Duncan MacDougall, omul care a încercat să cântărească sufletul

În 1907, un doctor american pe nume Duncan MacDougall a desfășurat o serie neobișnuită de experimente. Intrigat de ideea că sufletul uman avea o anumită masă și, prin urmare, putea fi cântărit, MacDougall a asamblat un pat prevăzut cu un set de cântare de mare precizie.

Apoi, a convins un grup de bolnavi în stadiu terminal să se întindă pe acest pat în ultimele clipe de viață. MacDougall era foarte meticulos. A înregistrat momentul exact al morții fiecărui pacient și timpul petrecut de pacient pe pat.

Duncan MacDougall
Duncan MacDougall. Foto: Real Unexplained Mysteries

Doctorul a monitorizat toate schimbările de greutate care au apărut în preajma momentului decesului. În calculele sale, a ținut cont chiar și de pierderea de fluide corporale, precum transpirația și urina, și de pierderea de gaze, precum oxigenul și nitrogenul.

Concluzia sa a fost că sufletul uman cântărește 21 de grame.

Anul de celebritate al lui Duncan MacDougall

Rezultatele studiului au fost publicate în New York Times în martie 1907. Articolul a dat naștere unei dezbateri între MacDougall și medicul Augustus Clarke, care a criticat aspru tehnica de măsurare a lui MacDougall.

Clarke a atras atenția că, în momentul morții, plămânii nu mai răcesc sângele, ceea ce duce la o ușoară creștere a temperaturii corpului, fenomen care face pielea să transpire. Asta ar explica, în opinia lui Clarke, cele 21 de grame ale lui MacDougall.

Augustus P. Clarke, rivalul lui MacDougall. Foto: nlm.nih.gov

MacDougall a reacționat în următorul număr al ziarului. Doctorul a susținut că circulația se oprește în momentul morții, așa că organismul nu are cum să se încălzească.

Dezbaterea a durat până la sfârșitul anului 1907, antrenând suporteri de fiecare parte a baricadei. Timp de patru ani, MacDougall a păstrat tăcerea.

Apoi, în 1911, a publicat pe prima pagină din New York Times un anunț despre un nou experiment. De data aceasta, nu mai avea să cântărească sufletul, ci să îl fotografieze când părăsea corpul.

Articolul lui Duncan MacDougall
Unul dintre articolele despre descoperirile lui MacDougall, apărut în New York Times. Foto: Guide Book to Life

MacDougall și-a exprimat îngrijorarea că „substanța sufletului ar putea deveni prea agitată” ca să fie fotografiată în momentul morții. Însă doctorul a reușit să facă 12 experimente în cadrul cărora a fotografiat „o lumină asemănătoare cu cea a eterului interstelar”.

Lumina, afirma MacDougall, se manifesta în apropierea capetelor pacienților când își dădeau ultima suflare. MacDougall însuși a murit în 1920, lăsând în urmă un grup mic de susținători pasionați, precum și o mulțime de medici indignați.

Publicul era de-o parte sau de alta a disputei. Până la urmă, dezbaterea a căzut în uitare. Însă nu pentru totdeauna.

Moștenirea unei ciudățenii

Suflet
21 de grame: atât cântărește sufletul, conform doctorului american. Foto: Genius

Referiri la experimentul lui Duncan MacDougall apar o dată la câțiva ani. Ideea că sufletul cântărește 21 de grame a apărut în romane, cântece și pelicule – a dat chiar și titlul unui film de succes.

Scriitorul Dan Brown a descris în detaliu experimentele lui MacDougall în romanul „Simbolul pierdut” (mai multe detalii, la finalul articolului). Rezultatele reale ale experimentelor și faptul că nu au fost acceptate de stabilimentul academic sunt o altă discuție.

Știința are o direcție, iar cultura populară, o alta. Dezvoltarea neuroimagisticii a legat toate funcțiile asociate cândva cu sufletul de anumite regiuni și structuri ale creierului.

Fizica a cartografiat legătura dintre particulele subatomice atât de temeinic, încât nu mai există loc pentru „forțele spirituale”. Și totuși, ideea de a cântări sufletul fascinează în continuare.

Ea se bazează pe aceleași dorințe și temeri adânci care l-au motivat și pe Duncan MacDougall în 1907 și care încă ne captivează.

Alte lucruri stranii

Ca să înțelegem de ce Duncan MacDougall voia să cântărească sufletul – și de ce credea că este posibil – trebuie să înțelegem mediul în care acesta trăia. Opera sa este plină de idei preluate de la teoreticieni precum Freud și Jung.

Egipteni
Tainele sufletului au fascinat omenirea dintotdeauna. Foto: Emaze

Se vorbește foarte mult de „funcții psihice” și de „principii animatoare” – o tentativă de a dezvolta un limbaj științific pentru a descrie conștiința și însăși viața într-o lume care nu descoperise ecografiile și ADN-ul.

Chiar și astăzi suntem profund neștiutori, după cum poate spune orice om de știință. Anumite comportamente ale particulelor cuantice încă lasă perplexe cele mai strălucite minți.

Încă mai avem mult până să descoperim modul în care funcționează creierul uman. Continuăm să căutăm materia întunecată care alcătuiește mai mult de 80% din masa universului, dar până acum nu am văzut nici măcar un singur atom din această materie.

Și în toate aceste colțuri întunecate ale universului, oamenii încă vor să găsească sufletul. Unii susțin că îl vom descoperi în cele din urmă printre particulele cuantice.

Suflet 02
Doctorul MacDougall a încercat inclusiv să fotografieze sufletul atunci când părăsește corpul. Foto: Snopes

Alții insistă că sufletul are legătură cu undele electromagnetice generate de creierul nostru. Cei mai mulți oameni de știință resping aceste aserțiuni.

Însă acești cercetători și teoreticieni merg mai departe, fără să renunțe la speranța că, într-o zi, vom putea cântări, măsura și cuantifica sufletul.

Munca lui MacDougall a avut rezonanță nu datorită lucrurilor pe care le-a descoperit (sau nu a reușit să le descopere), ci din cauza sugestiilor sale. Însă în 1907, ca și astăzi, universul real, verificabil, se dovedește a fi mult mai ciudat decât își poate închipui parapsihologia.

Suflet 03
Foto: virtuasalute.com

Cum de fotonii sunt ;i particule, și unde și, totodată, niciuna dintre acestea? Cum este posibil să existe atâtea planete în galaxia noastră, însă atât de puține care să poată adăposti viață așa cum o înțelegem noi?

Universul este plin de mistere neelucidate, iar răspunsurile încă așteaptă să fie descoperite. Probabil că nu avem nevoie de sufletele celor morți pentru a face experimente bizare. Universul fizic și măsurabil este suficient de straniu pentru asta.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Simbolul pierdut”

Robert Langdon, specialist în simbologie la Universitatea Harvard, este convocat în ultimul moment să țină o prelegere în clădirea Capitoliului, din Washington, DC. La scurt timp de la sosirea lui Langdon, în Capitoliu este descoperit un obiect bizar, pe care sunt inscripționate cinci simboluri. Când mentorul lui Langdon, filantropul și masonul Peter Solomon, este răpit brutal, Langdon își dă seama că singura lui speranță de a salva viața prietenului său este să descifreze însemnătatea obiectului, care pare o invitație spre o lume necunoscută. Langdon se cufundă astfel într-o lume nebănuită a secretelor masonice și a locațiilor nemaivăzute, iar toate acestea par să-l dirijeze către un singur adevăr, de neconceput.
Cartea „Simbolul pierdut” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Duncan MacDougall, omul care a încercat să cântărească sufletul”

  1. Domnu’ Dan
    Sufletul este “ne-materialnic” adica nu are proprietati solide si nu poate fi depistat cu mijloacele specifice cercetarii si cunoasterii materiei.
    Prin urmare, nu are greutate, nu are culoare, nici miros, nici temperatura… nu poate fi “localizat” prin creier cum nici mintea nu sta in creier deoarece este un aspect al ratiunii care este o putere a sufletului.

    Răspunde

Lasă un comentariu