Dmitri Mendeleev, chimistul care a descoperit în vis tabelul periodic al elementelor

În 1869, chimistul rus Dmitri Mendeleev a dobândit faima mondială după ce a reușit în ceea ce predecesorii eșuaseră timp de mai bine de un secol: a organizat, pentru prima oară, elementele chimice într-un tabel cunoscut astăzi drept tabelul periodic al elementelor.

„Omul care a adus legea și ordinea în chimie”, așa cum a fost numit în 1971 de publicația UNESCO Courier, savantul rus a transformat chimia dintr-o preocupare medievală într-o știință modernă.

Însă puțini știu că, deși a fost rezultatul a mii de ore de cercetare și studiu asiduu, tabelul periodic al elementelor i-a fost revelat lui Mendeleev într-un vis.

Familia lui Dmitri Mendeleev s-a zbătut în sărăcie

Dmitri Mendeleev in tinerete
Dmitri Mendeleev în tinerețe. Foto: Pinterest

Mendeleev s-a născut în Siberia, la 8 februarie 1834, într-o familie cu 17 copii. Tatăl său, Ivan, era profesor de artă, politică și filosofie, dar și-a pierdut locul de muncă după ce a orbit.

Mama sa, Maria, provenea dintr-o familie de comercianți. După ce soțul ei a orbit, Maria a devenit unicul susținător al familiei, lucrând într-o fabrică de sticlă, potrivit Enciclopaedia Britannica.

În 1847, când Dmitri Mendeleev avea 13 ani, tatăl său a murit. Doi ani mai târziu, un incendiu a distrus fabrica de sticlă unde muncea mama sa.

Universitatea din Sankt Petersburg
Universitatea din Sankt Petersburg în 1900. Foto: Wikimedia

Hotărâtă să asigure educația fiului ei, Maria a cutreierat Rusia în speranța că Dmitri va fi acceptat de o universitate prestigioasă. După ce Universitatea din Moscova l-a respins, Mendeleev a fost admis la Universitatea din Sankt Petersburg.

Mendeleev a început să publice lucrări științifice la vârsta de 20 de ani. La 26 de ani, a participat la prima conferință mondială de chimie.

Un deceniu mai târziu, Mendeleev a devenit extrem de preocupat de clasificarea celor 56 de elemente cunoscute la acel moment, întreprindere pe care niciun chimist nu reușise să o ducă la bun sfârșit.

Dmitri Mendeleev 01
Dmitri Mendeleev. Foto: Science News

Chimiștii începuseră să identifice elementele chimice la mijlocul anilor 1700, însă după mai bine de un secol savanții foloseau în continuare o varietate de simboluri și acronime pentru a reprezenta diverse materiale. Nu exista nici un limbaj comun, niciun sistem de organizare uniform.

Visul lui Dmitri Mendeleev și tabelul periodic al elementelor

Astfel, Mendeleev și-a canalizat toate eforturile spre găsirea unui principiu după care să organizeze elementele în funcție de seturi de proprietăți similare.

Însă puțini știu că Mendeleev a reușit ce și-a propus nu doar prin eforturi și cercetări susținute, ci și cu ajutorul unui procedeu inconștient, pe care scriitorul T. S. Eliot îl numea „incubarea ideilor”.

Dmitri Mendeleev 02
Dmitri Mendeleev în 1897. Foto: Wikimedia

În noaptea de 17/18 februarie 1869, după o zi istovitoare de muncă, Mendeleev a avut un vis în care a „văzut” tabelul periodic al elementelor.

În cartea „Visul lui Mendeleev: în căutarea elementelor”, romancierul Paul Strathern a reconstruit momentul revelator cu ajutorul scrisorilor și jurnalelor omului de știință:

„În timp ce își trecea privirea încă o dată pe linia ascendentă a greutăților atomice, Mendeleev a observat brusc ceva ce i-a făcut sângele să clocotească. Anumite proprietăți păreau să se repete la fiecare element, la ceea ce păreau a fi intervale regulate. Descoperise ceva! Dar ce?

Câteva intervale începeau cu o anumită regularitate, dar apoi tiparul părea să se destrame. În ciuda acestui fapt, Mendeleev a devenit curând convins că se află în pragul unei descoperiri majore. Exista un tipar clar, dar nu reușea să îl înțeleagă… Ajuns la epuizare, Mendeleev și-a aplecat capul, sprijinindu-l pe brațe. A adormit aproape imediat și a avut un vis.”

Visele sunt considerate expresia activității creierului în timpul somnului – organizarea și consolidarea ideilor, imaginilor și frânturilor de informații pe care le acumulăm în timpul stării de veghe.

Iar chestiunea care îi frământa mintea lui Mendeleev era identificarea unui sistem de clasificare a elementelor.

„Sistemul s-a format în mintea mea, dar nu pot să-l descriu”, se plângea Mendeleev. Dar, cu ajutorul visului, întregul sistem i s-a revelat în cele din urmă.

„Am visat un tabel în care toate elementele se potriveau. Imediat după ce m-am trezit, l-am notat pe o foaie de hârtie”, scria Mendeleev în jurnalul său.

Cum arată tabelul lui Mendeleev

Tabelul periodic al elementelor - Tabelul lui Mendeleev
Schița tabelului periodic al elementelor, realizată de Mendeleev în 1869. Foto: Wikimedia

Tabelul creat de Mendeleev, prezentat lumii științifice la 6 martie 1869, este cunoscut în ziua de astăzi drept „tabelul lui Mendeleev”.

Cuprinde toate elementele chimice, care sunt clasificate în funcție de numărul atomic, de configurația electronică și de alte câteva proprietăți recurente.

Elementele din tabel sunt aranjate pe grupe, iar elementele din aceeași grupă au proprietăți chimice similare. Elementele din partea stângă a tabelului sunt metale, iar cele din dreapta sunt nemetale.

Tabelul lui Mendeleev 1885
O versiune a tabelului lui Mendeleev folosită la Universitatea din Viena în 1885. Foto: Wikimedia

Potrivit Khan Academy, Mendeleev a prezis, de asemenea, proprietățile unor elemente încă neidentificate la acea vreme și care urmau să umple golurile din tabel.

Majoritatea previziunilor sale s-au dovedit a fi corecte, culminând cu descoperirea galiului și a germaniului în 1875 și, respectiv, în 1886.

Tabelul lui Mendeleev a fost extins și rafinat treptat, odată cu descoperirea de noi elemente. Tabelul periodic modern, care conține 118 elemente, este în continuare un instrument esențial în analiza reacțiilor chimice și este utilizat pe scară largă în chimie, fizica nucleară și alte științe.

A fondat prima rafinărie petrolieră din Rusia

Dmitri Mendeleev 03
Foto: Wikimedia

În ceea ce-l privește pe Mendeleev, după publicarea tabelului periodic al elementelor, acesta a devenit unul dintre cei mai respectați oameni de știință ai vremii sale.

A fost premiat de numeroase organizații științifice din întreaga Europă. În 1890, și-a dat demisia de la Universitatea din Sankt Petersburg, unde preda, iar în 1893 a fost numit director al Biroului de Metrologie, post pe care l-a ocupat până la sfârșitul vieții.

De asemenea, Mendeleev a investigat compoziția țițeiului și a contribuit la fondarea primei rafinării petroliere din Rusia.

Dmitri Mendeleev nu este nicidecum singurul savant care a avut vise „strălucite”. Iată alte câteva invenții și descoperiri incredibile revelate în somn.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „Dmitri Mendeleev, chimistul care a descoperit în vis tabelul periodic al elementelor”

Lasă un comentariu