Povestea lui Edward Mordrake, omul cu două fețe

În 1895, ziarul american The Boston Post a publicat un articol intitulat „Minunile științei moderne”, care a făcut furori în epocă.

Textul le prezenta cititorilor uimiți rapoarte ale Societății Științifice Regale, care documentau existența unor „monștri” despre care, până atunci, se crezuse că sunt roade ale imaginației.

„Ciudații” catalogați de oamenii de știință britanici includeau o sirenă, un „crab uman” și pe nefericitul Edward Mordrake, care avea să devină, în scurt timp, o legendă urbană.

Un nobil chinuit de o față groaznică

Edward Mordrake 01
Povestea a pornit de la un articol din ziarul The Boston Post. Ea s-a răspândit fără ca cineva să o verifice

După cum relata The Boston Post, Edward Mordrake (sau „Mordake”, cum a fost numit inițial) era un nobil englez tânăr, inteligent și arătos, care avea parte de tot ceea ce putea cere de la viață.

Însă, odată cu aceste binecuvântări, a venit și un blestem groaznic. Pe lângă fața sa normală și atrăgătoare, Mordrake suferea de o desfigurare groaznică.

La ceafă, el mai avea încă o față. Legenda spune că această față poseda avea o voință proprie și o inteligență malefică.

Potrivit relatărilor, Edward Mordrake avea mereu de suferit din cauza „feței gemene diavolești”. Aceasta îl ținea treaz toată noaptea, șoptindu-i „lucruri despre care se vorbește numai în iad”.

În cele din urmă, tânărul lord a înnebunit și s-a sinucis la doar 23 de ani.

În biletul de adio, el cerea ca fața malefică să fie distrusă după moartea sa, „ca să nu-și continue șoaptele blestemate atunci când voi fi în mormânt”.

Povestea, răspândită în societate

Edward Mordrake 04

Povestea morbidă i-a fascinat pe cititori și s-a propagat ca fiind o poveste adevărată, în ciuda faptului că autorul articolului de ziar era un cunoscut autor de ficțiune.

De fapt, povestea nobilului blestemat a fost atât de crezută, încât boala sa a fost inclusă într-o enciclopedie medicală din 1896.

Enciclopedia era scrisă de doi medici respectați. Aceștia au preluat povestea din ziar, fără alte comentarii.

Asta a contribuit la sporirea credibilității poveștii lui Mordrake.

Povestea lui Mordrake a revenit în atenția publicului recent, mulțumită – în parte – serialului de televiziune „American Horror Story”.

Însă, în varianta romanțată, Mordrake este împins la crimă în loc să își ia viața.

Legenda continuă

Edward Mordrake 02
Fotografia falsă care a circulat recent pe internet

Poate că oamenii moderni au impresia că sunt mai informați și mai greu de păcălit decât cei din epoca victoriană.

Totuși, asta nu i-a oprit să răspândească pe internet o fotografie care înfățișa presupusele rămășițe ale capului lui Mordrake.

Nu este pentru prima dată când o fotografie a nobilului blestemat a captat atenția publicului.

Edward Mordrake 03
Reprezentarea de ceară a lui Edward Mordrake

Însă, la fel ca în cazul celorlalte imagini, ea este departe de a fi autentică.

Craniul cu două fețe este, de fapt, reprezentarea unui artist a modului în care Edward Mordrake ar fi putut arăta.

Artistul a declarat că a creat această operă în scopuri de amuzament. Cealaltă fotografie celebră, considerată adeseori – în mod eronat – ca fiind autentică, este opera unui alt artist.

Capetele care apar în imagine sunt, de data aceasta, executate în ceară.

Boala oamenilor cu două fețe

Edward Mordrake 05
Lali Singh, fata bolnavă de duplicare cranio-cerebrală

Desigur, chiar și cele mai fantastice povești au un sâmbure de adevăr. Boala cunoscută drept „duplicare cranio-facială”, care poate determina duplicarea trăsăturilor faciale ale unui embrion.

Boala este extrem de rară și de obicei mortală, deși există cazuri recente documentate ale unor copii care au supraviețuit pentru scurt timp cu această boală.

Lali Singh s-a născut cu această boală în 2008.

În loc să creadă că fata fusese blestemată, asemenea lui Edward Mordrake, localnicii din sat credeau că este o reîncarnare a zeiței hinduse Durga, care este în mod tradițional înfățișată ca având mai multe membre.

După ce Lali a murit, la vârsta de doar câteva luni, sătenii au ridicat un templu în cinstea ei.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

>