Popov. Dusko Popov: Omul care l-a inspirat pe agentul 007

Te-ai întrebat vreodată dacă scriitorul Ian Fleming a fost inspirat de o persoană reală atunci când a creat celebrul personaj James Bond?

Deși Fleming fusese ofițer de informații și era faimos printre prietenii săi pentru faptul că avusese numeroase iubite și pentru că îi plăcea luxul, se pare că altcineva i-a servit drept model pentru spionul James Bond.

Imaginează-ți-i pe Sean Connery, Daniel Craig sau Pierce Brosnan prezentându-se astfel: „Numele meu este Popov. Dusko Popov”. Nu are același efect ca „Numele meu este Bond. James Bond”, însă povestea agentului dublu Dusko Popov este suficient de tumultuoasă pentru a putea fi pusă în legătură cu celebrul agent 007.

Întâlnirea dintre Fleming și Dusko Popov

Ian Fleming si Dusko Popov
Ian Fleming (stânga) a rămas impresionat de atitudinea lui Dusko Popov (dreapta). Foto: Wikimedia și Total Croatia News

Născut într-o familie bogată, Ian Fleming a încercat mai multe meserii înainte de a deveni scriitor. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Fleming era asistent special al directorului Serviciului de Informații Navale.

În această calitate, scriitorul a luat parte la mai multe operațiuni de spionaj. Fleming a recunoscut că, pentru a-l „construi” pe James Bond, s-a bazat pe experiența personală și pe oamenii pe care i-a cunoscut în timpul războiului.

O astfel de cunoștință, care l-a impresionat profund pe Fleming, a fost un bărbat pe care l-a cunoscut în cazinoul din Estoril, Portugalia, în 1941. Acesta era Dusko Popov.

dusko popov
Lui Dusko Popov îi plăcea viața luxoasă. Foto: The Croatia News

Biografia lui Popov, „În Gura Leului”, scrisă de Larry Loftis, descrie momentul în care Fleming a rămas impresionat de stilul agentului dublu. Totul s-a întâmplat la un joc de baccarat, când Popov a pariat împotriva unui adversar bogat, care fugise din Germania nazistă.

Întâmplarea a avut loc la Cazino Estoril, care în romanul lui Fleming s-a transformat în decorul impresionant al Cazinoului Royale. Ca ofițer de informații, misiunea lui Fleming era să-l însoțească pe Popov în mod discret, ca escortă.

În acea seară, Popov avea la el 40.000 de dolari, care aparțineau guvernului britanic. Popov și-a înfruntat adversarul și a pus cei 40.000 de dolari pe masă, în mod provocator.

Era o sumă aproximativ de zece ori mai mare decât câștigul anual al unui om obișnuit de la începutul anilor ’40. În întregul cazino s-a așternut liniștea, iar adversarul lui Popov s-a intimidat și s-a retras din joc.

Popov s-a infiltrat în serviciul de informații nazist

Legitimatie Dusko Popov
Certificatul de înregistrare iugoslav al lui Dusko Popov. Foto: taringa.net

Trecutul lui Popov explică de ce a câștigat partida. Dusan sau Dusko Popv s-a născut în Serbia într-o familie bogată, lucru care i-a adus multe privilegii. A fost educat în instituții de prestigiu, și-a luat licența în drept și mai târziu și-a fondat propria companie.

Vorbea fluent germana și avea mai multe cunoștințe sus-puse în Germania, care-i disprețuiau în secret pe naziști.

La începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, știind că cea mai bună cale de a-ți învinge inamicul este să-l studiezi de aproape, Popov, pe atunci ofițer de informații iugoslav, a reușit să se angajeze la serviciul german de informații, Abwehr, ca spion nazist.

Socotindu-l un om de încredere, Abwehr l-a instruit și i-a dat numele de cod „Ivan”. După ce a fost antrenat și i s-a permis să ia parte la misiuni, Popov a plecat la Londra și le-a oferit britanicilor ajutorul său în a înfrânge Axa.

La început, britanicii au fost sceptici. Dar, până la urmă, au decis să-l angajeze pe Popov la oficiul de control al pașapoartelor. La acea vreme, oficiul era plin de agenți MI6 sub acoperire.

Popov s-a dovedit un agent de încredere și a primit numele de cod „Tricycle”. Jocul dublu al lui Popov s-a dovedit important în înfrângerea naziștilor.

Popov dineu
Spionul și una dintre iubitele sale, în timpul unui dineu. Foto: Go Dubrovnik

Germanii îl însărcinau se afle informații despre englezi. Apoi, englezii îi ofereau lui Popov informații false, pe care acesta le trimitea naziștilor.

Naziștii erau convinși că Popov era un spion de succes, fără să-și închipuie că primeau informații false despre operațiunile-cheie ale Aliaților. Cea mai mare contribuție a lui Popov a fost să-i convingă pe germani că invazia aliată din Europa nu avea să aibă loc în Normandia, ci la Calais.

Astfel, multe dintre forțele lui Adolf Hitler au fost ținute departe de plajele pe care au debarcat mai târziu trupele aliate.

Viața luxoasă din SUA

Germanii nu s-au îndoit niciodată de Dusko Popov, deși acesta le sabota constant operațiunile. Însă se pare că a existat o națiune a cărei încredere vicleanul spion nu a reușit s-o câștige.

Dusko Popov si femeie
La fel ca James Bond, Popov căuta mereu compania femeilor frumoase. Foto: 011info.com

În 1941, Abwehr l-a trimis pe Popov în SUA, ca să adune informații și să înființeze o rețea de spioni. I s-a dat o listă cu cereri de informații, inclusiv despre capacitățile defensive de la baza navală Pearl Harbor, din Hawaii.

Ajuns în SUA, Popov a mers la FBI și i-a avertizat pe agenți în legătură cu interesul germanilor față de capacitățile defensive americane. Potrivit CultureTrip, spre surprinderea lui Popov, J. Edgar Hoover a refuzat să dea crezare acestor informații, fiind cunoscut faptul că șeful FBI nu avea încredere în străini.

O altă asemănare între Popov și James Bond este faptul că amândoi erau afemeiați. Popov a avut o aventură pasională cu actrița Simone Simon, pe care a întâlnit-o la Paris înainte de război.

Popov la schi
În timpul misiunii în SUA, Popov s-a distrat copios. Foto: 011info.com

Se știe că lui Popov îi plăceau luxul și compania femeilor frumoase. După o vreme, Dusko Popov și-a dat seama că americanii nu aveau de gând să coopereze cu el.

Însă asta nu l-a oprit să folosească banii naziștilor ca să petreacă alături de celebrități și să schieze în stațiuni montane la modă. Când Hoover a aflat despre activitățile lui Dusko Popov în SUA, a amenințat că-l va aresta dacă nu părăsește țara imediat.

Cea mai mare ironie privitoare la acest spion fermecător este că a fost singurul individ care a primit atât Ordinul Imperiului Britanic, cât și Crucea de Fier a Germaniei.

Popov a murit în 1981, după ani de zile de fumat și băut în exces. Ian Fleming a murit înaintea lui, în 1964, din cauza unui infarct.

Ca să știi mai mult, citește „Mihai Caraman, un spion român în Războiul Rece”

„Afacerea Caraman” a devenit una dintre marile acțiuni de spionaj ale Războiului Rece și a generat implicații geopolitice pe termen lung. Experți și reprezentanți ai elitei serviciilor de spionaj și contraspionaj occidentale și-au exprimat uimirea, respectul și aprecierea pentru modul în care ingeniosul spion român a țesut cu migală, timp de un deceniu, o rețea de agenți care a pătruns în cele mai tainice și mai bine păzite locuri, unde se redactau și se arhivau secrete esențiale ale Alianței Nord-Atlantice.

„Mihai Caraman, un spion român în Războiul Rece” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu