A fost creată drona-albină: polenizează flori folosind un pistol cu baloane

Savanții de la Institutul Avansat de Științe și Tehnologie Industrială din Japonia au creat o dronă autonomă dotată cu un pistol cu baloane care, atunci când sunt eliberate într-o livadă și ating florile, le polenizează.

Confruntați cu distrugerea habitatului, polenizatorii (insecte, păsări și lilieci) întâmpină dificultăți serioase în multe părți ale lumii, iar acest lucru este o veste proastă pentru omenire, care se bazează pe astfel de viețuitoare pentru a poleniza plante, mai ales pomi fructiferi.

Foto: Wikimedia

Multe plante se bazează aproape în totalitate pe albine ca polenizatori naturali pentru a produce unele dintre cele mai hrănitoare alimente, dar populația de albine a scăzut semnificativ în ultimele decenii.

„Pierderea albinelor este o criză globală. De asemenea, polenizările convenționale, cum este cea manuală, sunt o muncă foarte grea și enervantă pentru fermieri. Au nevoie de o metodă automată de polenizare. Sunt principalele motive pentru care trebuie să creăm un nou mod de polenizare artificială”, a declarat Eijiro Miyako, coautor al studiului, potrivit Science Daily.

Polenizarea cu baloane de săpun

Pentru a face ceva în această privință, oamenii de știință au încercat să creeze tehnologii robotizate de polenizare, iar această nouă inițiativă pare a fi un înlocuitor eficient pentru albine și fluturi.

Pentru a crea bule pentru polenizarea perilor a fost folosit un pistol miniatural care funcționează precum această jucărie. Foto: Getty Images

Cheia este la albinele-drone care livrează baloane de săpun încărcate cu polen. Designul este foarte simplu: implică stocarea unei soluții cu polen într-un pistol cu ​​bule.

Apoi, drona zboară printre pomii din livadă și trage în voie cu bule polenizante, polenizând florile pe măsură ce baloanele cad pe suprafața lor, completând eficient activitatea albinelor, a căror populație este în continuă scădere.

Cercetătorii au făcut teste cu cinci substanțe distincte care reduc tensiunea superficială a unui lichid, crescând astfel proprietățile de împrăștiere și umectare.

Cea mai bună opțiune s-a dovedit lauramidopropil betaina, o substanță care se comportă ca săpunul. Aceasta a permis producerea celui mai mare număr de bule stabile și a facilitat o mai bună germinare și creșterea polenului.

În cele din urmă, au descoperit că o soluție cu calciu, alte minerale și substanțe chimice a fost cea mai eficientă concentrație pentru germinare și pentru reținerea granulelor de polen în pelicula subțire a bulelor și transportarea lor la florile țintă.

Fiecare bulă poartă în jur de 2.000 de granule de polen direct pe floare.

Experții au încărcat soluția într-un pistol cu ​​bule și au folosit-o pentru a aplica polenul într-o livadă de peri. A avut mare succes și perele au crescut foarte bine.

Drona-albină a avut o rată de succes de 90%, de la înălțimea de doi metri și la viteza de doi metri pe secundă (ceea ce înseamnă că bulele pot fi aplicate în timp ce drona este în tranzit).

Perii din livada Foto: New Atlas

Un alt avantaj al acestei curioase metode de polenizare artificială este că soluția care transportă granulele de polen poate fi folosită pentru susținerea acestei activități.

Cercetătorii afirmă că polenul împrăștiat prin bule de săpun a rămas activ timp de trei ore după ce a atins florile, în timp ce granulele aplicate prin alte metode – prin pulbere sau alte soluții – au fost mai puțin eficiente.

„Sună ca o fantezie, dar baloanele de săpun permit polenizarea eficientă, asigurând aceeași calitate a fructelor precum cea obținută prin polenizarea manuală convențională”, spune Miyako.

Desigur, cercetătorii recunosc că această creație ingenioasă nu este un panaceu, mai ales că bulele sunt vulnerabile la schimbarea condițiilor meteorologice, cum ar fi vântul și ploaia.

Cu toate acestea, având în vedere declinul polenizatorilor naturali, este o soluție binevenită.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu