și acum închisoare. Potrivit The Guardian, aici sunt încă închiși și torturați opozanți ai regimului.


Dacă venezuelenii își transformă centrele comerciale în închisori, olandezii, din lipsă de deținuți, transformă închisorile în aziluri pentru refugiați. Și dacă tot suntem la capitolul „centre de detenție”, descoperă și povestea La Catedral, închisoarea de lux pe care și-a construit-o Pablo Escobar.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu