Döllersheim, satul pe care Hitler l-a distrus ca să-și ascundă originile

La aproximativ 100 de kilometri depărtare de Viena, în nordul Austriei, se află ruinele satului Döllersheim. În urmă cu opt decenii, Adolf Hitler a șters de pe jartă această așezare, în încercarea de a ascunde originile propriei familii.

În 1837, în Döllersheim, o femeie pe nume Maria Schicklgruber a născut un copil nelegitim. Acest copil era Alois Schicklgruber, tatăl lui Adolf Hitler.

Cine era bunicul lui Adolf Hitler?

Alois Schicklgruber
Bunica lui Adolf Hitler, Maria Schicklgruber, și tatăl viitorului dictator nazist, Alois Hitler. Foto: dailymail.co.uk

Identitatea bărbatului care o lăsase însărcinată pe servitoarea de 42 de ani nu a fost dezvăluită pe certificatul de botez, păstrat la biserica din sat. Mai târziu, când Alois avea cinci ani, mama lui s-a căsătorit cu Johann Georg Hiedler, iar Alois a luat numele de Hitler (o variațiune a numelui „Hiedler”).

După ce Adolf Hitler a devenit un om politic important, istoricii au încercat să elucideze misterul adevăratei sale origini – un aspect important, deoarece Hitler susținea că strămoșii săi erau arieni.

În cartea „Explaining Hitler: The Search for the Origins of His Evil”, istoricul Werner Maser că tatăl biologic al lui Alois a fost, de fapt, Johann Nepomuk Hiedler, fratele celui care l-a adoptat. Nepomuk Hiedler era un fermier căsătorit care a avut o aventură cu Maria Schicklgruber.

Adolf Hitler
Ideea că ar fi putut avea origini evreiești îl înfuria pe Adolf Hitler. Foto: time.com

După ce aceasta l-a născut pe Alois, Nepomuk Hiedler a aranjat o căsătorie între fratele său și Maria, pentru a putea veghea asupra fiului său fără să-și supere soția.

Origini evreiești?

O altă teorie, nedovedită, spune că tatăl lui Alois era un evreu pe nume Leopold Frankenberger, pentru a cărui familie Maria lucrase ca bucătăreasă în orașul Graz. Însă această teorie este respinsă de istorici, fiindcă în Graz nu locuia niciun evreu în perioada în care Maria a rămas însărcinată.

Zvonul cu privire la originile evreiești îi provoca lui Adolf Hitler o furie de nestăvilit. La începutul anilor ’30, a ordonat unor ofițeri SS să investigheze zvonurile privitoare la arborele lui genealogic. Aceștia nu au găsit dovezi cu privire la existența vreunui strămoș evreu.

Dollersheim 01
O imagine veche a satului Döllersheim, unde s-a născut tatăl lui Hitler. Foto: austria-forum.org

Apoi, Hitler i-a ordonat unui istoric să elaboreze un arbore genealogic ilustrat al familiei sale. Arborele a fost publicat în cartea „Die Ahnentafel des Fuehrers („Genealogia Führer-ului”), apărută în 1937.

Prin această mișcare, Hitler a arătat lumii întregi că avea o origine ariană pură. Dar nici acest lucru nu a fost suficient. Werner Maser susține că Adolf Hitler a hotărât să distrugă satul Döllersheim, unde mai mulți sceptici făceau pe cont propriu investigații cu privire la originile liderului german.

Satul, distrus aproape în totalitate

Dollersheim 02
Biserica și cimitirul din Döllersheim. Foto: wikimedia.org

La scurt timp după ce a invadat Austria, Hitler a ordonat ca Döllersheim și alte sate din zonă să fie evacuate pentru a face loc construcției unei tabere militare. Peste 2.000 de locuitori au fost relocați cu forța, iar casele lor au fost bombardate în timpul exercițiilor militare la care au participat soldații germani.

După ce Al Doilea Război Mondial s-a sfârșit, tabăra a căzut în mâinile sovieticilor. A rămas militarizată până în zilele noastre, fiind administrată în prezent de armata austriacă.

Totuși, începând cu 1981, vizitatorilor li s-a permis accesul în piața satului, la ruinele bisericii Sfântul Petru și Pavel și în cimitirul adiacent.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

35 de Întrebări din Istorie, Mitologie și Tradiții

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu