Drona-porumbel, robotul care arată și zboară ca o pasăre adevărată

Aparatele de zbor fără pilot cu design biomimetic nu sunt tocmai o noutate. Natura a fost de multe ori folosită ca sursă de inspirație pentru aspectul dronelor, dar această dronă-porumbel din China pare a fi o piatră de hotar în nișa aparatelor de supraveghere.

Potrivit Business Insider, drona-porumbel are un design atât de apropiat de forma porumbelului, încât poate simula aproximativ 90% dintre mișcările unei păsări reale și – cel mai important pentru viitorii utilizatori – poate trece nedetectată de sistemele radar avansate.

Foto: wetalkuav.com

Nu doar aspectul său de pasăre îi conferă un avantaj (cu toate că și acest factor este important, deoarece drona se poate strecura neobservată printre păsări). Pe lângă asta, dispozitivul este lipsit de rotoare, iar aripile sale sunt mobile.

Aripile dronei bat aerul la fel ca aripile unei păsări. Nu este vorba doar de un factor estetic, aripile își schimbă forma când drona urcă la altitudine mare, accelerează sau coboară din înălțimi.

În plus, absența rotorului îi conferă dronei silențiozitate, lucru foarte apreciat de către cei care vor să folosească aparatul drept instrument de supraveghere.

Astfel, porumbelul robotizat este echipat cu o cameră de înaltă definiție, o antenă GPS, un sistem de control al zborului și o legătură de comunicații prin satelit. Porumbelul a fost deja testat în mai multe provincii chineze de nu mai puțin de 30 de agenții guvernamentale.

Dezvoltarea robotului-porumbel este condusă de profesorul Song Bifeng, de la Universitatea Politehnică din Xi’an. Colegul său, Yang Wenqing, membru al echipei de proiectare a dronei, a spus că „tehnologia are un potențial bun pentru a fi folosită la scară mare în viitor și prezintă avantaje unice, îndeplinind condițiile sectoarelor militar și civil”.

Drona, care a fost prezentată publicului în 2018, este mică și ușoară cât un porumbel. Cântărind 200 de grame și având o anvergură a aripilor de aproape 50 de centimetri, acest robot poate zbura cu viteza de până la 40 de kilometri pe oră, timp de 30 de minute.

Este o mare realizare pentru o dronă minusculă, fără rotor, al cărei scop principal este să se infiltreze nedetectată în anumite zone și să adune informații timp de o jumătate de oră, înainte de a fi retrasă și înlocuită de o nouă dronă.

Dacă îți dorești o astfel de dronă, probabil că va trebui să mai aștepți o vreme. Aparatul costă aproximativ 1.5 milioane de dolari, iar cei care o vor folosi primii fac parte din instituțiile de stat chineze: forțele de ordine și serviciile de securitate.

Însă, dacă design-ul aparatului va fi rafinat în continuare și se vor găsi metode de a reduce costurile de fabricare, robotul-porumbel ar putea deveni o dronă de supraveghere în marile cartiere rezidențiale și în parcurile publice.

Deocamdată, însă, putem fi siguri că porumbeii pe care îi vedem printre blocuri sunt păsări adevărate.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu