E oficial: A fost descoperit un organ nou în corpul uman

Corpul tău are acum un organ în plus. În toată istoria medicinei, doctorii nu au reușit să îl vadă, deși cu toții suntem dotați cu acest organ. Funcțiile sale nu sunt încă bine înțelese, iar studierea sa în amănunt ar putea ajuta la crearea de noi tratamente pentru bolile cunoscute.

Cunoscut ca mezenter, noul organ se găsește în sistemul digestiv și vreme îndelungată medicii au crezut că această structură este formată din mai multe fragmente separate. Dar ultimele cercetări au arătat că este vorba despre un singur organ.

Corpul uman real. Exponat din „Human Body Exhibition”. Foto: Tai-Tai.net

Dovada reclasificării organului a fost publicată la finalul anului 2016 în revista de specialitate „The Lancet Gastroenterology & Hepatology”.

„Avem în corp un organ care până acum nu a fost recunoscut ca atare. Descrierea anatomică transmisă de-a lungul unui secol de anatomie a fost greșită. Acest organ este foarte complex și nu este nicidecum fragmentat. Este o singură structură continuă”, afirmă Calvin Coffey, chirurg și cercetător la Spitalul Universitar Limerick din Irlanda, care a descoperit că mezenterul este un organ.

Doar datorită acestor noi cercetări studenții la medicină învață deja, de la finele anului 2016, că mezenterul este un organ separat. Chiar și cea mai cunoscută serie de manuale de medicină, „Anatomia lui Gray”, a fost actualizată pentru a cuprinde noua definiție a mezenterului.

Deci, ce este acest nou organ?

Este o foiță a peritoneului, care învelește și leagă intestinul de peretele posterior al abdomenului. În popor, mezenterului i se mai spune și prapur sau prapor.

Una dintre primele descrieri ale mezenterului a fost făcută de Leonardo da Vinci, dar timp de sute de ani acest organ a fost ignorat și considerat un apendice lipsit de importanță. În ultimul secol, doctorii care au studiat mezenterul au presupus că acesta este o structură fragmentată, alcătuită din secțiuni separate, și – deci – fără importanță.

Mezenterul, organul care i-a păcălit pe toți medicii timp de secole

Dar, în 2012, Coffey și colegii săi au demonstrat, prin analize microscopice amănunțite, că mezenterul este, de fapt, o structură continuă. În ultimii 4 ani, aceștia au strâns și alte argumente care să susțină reclasificarea mezenterului ca organ individual, iar ultima lor lucrare științifică oficializează acest lucru.

Și chiar dacă nu schimbă structura anatomică a omului, această descoperire dă naștere unei noi ramuri de medicină, care va duce, în cele din urmă, la îmbunătățirea tratamentelor.

Această descoperire demonstrează că, indiferent cât de avansată este știința, există întotdeauna loc pentru noi descoperiri. Mai ales când acest necunoscut își are locul în fiecare dintre noi.

Ca să știi mai mult, citește „100 de greșeli care au schimbat istoria”

Oamenii fac greșeli (unii dintre ei comit erori catastrofale), iar marii lideri ai istoriei reușeau să greșească exact la fel de mult cât o fac mult-supravegheații politicieni din prezent. Unele dintre aceste greșeli au schimbat cursul istoriei întregii lumi sau cel puțin a unui continent. Erori și gafe care au prăbușit imperii, au distrus economii și au transformat lumea. De la Linia Maginot, la Criza rachetelor cubaneze, istoria este plină de mișcări proaste și de idei mai puțin geniale care s-au transformat în dezastre cu consecințe nelimitate. Acest volum analizează o sută de astfel de puncte de cotitură.

„100 de greșeli care au schimbat istoria” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

4 comentarii la „E oficial: A fost descoperit un organ nou în corpul uman”

  1. Foarte,interesant.Chiar daca nu se cunoaste fiziologia mezenterului speram ca intr-un viitor apropiat aceasta sa fie cercetata,in lumina celor aflate recent.O intrebare :Exista vreo interdependenta intre mezenter si organelle invecinate ? ( in lumina celor descoperite acum.Ma refer la ficat si ,in special pancreas.) Intr-o vizita la Sp.Universitar din Bucuresti am vazut in afis care anunta o manifestare stiintifica ,la inceputul lui septembrie,cu tema „Actualitati in Gastroenterologie ” Oare se va vorbi si despre aceaste descoperire?

    Răspunde
  2. In martie 2013 am efectuat CT la spitalul MATEI BALS….rezultatul …tumora la radacina mezenterului….fac tratament la FUNDENI…tumora nu s-a dezvoltat…Gasiti informatii…..daca va intereseaza…

    Răspunde

Lasă un comentariu