În sfârșit, o veste bună! Două specii de animale considerate dispărute au revenit printre noi

Astăzi, aproximativ 16.300 specii de plante și animale sunt amenințate cu dispariția. Dar iată o veste bună: recent, câteva exemplare din două specii de animale care fuseseră declarate dispărute au fost zărite în sălbăticie.

Prima este celebra țestoasă gigantică de pe Insulele Galapagos. Acest arhipelag mic aflat în apropierea coastei Ecuadorului, în Oceanul Pacific, era cândva casa acestor țestoase uriașe, până când balenierele și vasele de pirați au adus șobolani pe insulă, în secolul XIX.

Timp de 150 de ani, puilor țestoaselor le-a fost imposibil să supraviețuiască în sălbăticie din cauza șobolanilor aduși pe insulă de marinari. Acum, însă, în urma îndepărtării cu succes a șobolanilor, puii ce eclozează fac față vieții insulare. Foto: Island Conservation

Șobolanii au devorat ouăle de țestoase și puii ieșiți din ele, în vreme ce oamenii vânau țestoasele pentru carnea și grăsimea lor (pe care o transformau în ulei). La începutul secolului XX, țestoasa gigantică și subspeciile sale au fost declarate dispărute din sălbăticie.

Conservaționiștii au făcut eforturi de a înmulți țestoasele în captivitate și specia a reușit astfel să supraviețuiască. Dar singura cale de a avea un viitor sustenabil era să poată să trăiască și să se reproducă în sălbăticie, fără a fi amenințată de populația de șobolani, care, în 2012, fusese estimată la 180 de milioane de exemplare numai pe Insula Pinzon.

20 de tone de otravă pentru șobolani

Parcul Național Galapagos și colaboratorii săi au pus la cale o operațiune de a eradica șobolanii de pe Pinzon. S-au folosit 20.000 de kilograme de otravă, care fusese preparată astfel încât să fie respingătoare pentru păsări și alte animale, și operațiunea pare să fi reușit.

Insula a fost declarată „zonă liberă de șobolani” și, în anul următor, conservaționiștii au reintrodus pe insulă niște țestoase tinere și au observat cum puii se obișnuiau cu noul lor mediu.

Pentru anihilarea șobolanilor din Galapagos s-au folosit inclusiv drone. Foto: BBC

Era vorba de primii pui de țestoasă care călcau pe insulă după mai mult de 100 de ani. Până în 2015, s-a constatat că țestoasele se înmulțeau și că alți pui ieșeau din ouă.

Apoi, în martie 2019, o altă subspecie a țestoasei gigantice a fost găsită pe o insulă mai mică din Galapagos, numită Fernandina. O astfel de țestoasă nu mai fusese văzută din 1906 și era de mult timp considerată ca fiind dispărută.

Se estimează că țestoasa descoperită aici are o vârstă de peste 100 de ani și savanții cred că nu este singurul exemplar. S-au făcut imediat eforturi de a introduce țestoasa într-un program de reproducere.

Leopardul pătat a fost zărit din nou în sălbăticie

A doua specie de animale care era considerat dispărut este leopardul pătat din Taiwan. Aceste feline nu mai fuseseră întâlnite în sălbăticie din 1983, după ce habitatul lor fusese distrus de industria de cherestea și felinele fuseseră vânate pentru blana lor prețioasă.

Foto: inhabitat.com

Vânătorii tribali locali au recunoscut că au prins astfel de animale și în anii ’90. Însă oamenii de știință taiwanezi și americani care au desfășurat cercetări între 2001 și 2013 nu au reușit să mai descopere niciun membru al speciei. Prin urmare, în 2013, leopardul a fost declarat dispărut.

Însă, în februarie 2019, pădurarii din satul Alangyi, unde leopardul este considerat sacru, au relatat că au văzut un exemplar urcându-se într-un copac, fugind pe lângă un scooter și vânând capre.

Aceste relatări trebuie investigate, însă le-au oferit liderilor satului un motiv ca să ceară companiilor forestiere să oprească tăierile de lemn și să interzică accesul vânătorilor în zonă.

Întoarcerea țestoasei de Galapagos și a leopardului pătat sunt evenimente foarte încurajatoare, care demonstrează că viața găsește mereu o cale de a se perpetua.

Desen al unui leopard pătat, publicat în 1862. Foto: Wikimedia

Și, dacă la fața locului se află oameni care respectă natura, încă mai putem face ceva pentru a restaura echilibrul natural. Este un moment cu adevărat deosebit pentru aceste două specii!


În continuare, descoperă 6 specii de animale care au dispărut pentru că oamenii le-au mâncat, apoi citește despre 8 specii dispărute care ar putea fi readuse la viață.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

3 comentarii la „În sfârșit, o veste bună! Două specii de animale considerate dispărute au revenit printre noi”

Lasă un comentariu