În satul francez Plagne, în Munții Jura, la 200 de kilometri est de Lyon, se află un șir de urme uriașe de pași, făcute în urmă cu aproximativ 150 de milioane de ani. Urmele aparțin unui sauropod, din cea mai mare clasă de dinozauri, animale cu gâtul foarte lung, care îi ajuta să ajungă la frunzișul copacilor înalți, coadă enormă și patru picioare ca niște coloane.
Judecând după diametrul urmelor lăsate, dinozaurul care a trecut pe aici avea 1.5 metri „mărimea piciorului”.
Un sauropod adult cântărea cel puțin 100 de tone, deși individul care a lăsat aceste urme cântărea aproximativ 35 de tone. Pe atunci, această regiune era o mare caldă și puțin adâncă, presărată cu insule mici.
Când nivelul mării scădea, diverși dinozauri traversau mlaștina de pe o insulă pe alta, în căutare de hrană. Ne putem imagina cum acest sauropod gigantic mergea în liniște pe plajă, lăsând urme adânci în urma lui, care mai apoi au fost acoperite de sedimente.
Mișcările tectonice au ridicat pământul din zonă și au expus urmele, care au fost descoperite de oameni în 2009. Însă astfel de poteci cu urme de dinozauri au fost descoperite în multe părți ale lumii.
Aceasta este interesantă în mod deosebit deoarece este cea mai lungă potecă având urme care aparțin celei mai mari clase de dinozauri. Urmele de pași acoperă o lungime de 155 de metri; în total, aici se află 110 urme de pași.
Analizele efectuate de paleontologi arată că urmele au fost lăsate de un animal cu lungimea de cel puțin 35 de metri și greutatea de cel puțin 35 de tone, care se deplasa cu viteza de 4 kilometri pe oră, având o distanță medie între pași de 2.8 metri.
Mai mult, sauropodul aparținea unei specii necunoscute până acum, care a fost botezată Brontopodus plagnensis, ceea ce se traduce prin „Piciorul tunetului din Plagne”.