Doi strămoși umani au făcut o călătorie neașteptată în spațiul suborbital

Doi strămoși umani au făcut o călătorie neașteptată în spațiul suborbital

Doi strămoși ai oamenilor au devenit „astronauți post-mortem” după ce fragmente din scheletele lor fosilizate au fost lansate în spațiu.

Rămășițele fosilizate de la o specie de homini veche de 2 milioane de ani numită Australopithecus sediba și o specie veche de 250.000 de ani numită Homo naledi au fost lansate la bordul rachetei spațiale VSS Unity de la compania Virgin Galactic, în data de 8 septembrie a.c.

Încărcătura neobișnuită a fost alcătuită dintr-o claviculă ce aparține lui Australopithecus și un os de deget de la Homo naledi, rămășițele fiind depozitate într-un mic recipient din fibră de carbon. Rămășițele au fost lansate la 15 kilometri înălțime cu VMS Eve, care apoi s-a separat de nava spațială VSS Unity. După aceea, VSS Unity și-a folosit motorul de rachetă pentru a ajunge până în spațiul suborbital.

„Călătoria acestor fosile în spațiu reprezintă aprecierea omenirii”

Rămășițele celor doi strămoși umani au fost transportate la bord de către astronautul Tim Nash, antreprenor și activist de mediu din Africa de Sud, implicat în studiul originilor umane. Nash a primit rămășițele de la profesorul Lee Berger, cunoscut pentru descoperirea speciei Australopithecus sediba.

„Călătoria acestor fosile în spațiu reprezintă aprecierea omenirii pentru contribuția tuturor strămoșilor umani și a rudelor noastre antice. Fără tehnologiile inventate de aceștia precum focul și uneltele, dar și contribuția lor la evoluția minții umane contemporane, astfel de reușite extraordinare precum zborul spațial nu s-ar fi întâmplat”, a declarat Lee Berger, director al Centrului pentru Explorarea Călătoriei Umane de la Universitatea Witwatersrand din Africa de Sud, potrivit IFLScience.

Unii arheologi nu au fost impresionați, ba chiar au fost șocați

Cele două specii dispărute de hominini sunt o parte importantă din arborele genealogic uman, însă știm foarte puține despre ei.

Rămășițele de la Australopithecus sediba au fost descoperite în Peștera Malapa din Africa de Sud și datează în jur de 1,98 milioane de ani. Homo naledi au trăit în Africa în urmă cu 300.000 de ani, iar cel mai remarcabil este că avem dovezi ce sugerează că această specie își îngropa morții adânc într-un sistem de peșteri.

„Aceste fosile reprezintă indivizi care au trăit și murit în urmă cu sute de mii de ani, însă au fost indivizi care au privit spre stele, așa cum facem și noi”, a adăugat Matthew Berger, fiul profesorului, care și-a ajutat tatăl să descopere Australopithecus sediba pe când era copil.

Totuși, unii arheologi nu au fost impresionați, ba chiar au fost șocați să afle că rămășițe ale strămoșilor umani au fost lansate în spațiu.

„Sunt șocată. Asta NU este știință”

Faptul că aceste specii antice nu ar fi înțeles călătoria în atmosfera superioară este unul dintre numeroasele motive pentru care antropologii și mulți alți cercetători au criticat zborul Virgin Galactic.

„Sunt șocată. Asta NU este știință”, a spus Sonia Zakrzewski, bioarheolog la Universitatea Southampton din Regatul Unit, citată de LiveScience.

Alți oameni de știință au fost de aceeași părere, argumentând că oasele fosilizate nu sunt specimene științifice, ci rămășițe ale strămoșilor noștri colectivi, astfel că trebuie respectate. Totodată, orice zbor spațial implică și riscuri, iar aceste fosile umane ar fi putut să fie pierdute pentru totdeauna dacă ceva s-ar fi întâmplat la bordul navei spațiale, au mai spus cercetătorii.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

35 de Întrebări din Istorie, Mitologie și Tradiții

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu