Lumea îl credea zgârcit, dar a lăsat 11 milioane de dolari copiilor săraci

După ce toată viața a dus un stil de viață extrem de cumpătat, un asistent social din Washington, SUA, a reușit să strângă o avere impresionantă, de 11 milioane de dolari. La moartea sa, lumea a aflat cu stupoare că bărbatul și-a lăsat toate economiile mai multor fundații caritabile pentru copii.

Cei apropiați își amintesc de Alan Naiman ca fiind extraordinar de economicos. Își peticea pantofii uzați cu bandă adezivă, cumpăra cea mai ieftină mâncare și cele mai ieftine haine. Mânca arareori în oraș, iar atunci când o făcea, alegea restaurantele cu cele mai mici prețuri.

Își peticea pantofii cu bandă adezivă

Alan Naiman 01

„Economisirea banilor era un fel de joc pentru el. Se lăuda că petrecuse o zi întreagă în oraș fără să cheltuie un singur cent”, rememorează prietenul său, Shashi Karan.

Scopul pentru care bărbatul era atât de cumpătat nu era cunoscut nici de familie, nici de prieteni. Toată lumea credea că Naiman este un excentric, un zgârcit care se încăpățânează să trăiască ieftin.

Dar el avea o misiune altruistă: să pună deoparte cât mai mulți bani, pe care să-i lase copiilor care au nevoie de ajutor. Înainte de a muri de cancer în luna ianuarie 2018, Naiman a donat aproximativ 11 milioane de dolari organizațiilor care se ocupă de copiii abandonați, săraci, bolnavi și cu dizabilități.

Potrivit prietenilor, deși nu avea soție sau copii, Naiman era devotat îngrijirii tinerilor. În alegerea misiunii sale de o viață, bărbatul a fost influențat de situația fratelui său, care avea dizabilități.

Și-a dedicat toată viața copiilor cu probleme

Alan Naiman 02
Printre organizațiile ajutate de Alan Naiman se numără și o fundație care le oferă obiecte noi sau uzate familiilor sărace

Naiman a renunțat la o carieră în domeniul bancar pentru a lucra timp de 20 de ani la Departamentul de Servicii Sociale și de Sănătate. Uneori, avea chiar și trei locuri de muncă, reușind astfel să economisească și să investească câteva milioane de dolari.

Averea sa a fost completată cu alte câteva milioane de dolari, pe care le-a moștenit de la părinții săi. Deși avea sume considerabile în conturi, Naiman cheltuia rareori bani pe lucruri scumpe.

În timp ce era angajat al Departamentului de Servicii Sociale și de Sănătate, bărbatul a lucrat cu multe dintre fundațiile cărora le-a lăsat bani. A dăruit 2,5 milioane unei fundații care ajută nou-născuții care au fost expuși la opiacee, cocaină și alte droguri, deoarece fondatorul fundației l-a ajutat la un moment dat să găsească o casă pentru un copil.

A dăruit aproape un milion de dolari unui grup care se ocupă de copiii orfani, numit Treehouse. De asemenea, Naiman a donat bani unui centru care asigură ore de echitație terapeutică pentru personale cu dizabilități.

Bani din fondurile lui Naiman au mai mers către o organizație care distribuie obiecte uzate sau noi familiilor cu venituri mici, precum și Bisericii Catolice și fundației veteranilor americani.

„Felul în care și-a trăit viața Alan și moștenirea pe care a lăsat-o ne inspiră. Suntem foarte recunoscători că s-a gândit la noi. Ce om generos și plin de iubire!”, a spus Jessica Ross, șef al departamentului de dezvoltare al Treehouse.


Dacă ți-a plăcut articolul, citește și povestea lui James Harrison, omul care a donat sute de litri de sânge în 60 de ani, salvând 2.4 milioane de copii, apoi descoperă 5 acte de caritate extraordinare făcute de oameni obișnuiți.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>