Povestea dragonului încolăcit în jurul unui templu budist roz de 17 etaje

Unul dintre cele mai populare lucruri pe care le poți face când ești în vacanță în Asia este să vizitezi templele și monumentele antice. Când ne gândim la vechile temple budiste, avem anumite imagini în minte.

Vedem sculpturi în lemn elaborate, statui aurite și simboluri similare ale spiritualității și puterii, dar ceea ce nu ne putem imagina este un turn mare și roz cu un dragon uriaș încolăcit în jurul său. Totuși, în Thailanda există un astfel de templu.

Templul uriaș cu dragon din Nakhon Pathom, Thailanda. Foto: Wikimedia

Templul în cauză este cunoscut drept Wat Samphran. Cuvântul „Wat” se referă la un anume tip de templu, iar „Samphran” se referă la locul în care se află lăcașul de cult, din Amphoe Sam Phran, provincia Nakhon Pathom.

Templul se află la aproximativ 40 de kilometri de Bangkok, așa că turiștii pot ajunge la el cu ușurință. Cu toate acestea, este unul dintre templele mai puțin cunoscute din Thailanda.

Este un loc foarte liniștit pentru cea mai mare parte a anului. Vizitatorii care călătoresc până la Wat Samphran vor fi întâmpinați de o priveliște spectaculoasă.

Abonează-te la canalul Incredibilia:

Templul are 17 etaje. Are formă cilindrică și a fost vopsit în roz de sus până jos. Un dragon uriaș este încolăcit în jurul construcției.

Design-ul acestui templu ciudat îi aparține unui călugăr budist. Ideea i-a venit în timpul unui post care a durat o săptămână. Călugărul medita de mai multe zile atunci când în minte i-a venit imaginea templului.

Lăcașul a fost construit potrivit viziunii sale, având o înălțime de 80 de metri – așa cum Buddha avea 80 de ani când a murit.

Templul este înconjurat de grădini luxuriante și nu este niciodată prea aglomerat. Mulți oameni îl socotesc una dintre „bijuteriile ascunse” ale țării.

Este un loc unic, în care turiștii se pot apropia de dragon și pot examina toate detaliile sale.

La baza turnului, vizitatorii pot să se minuneze privind picioarele dragonului și nenumăratele steaguri și decorațiuni colorate care au fost aduse aici de către călugări și vizitatori, de-a lungul anilor.

Dragonul uriaș care înconjoară templul. Foto: Wikimedia

Aici se află și o mică groapă, în care vizitatorii pot să arunce monede, încercând să nimerească diferite statui și recipiente. Un indicator din apropiere îi anunță pe vizitatori că „pot dobândi bogăție, sănătate și fericire dacă donează bani templului”.

La fel ca dragonul, grădinile și zona din jurul templului sunt decorate cu multe alte figurine și statui de animale. Aici se află o potecă pentru musafiri, străjuită de statui cu delfini, elefanți, tigri maiestuoși și alte reprezentări.

Există și multe obiecte din trecut, precum și faună, sub formă de păsări și căprioare.

Dragonul este, de fapt, o scară. De-a lungul anilor, porțiuni din această scară s-au deteriorat, așa că în interiorul templului au fost construite alte scări și lifturi.

Se spune că priveliștea din vârf este fără egal, iar vizitatori din lumea întreagă urcă în fiecare zi pe templu și fac fotografii care să le amintească de călătoria lor incredibilă în unul dintre cele mai speciale locuri din Thailanda.

Ca să știi mai mult, citește „Mistici și magicieni din Tibet”

Fascinată de civilizația orientală, Alexandra David-Neel călătorește în anii 1920 în Tibet, pentru a afla mai multe despre lamaism. În peregrinările sale, vede oameni care reușesc să leviteze, să comunice telepatic sau să meargă pe apă, îl întâlnește pe Dalai Lama și descoperă perspectiva tibetanilor asupra morții și a vieții de apoi.

Asistă la exorcisme și miracole și cunoaște personaje dintre cele mai stranii – mistici, vrăjitori, eremiți, alergători lung-gom-pa, așa-ziși „Buddha vii“ și mâncători de „suflu vital“. Astfel, descoperă că fenomenele metapsihice, stranii pentru gândirea occidentală, pot fi explicate prin teoriile mistice și antrenamentul spiritual practicat în Tibet. Cartea sa, „Mistici si magicieni în Tibet”, oferă mărturii tulburătoare, schimbând radical perspectiva asupra lumii „de dincolo de noi“.

„Mistici și magicieni din Tibet” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant, eMag sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu