Drepneaua neagră, pasărea care poate zbura 10 luni fără întrerupere

Se știe de multă vreme că unele specii de păsări se pot hrăni, împerechea și chiar dormi în timp ce zboară, însă o drepneaua neagră întrece toate așteptările: poate zbura până la zece luni fără întrerupere.

Drepneaua neagră (Apus apus) este răspândită în întreaga Europă și în mare parte din Asia. Această pasăre de talie medie deține în prezent recordul pentru cea mai îndelungată perioadă petrecută în aer.

Drepneaua neagra 01
Foto: Wikimedia

Datele adunate de ornitologi arată că unele exemplare petrec până la zece luni fără a ateriza nici măcar o dată. Se hrănesc prinzând insecte în timp ce zboară, se împerechează în aer și dorm planând pe curenții de aer cald.

Oamenii de știință speculau cu privire la capacitățile remarcabile ale acestei păsări încă din anii ’50. Totuși, confirmarea venit abia în 2016, când un studiu a arătat că drepneaua neagră poate zbura aproape non-stop.

La vremea respectivă, se știa deja că păsările din familia fregatelor și drepneaua mare pot rămâne în aer luni întregi.

Dar cercetătorii bănuiau că și drepneaua neagră este capabilă de performanțe similare, având în vedere că nu găsiseră cuiburi în habitatele din Africa unde păsările își petrec iarna.

Viața în aer

Potrivit National Geographic, o echipă de cercetători de la Departamentul de Biologie al Universității Lund a montat dispozitive de urmărire pe 19 păsări și a descoperit, cu uimire, că într-o perioadă de zece luni, animalele au petrecut 99% din timp în aer.

Drepneaua neagra 02
Foto: Bird Guides

Câteva dintre păsările din studiu nu au aterizat deloc în cele zece luni. Drepneaua neagră este o pasăre făcută pentru zbor.

Corpul păsării are o formă aerodinamică aproape perfectă. Aripile sunt lungi și înguste, picioarele sunt scurte și ușoare, pentru a face zborul mai ușor.

De asemenea, drepneaua neagră își schimbă penajul treptat, pe o perioadă de șase luni, pentru a nu avea goluri care să îi afecteze zborul.

În general, drepneaua neagră o rată de supraviețuire mai mare comparativ cu celelalte păsări, iar specialiștii cred că acest lucru se datorează timpului îndelungat petrecut în aer.

Faptul că zboară atât de mult le ține departe de mulți prădători (cu excepția păsărilor de pradă) și de paraziți. Datele arată că drepneaua neagră poate ajunge până la vârsta de 21 de ani (deși, în medie, trăiește de două ori mai puțin) și poate zbura, în total, peste trei milioane de kilometri.


Ți-a plăcut acest articol? Îți recomandăm și aceste două cărți care te vor ajuta să descoperi multe lucruri interesante și mai puțin știute din lumea animalelor:

  • „Minunata lume a păsărilor”, un ghid ilustrat, cu multe explicații și sugestii care se adresează tuturor categoriilor de vârstă (carte disponibilă aici);
  • „Al șaselea simt al animalelor”, o carte ce tratează cu seriozitate capacitățile la limita paranormalului de care dau dovadă ființele de lângă noi, fie ele păsări, pisici, câini sau alte animale de companie (disponibilă aici).


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

3 comentarii la „Drepneaua neagră, pasărea care poate zbura 10 luni fără întrerupere”

Lasă un comentariu