Dolinele enorme din lanurile de grâu din Turcia, un dezastru provocat de om

În provincia Konya, situată în centrul Turciei, unde activitatea principală este agricultura, ogoarele oamenilor se prăbușesc. De la începutul anului au fost raportate sute de noi doline, aproape dublu față de numărul înregistrat anul trecut, iar dezastrul este provocat de om.

Konya a fost întotdeauna cunoscută drept „grânarul Turciei”, datorită câmpurilor de grâu care se întind în toate direcțiile. Numai că seceta care afectează regiunea a dus la o problemă care s-a agravat tot mai mult în ultimii ani: apariția dolinelor.

O dolină uriașă apărută în provincia Konya în septembrie 2018. Fotografie realizată cu drona. Foto: Stacey Bowen

Pe măsură ce agricultorii extrag pentru irigații tot mai multă apă din pânza freatică, cavernele subterane uriașe, lăsate goale, se prăbușesc în cele din urmă sub greutatea solului de deasupra, dând naștere unor gropi de zeci de metri în diametru și până la 150 de metri adâncime.

Profesorul Fetullah Arik, care conduce Centrul de Cercetare a Dolinelor de la Universitatea Tehnică din Konya, spune că dolinele sunt un fenomen destul de recent, observat în ultimii 10-15 ani, dar cauza problemei se află undeva în anii ’70.

Atunci a început în zonă drenarea necontrolată a apelor din rezervele subterane, o activitate care, din păcate, continuă și astăzi. Seceta se înrăutățește în fiecare an, iar obținerea apei prin alte mijloace este costisitoare, astfel că fermierii folosesc în continuare apele din subteran, agravând problema.

Foto: Getty Images

Potrivit ziarului local Daily Sabbah, aproape toate dolinele din Turcia au apărut în câmpia Konya, din cauza caracteristicilor terenului și direcției de curgere a apei. Unele pungi subterane sunt puțin adânci, în timp ce altele ajung la 40-50 de metri adâncime.

„Fermierii încearcă să vină și cu soluții în ceea ce privește umplerea dolinelor, dar acestea nu pot fi umplute în mod corespunzător, deoarece găurile sunt mai adânci decât îți poți imagina. Cel mai bine este ca zona cu doline să fie marcată, pentru a preveni accidentele”, a spus Fetullah Arik.

În prezent există 660 de doline în provincia Konya, aproape dublu față de cele 350 numărate anul trecut. Deși nu au făcut încă victime, dolinele se formează tot mai aproape de așezările omenești.

Abonează-te la canalul Incredibilia:

Faptul că specialiștii nu pot prezice unde și când vor apărea noi doline arată că pierderea de vieți omenești este o amenințare cât se poate de reală.

În 2018, în provincia Konya au fost înregistrate peste 20 de doline, însă ritmul tot mai accelerat cu care se formează îi îngrijorează pe mulți. Până când problema irigațiilor nu va fi rezolvată, se așteaptă ca dolinele să continue să apară.

O problemă similară a fost semnalată la începutul acestui an și în Croația, însă acolo fenomenul s-a produs din cauza unui cutremur puternic care a lovit țara în decembrie 2020.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Dolinele enorme din lanurile de grâu din Turcia, un dezastru provocat de om”

Lasă un comentariu