Ecaterina de Braganza, portugheza care i-a învățat pe britanici să bea ceai

Ceaiul este o băutură adânc înrădăcinată în cultura britanică. Este consumat de aproape toată lumea, de la oamenii de rând la aristocrați, și stă la baza unuia dintre cele mai cunoscute ritualuri din lume: „ceaiul de la ora 5”.

Însă pasiunea britanicilor pentru ceai nu există dintotdeauna și puțini știu că ea le-a fost insuflată nu de un conațional, ci de o prințesă portugheză.

Ecaterina de Braganza
Foto: History of Royal Women

Ceaiul este originar din Asia, crescând în special în China, Tibet, nordul Myanmarului și nord-vestul Indiei.

În acea parte a lumii, planta este cultivată de mii de ani, însă băutura pe care o numim astăzi ceai (frunzele infuzate în apă fierbinte) a apărut abia în secolul XIV, în timpul dinastiei Ming.

În secolul XVI, exploratorii și comercianții portughezi au început să importe ceaiul în Occident, iar olandezii au început să îl comercializeze mai activ. La acea vreme, britanicii erau cu mult în urma europenilor de pe continent în privința consumului de ceai.

La început, ceaiul era scump și inaccesibil

Englezi band ceai 02
Foto: The Epoch Times

Dar lucrurile au început să se schimbe în 1662, când Ecaterina de Braganza, fiica regelui Ioan al IV-lea al Portugaliei, s-a căsătorit cu regele Carol al II-lea al Angliei.

La momentul respectiv, Marea Britanie era înglodată în datorii și avea nevoie de lichidități, iar zestrea prințesei portugheze părea a fi soluția. Așadar, după negocieri, Ioan al IV-lea al Portugaliei și-a trimis fiica la curtea regelui Carol al II-lea..

Ceaiul exista în Anglia înainte ca Ecaterina să sosească în țară, dar foarte puțini oameni consumau această băutură. În primul rând, ceaiul nu era foarte răspândit deoarece costa foarte mult.

Ducesa band ceai
Foto: Silver Tips Tea

Prețul mare era determinat de faptul că Anglia nu făcea comerț direct cu China, ceaiul din India nu exista încă pe piață, iar cantitățile mici pe care le importau olandezii erau vândute foarte scump.

Ceaiul era atât de costisitor (500 de grame erau echivalentul venitului pe un an al unui cetățean obișnuit), încât doar elitele își permiteau să îl consume.

Aristocrații au început să o imite pe noua regină

Englezi band ceai
Foto: Topic Tea

Ecaterina a ajuns la Portsmouth pe 13 mai 1662. Obosită după o călătorie lungă și plină de peripeții, prințesa portugheză a comandat o ceașcă de ceai. Însă ceaiul era atât de rar în Anglia, încât dorința nu i-a putut fi îndeplinită. I s-a oferit, în schimb, un pahar de bere „ale”.

Deloc surprinzător, prințesa nu s-a simțit mai bine după paharul de bere, așa că s-a retras în dormitor pentru a se odihni.

Carol și Ecaterina s-au căsătorit pe 21 mai 1662, iar în curând noua regină a devenit un reper de comportament, în special pentru femeile aristocrate.

Deși a adoptat moda englezească, a continuat să prefere bucătăria portugheză și ceaiul, băutura populară la curtea tatălui său. În curând, pasiunea ei pentru ceai s-a răspândit în cercurile aristocrate.

Ceai 02
Astăzi, ceaiul este bine înrădăcinat în cultura britanică. Foto: Dragonfly Tea

 „Când regina face ceva, toți cei din jur vor să o imite, astfel că, treptat, până la sfârșitul secolului XVII, aristocrația a căpătat obiceiul de a bea ceai”, explică Jane Pettigrew, autoarea cărții „O istorie socială a ceaiului”.

Desigur, aristocrații britanici au fost niște imitatori și când a venit vorba de ritualul ceaiului, pe care l-au copiat de la chinezi, de unde au importat cești, ceainice, zaharnițe.

Pe măsură ce a devenit mai accesibil, ceaiul a fost adoptat și de oamenii de rând, devenind băutura emblematică a britanicilor. În prezent, britanicii beau anual peste 60 de miliarde de cești de ceai, adică peste 900 de cești de persoană.

Ca să știi mai mult, citește „Povestea ceaiului”

Scrisă de o scriitoare premiată, expertă în cultura ceaiului, această carte face o incursiune în universul uneia dintre cele mai populare băuturi de pe glob. Citind-o, vei afla tot ce trebuie să știi despre ceai, începând de la originile sale, soiurile și modul de cultivare, la procesul de preparare, ustensilele folosite și tradițiile care însoțesc această licoare savuroasă. Bazându-se pe cercetări amănunțite ale legendelor și miturilor, documentelor istorice, operelor literare și picturilor, autoarea așterne în paginile acestei cărți istoria ceaiului și poveștile oamenilor cărora ceaiul le datorează astăzi popularitatea. Bogată în informații și minunat ilustrată, această carte este ghidul ideal pentru orice persoană care vrea să afle mai multe despre ceai și bogata sa istorie.

„Povestea ceaiului” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu