În urma unei lovituri la cap, memoria acestei adolescente se resetează la fiecare două ore

De trei luni, Riley Horner, o adolescentă din Illinois, SUA, se trezește în fiecare dimineață crezând că este 11 iunie. În plus, memoria ei se resetează la fiecare câteva ore, așa că nu-și poate aduce aminte ce a făcut și cu cine s-a întâlnit de-a lungul zilei.

Problemele au început după ce fata a fost lovită accidental cu piciorul în cap de un tânăr care s-a aruncat peste mulțime în timpul dansului care a avut loc la un eveniment public. A fost dusă la spital, însă doctorii au diagnosticat-o cu o contuzie ușoară și au trimis-o acasă în cârje.

Viața lui Riley Horner a luat o turnură urâtă: de câteva luni, creierul său nu mai poate forma amintiri noi. Foto: 6ABC

Testele nu indicau sângerări sau tumori cerebrale și nu arătau nimic ieșit din comun. Însă familia tinerei și-a dat seama imediat că ceva nu este în regulă. Era ca și cum creierul ei ar fi rămas blocat în trecut și refuza să acumuleze amintiri noi.

Însă, pe lângă faptul că memoria i se reseta constant, Riley a trecut prin zeci de crize în ultimele trei luni.

„Nu reușesc să-mi formez amintiri și sunt foarte speriată. Oamenii nu înțeleg. E ca un film. La vremea cinei, nu o să îmi mai aduc aminte deloc de acest interviu. Am un calendar pe ușă, care arată că este septembrie și tot ce pot face este să mă mir. Sunt foarte confuză și încerc să-mi aduc aminte anumite lucruri, dar nu reușesc”, a declarat fata pentru postul TV local 6ABC.

Simptomele lui Riley i-au uimit pe doctori, care nu își pot da seama care este afecțiunea de care suferă și, prin urmare, nu o pot trata. Mama fetei relatează că medicii i-au spus că memoria fiicei ei se va îmbunătăți odată cu trecerea timpului, însă au trecut trei luni și starea fetei nu s-a îmbunătățit.

Acum, doctorii spun că fata ar putea rămâne așa pentru totdeauna, lucru pe care mama ei nu poate să îl accepte. Tânăra se luptă cu afecțiunea, însă chiar și cele mai simple lucruri i se par dificile în aceste condiții.

Fata duce cu ea la școală notițe detaliate, astfel că atunci când memoria i se resetează, la fiecare două ore, poate să consulte notițele ca să afle lucrurile pe care trebuie să le știe, cum ar fi ce trebuie să facă pentru a-și găsi dulapul.

„Avem nevoie de specialiști mai informați, fiindcă Riley merită un tratament mai bun. Își dorea să lucreze în domeniul medical, dar acum nu ar putea să-și găsească nici măcar un loc de muncă oarecare”, a adăugat cu disperare femeia.

Aproape toate experiențele de după accident i s-au șters din memorie și nu poate nici măcar să-și aducă aminte de evenimente tragice, cum ar fi moartea unchiului ei.

„Fratele meu a murit săptămâna trecută și probabil că fata habar n-are. Îi spunem în fiecare zi, însă nu reușește să țină minte”, a afirmat Sarah Horner, mama fetei.


Dacă ți s-a părut interesant acest subiect, îți recomandăm și:

Ca să știi mai mult

Ce este mintea? Din ce este făcută, de fapt, adevărata experiență a sinelui? Cum diferă mintea de creier? Cartea îl conduce pe cititor într-o călătorie profund personală și științifică spre adâncurile conștiinței, pe tărâmul experienței subiective și în cotloanele procesării informației – descoperind însușirea de autoorganizare a minții, care se manifestă atât din organismul uman, cât și din relațiile pe care le avem unul cu altul și cu lumea înconjurătoare.

Comandă cartea „Mintea. O călătorie spre centrul ființei umane” pe Cărturești sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>