Maestrul macabrului: 10 lucruri despre viața ciudată a lui Edgar Allan Poe

Când Edgar Allan Poe, maestrul american al literaturii polițiste și al macabrului, a murit în condiții misterioase, rivalul său literar i-a dedicat un necrolog și o biografie nimicitoare. Însă multe dintre cele scrise de adversarul lui Poe, Rufus Griswold, erau neadevărate.

Dorind să se răzbune pentru lucrurile pe care Poe le scrisese despre el, Griswold îl descria pe Edgar Allan Poe ca pe un nebun afemeiat, dependent de droguri, lipsit de moralitate și fără prieteni.

egdar allan poe_compressed

Deși erau departe de a fi adevărate, multe dintre afirmațiile lui Griswold au avut priză la public. La acea vreme, era singura biografie a scriitorului și a fost citită de multă lume.

În combinație cu tonul unei părți din opera lui Edgar Allan Poe, biografia a convins publicul să creadă în morbiditatea scandaloasă a scriitorului.

Deși scrisorile trimise de Poe lui Griswold (scrisori care demonstrau „nebunia” lui Poe) s-au dovedit a fi falsuri, imaginea de ciudat a scriitorului persistă și în ziua de azi.

Un secol și jumătate mai târziu, probabil că lucrul cel mai ciudat legat de Edgar Allan Poe rămâne faptul că nu era deloc așa cum fusese descris.

Nu bântuia prin cimitire mângâind sicrie, ci era un pionier strălucit al genului, care muncea din greu și care a schimbat fața literaturii universale.

Acestea fiind spuse, iată câteva dintre lucrurile esențiale pe care trebuie să le știi despre Edgar Allan Poe.

1

A devenit „Edgar Allan Poe” la vârsta de trei ani

Edgar Allan Poe 02 bis bis
Edgar Poe în copilărie, alături de mama sa adoptivă. Foto: History Lovers Club

Inițial, scriitorul nu avea cel de-al doilea prenume sau cel puțin nu există niciun document care să dovedească asta. Cu puțin timp înainte de a împlini trei ani, părinții lui Edgar Poe au murit.

Imediat după aceea, băiatul a fost adoptat de un cuplu bogat din Richmond, Virginia, John și Frances Allan. Cei doi l-au botezat pe băiat „Edgar Allan Poe”.

2

Poezia și scrisul erau o moștenire de familie

Edgar Allan Poe mai avea doi frați, unul mai mic și unul mai mare. Fratele său, William Henry Leonard Poe, era, și el, poet. Sora lui, Rosalie Poe, era profesoară de caligrafie.

3

S-a îndrăgostit de mama unui coleg de școală

În adolescență, Poe se îndrăgostea frecvent. Însă niciuna dintre aceste iubiri nu s-a comparat cu pasiunea pe care i-a purtat-o doamnei Jane Stith Stanard, mama unui coleg de școală.

Edgar Allan Poe 03
Jane Stith Stanard, prima dragoste adevărată a lui Poe. Foto: Wikimedia

Doamna Stanard a murit când Edgar Allan Poe avea 15 ani, iar decesul ei l-a afectat profund pe adolescent. Mai târziu, scriitorul a declarat că a compus poezia „Către Helen” pentru doamna Stanard, pe care o numea „prima, pura și ideala iubire a sufletului meu”.

4

S-a însurat cu verișoara lui adolescentă

Până la urmă, scriitorul s-a însurat cu verișoara lui primară, Virginia Clemm. La momentul căsătoriei, ea avea 13 ani, iar el avea 27. Tânăra a murit la 24 de ani, de tuberculoză.

5

Poe era sportiv

Edgar Allan Poe 05_compressed
Foto: Wikimedia

Ai presupune că un scriitor faimos pentru operele sale macabre și-a petrecut adolescența retras, departe de activitățile specifice tinereții. Într-o anumită măsură, așa a fost.

Dar, totuși, tânărul participa la curse de alergare, lua parte la meciuri de box și la competiții de săritură în lungime. La 15 ani, a devenit faimos în oraș, după ce a înotat 9.5 kilometri de-a lungul unui râu.

6

Sărăcia a fost muza lui

În timpul facultății, Edgar Allan Poe nu a dus-o bine din punct de vedere financiar. Tatăl adoptiv, care era extrem de zgârcit, nu îi trimitea bani.

Din această cauză, tânărul a acumulat datorii și a trăit la marginea sărăciei. Cum problemele financiare nu-i dădeau pace și tensiunile cu tatăl adoptiv nu se stingeau, Poe a decis să devină scriitor de succes.

7

A fost dezmoștenit

Când John Allan a murit, Edgar Poe trăia deja de ceva vreme în sărăcie… Însă nu a beneficiat de niciun avantaj în urma morții tatălui adoptiv.

Tânărul a fost exclus din testament, document care se îngrijea financiar de un copil ilegitim pe care Allan nici măcar nu-l întâlnise vreodată.

8

A lucrat în armată

Cel mai de durată loc de muncă al lui Edgar Allan Poe a fost în Armata americană. Deși acum este cunoscut pentru opera sa literară, în timpul vieții singurul angajator care l-a apreciat și promovat a fost Armata americană.

Scriitorul s-a înrolat la vârsta de 18 ani, sub un nume fals, Edgar A. Perry. În doar doi ani, a fost înaintat la gradul de sergent major.

9

Și-a lăsat celebra mustață târziu în viață

Edgar Allan Poe 09 bis
Foto: Pinterest

Poe a început să poarte celebra mustață în anul 1845, cu doar patru ani înainte să moară. Deoarece în imaginile care i-au adus faima avea mustață, multora le este greu să și-l imagineze pe scriitor fără ea.

10

Moartea lui Edgar Allan Poe a fost la fel de enigmatică precum opera lui

În 1849, Edgar Allan Poe a dispărut timp de cinci zile și a fost găsit într-o stare deplorabilă, delirând pe străzile din Baltimore. A fost dus la spital, unde a murit în curând. Avea vârsta de 40 de ani.

Nu s-a făcut autopsie, iar cauza morții a fost declarată „o congestie a creierului”. Scriitorul a fost îngropat două zile mai târziu. Experții și cărturarii au propus drept cauză posibilă a morții sale crima, râia, dipsomania sau otrăvirea cu monoxid de carbon.

Însă cauza exactă a morții sale rămâne un mister și în ziua de azi. În aceste circumstanțe, nu rămâne decât o întrebare: „Ar fi putut Edgar Allan Poe să ne lase o moștenire mai potrivită stilului său literar decât enigma care încă îi învăluie moartea”?

Ca să știi mai mult, citește „Viața secretă a marilor scriitori”

Marii scriitori nu au avut nicidecum vieți plictisitoare, așa cum reiese din ceea ce am învățat la școală. Unii dintre cei care au lăsat în urmă opere literare de o inestimabilă valoare aveau apucături bizare, propriile slăbiciuni, vicii și frivolități. Pe scurt, erau și ei oameni ca noi. Din această carte hilară, plină de curiozități dintre cele mai puțin ortodoxe, vei afla aspecte picante din viețile unora dintre cei mai mari scriitori ai lumii, pornind de la William Shakespeare și ajungând până în vremurile noastre.

„Viața secretă a marilor scriitori” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu