Cine a fost „doamna Babushka”, femeia misterioasă care a filmat asasinarea lui Kennedy?

La peste cinci decenii de la tragedie, identitatea femeii supranumite „doamna Babushka” rămâne un mister, alimentând teoriile conspiraționiste referitoare la asasinarea lui John F. Kennedy.

Clipele de după asasinarea lui JFK au fost un haos. Oamenii se aruncau la pământ, acoperindu-și capetele, în timp ce alții fugeau de la fața locului, temându-se pentru viața lor.

doamna babushka
Doamna Babushka, în stânga, cu haină maronie și eșarfă deschisă la culoare, pare neclintită la câteva secunde după împușcătura fatală. Foto: Wikimedia

Mai târziu, poliția a căutat martori care ar fi putut filma asasinatul sau văzuseră direcția din care venise glonțul fatal. Investigațiile au arătat că aproape nimeni nu văzuse cu exactitate cele întâmplate, iar cei care aveau camere de filmat le ațintiseră spre președinte.

Totuși, poliția a adunat toate imaginile filmate ale asasinatului, sperând să găsească indicii. Într-adevăr, au găsit niște date interesante.

În aproape toate fotografiile au descoperit o femeie cu fața ascunsă de o basma, de camera de filmat sau de propriile-i mâini. Femeia avea o cameră de filmat asupra ei și părea să fi filmat asasinatul.

Poliția a emis imediat o notificare, cerând informații despre femeia care, din cauza basmalei sale cu aspect rusesc, fusese poreclită „doamna Babushka” („babushka/babușka” înseamnă „bunică” în limba rusă, însă denumirea este dată de eșarfa pe care o poartă femeia din imagini).

Cine este doamna Babushka?

doamna babushka
Beverly Oliver, în documentarul din 1988 „Oamenii care l-au omorât pe Kennedy”. Foto: Pinterest

În zecile de ani care au trecut de la asasinat, FBI nu a reușit să afle cu exactitate cine era doamna Babushka. De-a lungul anilor, mai multe persoane au susținut că ele erau această persoană misterioasă, însă, de fiecare dată, nu au fost crezute, din lipsă de dovezi.

Însă un anumit suspect a ieșit în evidență, poate datorită poveștii sale neobișnuite. În 1970, o femeie pe nume Beverly Oliver i-a mărturisit lui Gary Shaw, un cercetător al teoriei conspirației, că ea însăși era doamna Babushka.

Femeia susținea că filmase întregul asasinat cu o cameră Yashica Super 8 și că filmul îi fusese confiscat de doi agenți FBI înainte să apuce să-l developeze. Femeia spunea că nu le văzuse legitimațiile, însă cei doi susțineau că erau agenți FBI.

I-au spus că urmau să-i returneze filmul după zece zile, dar femeia nu a mai primit niciun semn de la ei și nu a mai văzut filmul niciodată. Femeia a recunoscut că nu a încercat să ia urma filmului, deoarece îi era teamă că ar putea fi arestată pentru posesie de marijuana.

Povestea femeii a fost preluată de echipajele de știri și de autorii de filme documentare și a fost denaturată. Femeia a susținut chiar că îl cunoștea personal pe Jack Ruby și că tot Ruby îi făcuse cunoștință cu presupusul asasin al lui Kennedy, Lee Harvey Oswald.

Ruby este bărbatul care l-a ucis pe Oswald în timp ce acesta se afla în arestul poliției. Deși nu existau dovezi că l-ar fi cunoscut pe Ruby, Oliver a continuat să susțină acest lucru.

Femeia își susținea ce vehemență povestea, însă la fel făceau și cei care nu îi acordau crezare. Scepticii au spus că tipul de cameră de filmat pe care femeia susținea că îl folosise, Yashica Super 8, nici măcar nu fusese produs până în 1969, adică la șase ani după asasinat.

În fața acestei dovezi, femeia a început să susțină că fusese vorba de un model „experimental”, pe care îl procurase înainte ca aparatul de filmat să fie disponibil pe piață și că acest model nici măcar nu avea un nume atunci când ea îl folosise.

Alți sceptici atrag atenția asupra faptului că, în 1963, Beverly Oliver era o fată de 17 ani, înaltă și slabă, și nu o femeie în vârstă și scundă, așa cum pare a fi doamna Babushka în fotografii.

Teorii ale conspirației

doamna babushka
JFK tocmai a fost împușcat. Soția sa încearcă să iasă din mașină, îndreptându-se spre gărzile de corp din urma limuzinei. Foto: Wikimedia

Fie că spusele lui Oliver erau adevărate sau nu, sau că erau doar parțial adevărate, povestea a atras atenția cercetătorilor teoriilor conspiraționiste.

Aceștia studiau asasinatul și prezența unei femei misterioase cu o cameră de filmat a contribuit la ideile ieșite din comun care circulau deja. Iar faptul că Oliver susținea că FBI-ul intervenise era visul oricărui adept al teoriei conspirației.

Cele mai răspândite teorii spuneau că doamna Babushka era spion rus, că era membru al serviciilor secrete sau că aparatul ei de filmat era, de fapt, o armă de foc.

Cum Oliver răsărise de nicăieri și nu se potrivea cu imaginea femeii din fotografii, oamenii au început imediat să suspecteze că avea un trecut sinistru.

doamna babushka
Fotografie parțial colorizată. Persoana scoasă în evidență (color) este doamna Babushka. Foto: Wikimedia

Faptul că Oliver a declarat că agenții FBI îi luaseră camera a turnat gaz peste foc și, în scurt timp, adepții teoriei conspirației se foloseau de spusele femeii pentru a acuza guvernul de mușamalizare.

Pentru alții, faptul că tipul de cameră pe care femeia susținea că îl folosise nici măcar nu fusese încă fabricat sprijinea teoria care spunea că aparatul de filmat era o armă de foc. Însă această versiune a fost abandonată în scurt timp.

Până în ziua de azi, nu au apărut alte indicii legate de identitatea doamnei Babushka, în afară de cele susținute de Oliver. Poate că povestea lui Oliver este adevărată și imaginile chiar au fost confiscate de agenți FBI.

Însă, dacă lucrurile stau așa, unde sunt acum acei agenți și ce s-a întâmplat cu filmul? Sau poate că adevărata doamnă Babushka încă nu a fost descoperită și se ascunde undeva, împreună cu filmul pe care se află o bucățică de istorie…

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

2 comentarii la „Cine a fost „doamna Babushka”, femeia misterioasă care a filmat asasinarea lui Kennedy?”

    • În mărturia în fața Comisiei Warren, a spus că nu își amintește ce a făcut. Ulterior, i-a spus istoricului Arthur White că se apleca după bucată din creierul lui JFK (care n-ar fi trebuit să fie în partea din spate a mașinii dacă glonțul l-ar fi lovit în ceafă, ci în fața președintelui, undeva între scaune). Cam așa stau lucrurile cu arhivele…

Lasă un comentariu