Eduard Einstein: viața tragică a fiului bolnav abandonat de marele savant

Albert Einstein este unul dintre cei mai celebri savanți din istorie, iar numele său a devenit sinonim cu genialitatea. Însă, deși aproape toată lumea a auzit de fizician și de munca sa remarcabilă, puțini cunosc soarta tragică a fiului său, Eduard Einstein.

Suferind de schizofrenie, Eduard Einstein a petrecut trei decenii într-o clinică psihiatrică și a reprezentat pentru tatăl său „o problemă de nerezolvat”.

Copilăria lui Eduard Einstein

Eduard Einstein 01
Cei doi fii ai lui Albert Einstein, Eduard și Hans Albert, în iulie 1917. Foto: VanillaMagazine.it

Mama lui Eduard Einstein, Mileva Maric, a fost prima soție a lui Albert. Maric era singura femeie care studia fizica la Institutul Politehnic din Zürich, ale cărui cursuri le-a frecventat și Albert în 1896.

În curând, fizicianul s-a îndrăgostit de ea, deși Maric era cu patru ani mai în vârstă. Cei doi s-au căsătorit în 1903 și au avut trei copii, Lieserl (care a dispărut din istorie și este posibil să fi fost oferită spre adopție), Hans Albert și Eduard. Acesta din urmă era mezinul familiei, fiind născut în Zürich, pe 28 iulie 1910.

Einstein s-a despărțit de Maric în 1914, însă a corespondat frecvent cu fiii săi. Ulterior, Maric avea să se plângă că fizicianul a pus știința înaintea familiei.

Eduard Einstein 02
Mama lui Eduard Einstein, Mileva Maric, a fost prima soție a lui Einstein. Foto: The Independent

Însă Hans Albert își amintea că, atunci când el și Eduard Einstein erau tineri, „tata își lăsa munca și ne supraveghea ore întregi”. Asta în timp ce Maric „era ocupată cu treburile casei”.

Dilema unui tată

Micul Eduard Einstein a fost un copil bolnăvicios, iar primii săi ani au fost marcați de accese de boală. Acestea l-au slăbit atât de mult încât nu putea participa la călătoriile familiei. Albert Einstein a fost exasperat din cauza stării fiului său chiar și după s-a despărțit de Maric.

„Boala fiului meu mai mic mă îngrijorează foarte tare. Este imposibil să devină o persoană pe deplin dezvoltată”, îi scria Einstein cu teamă unui coleg, în 1917.

Eduard Einstein 04
Eduard Einstein. Foto: Onedio

Latura științifică și rațională a fizicianului se întreba dacă „nu ar fi mai bine pentru el dacă ar pleca dintre noi înainte să cunoască viața pe deplin.” Însă, în cele din urmă, dragostea paternă a triumfat.

Albert Einstein a jurat să facă orice îi stătea în putere ca să-și ajute fiul bolnăvicios, plătind tratamentul și chiar însoțindu-l pe Eduard în diferite sanatorii.

Eduard Einstein a fost diagnosticat cu schizofrenie

Pe măsură ce înainta în vârstă, Eduard (pe care tatăl său îl numea cu afecțiune „tete”, din franțuzescul „petit”) a devenit interesat de poezie, de pian și, în cele din urmă, de psihiatrie.

Îl venera pe Sigmund Freud. Deși dorea să devină psihiatru, a urmat calea tatălui său, înscriindu-se la Universitatea din Zürich. La acea vreme, Albert Einstein câștigase o reputație internațională.

Într-o clipă revelatoare de autoanaliză, Eduard Einstein a scris:

„Este uneori dificil să am un tată atât de important, fiindcă mă face să mă simt atât de lipsit de importanță…”

Psihiatrul aspirant a urmat din nou calea deschisă de tatăl său, îndrăgostindu-se de o colegă mai în vârstă. Însă relația celor doi a avut un final dezastruos. Se pare că în această perioadă sănătatea mintală a lui Eduard Einstein s-a înrăutățit grav.

Lucrurile au mers din rău în mai rău și a urmat o tentativă de sinucidere, în 1930. Tânărul a fost diagnosticat cu schizofrenie și s-a speculat că, paradoxal, tratamentele i-au înrăutățit starea. A ajuns să aibă dificultăți de vorbire și cognitive.

Familia Einstein emigrează în Statele Unite ale Americii fără Eduard

Eduard Einstein 03
Albert Einstein cu fiul său Hans Albert, care s-a refugiat alături de el în SUA, unde mai târziu a devenit profesor universitar. Foto: Getty Images

Albert credea că boala fiului său era ereditară, moștenită pe linie maternă. Totuși, această observație științifică nu i-a ușurat durerea și sentimentul de vină. Cea de-a doua soție a sa, Elsa, a remarcat că „acest necaz îl macină pe Albert”.

În curând, pentru fizician au apărut și alte probleme, în afară de Eduard. La începutul anilor ’30, partidul nazist și-a început ascensiunea. După ce Adolf Hitler a preluat puterea, în 1933, Einstein nu a mai putut să se întoarcă la Academia Prusacă de Științe din Berlin, unde lucra din 1914.

Chiar dacă era unul dintre cei mai celebri savanți din lume, Einstein era și evreu, fapt pe care concetățenii săi nu-l puteau accepta. De aceea, în 1933, fizicianul a fost forțat să fugă în SUA.

Albert sperase că Eduard Einstein va putea să i se alăture în America, însă starea sa mintală nu i-a permis acest lucru. Înainte să emigreze, Albert și-a vizitat fiul pentru ultima dată, la azilul în care era îngrijit.

Albert a continuat corespondența și a trimis bani pentru îngrijirea fiului său, însă cei doi nu s-au mai reîntâlnit. Eduard Einstein și-a petrecut restul vieții într-un azil din Elveția. A murit în urma unui accident vascular cerebral, în octombrie 1965, la vârsta de 55 de ani.

A fost îngropat în cimitirul Honggerberg, din Zürich. Petrecuse peste trei decenii în spitalul psihiatric Burgholzli.


În continuare, descoperă 3 lucruri asupra cărora Albert Einstein s-a înșelat, apoi citește despre fața ascunsă a lui Albert Einstein: „Îmi tratez soția ca pe un angajat pe care nu-l pot concedia”.

Ca să știi mai mult, citește „Einstein. Viața și universul său”

Albert Einstein a fost un rebel și un nonconformist încă din copilărie, iar aceste trăsături de caracter i-au ghidat atât viața personală, cât și cariera științifică. În această carte magistrală, Walter Isaacson explică modul în care funcționa mintea marelui fizician și misterele universului pe care le-a descoperit.

Isaacson ne cufundă într-o analiză în profunzime a vieții lui Einstein – personală, intelectuală, științifică, politică și culturală – pe fundalul istoriei vremii – 1879-1955. Citatele ample din corespondența, eseurile și documentele personale ale lui Einstein îi conferă bogăția autenticității. Explicațiile teoriilor științifice sunt clare și reluate de foarte multe ori în moduri diferite, devenind lesne de înțeles pe măsură ce le citești.

„Einstein. Viața și universul său” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu