Dmitri Agarkov, omul care a învins banca folosind propriile ei arme

Ți s-a întâmplat vreodată ca o companie să te agaseze încercând cu orice preț să te convingă să cumperi un produs sau un serviciu? Sau să ratezi clauze importante din contractul cu banca deoarece au fost scrise intenționat cu caractere prea mici?

Dacă ai pățit așa ceva măcar o dată, vei savura povestea lui Dmitri Agarkov.

Dmitri Agarkov
Dmitri Agarkov. Foto: cloudinary.com

În 2008, rusul Dmitri Agarkov a primit o scrisoare nesolicitată de compania de credit Tinkoff Credit Systems (TCS). În plic se afla o ofertă pentru un card de credit, împreună cu contractul aferent, gata pregătit pentru semnare.

În timp ce alții fie ar fi aruncat scrisoarea, fie ar fi semnat contractul, Agarkov a decis să facă ceva diferit. A scanat contractul din plic, l-a editat pe calculator și l-a modificat în favoarea sa.

A schimbat rata dobânzii și comisioanele în „zero” și a șters limita de credit. Astfel, semnatarul contractului modificat ar fi putut retrage orice sumă de bani, fără comisioane și fără dobândă.

Oleg Tinkoff
Oleg Tinkoff, fondatorul băncii TCS. Foto: Wikimedia

Dar Agarkov nu s-a oprit aici. A stipulat că, de fiecare dată când ar fi încălcat o prevedere contractuală, banca ar fi trebuit să îi plătească lui Agarkov trei milioane de ruble (aproximativ 43.000 de euro astăzi).

De asemenea, în cazul în care banca ar fi reziliat contractul, ar fi trebuit să-i plătească bărbatului o despăgubire de șase milioane de ruble (86.000 de euro).

Banca a semnat „ca primarul”

Apoi, rusul a imprimat contractul modificat, l-a semnat și l-a trimis prin poștă băncii. Surprinzător, documentul a fost acceptat, iar bărbatul și-a primit cardul de credit, împreună cu o copie a contractului, semnat de bancă.

Tinkoff
Foto: rt.com

Doi ani mai târziu, cei de la TCS au încercat să închidă contul lui Agarkov din cauza întârzierilor la plată, însă au constatat cu stupoare că documentul pe care îl semnaseră nu era cel standard.

În 2012, TCS a decis să-l dea în judecată pe Agarkov, cerându-i să restituie soldul restant de 19.000 de ruble (300 de euro), precum și 45.000 de ruble (650 de euro), reprezentând comisioanele și dobânzile de care acesta scăpase cu ajutorul contractului modificat.

Însă, un an mai târziu, judecătorii au stabilit că Agarkov avea dreptate. Deși cei de la bancă semnaseră contractul fără a-l citi în prealabil, TCS era în continuare obligată să-l respecte.

Astfel, bărbatul a fost nevoit să plătească băncii doar cele 19.000 de ruble. Însuflețit de acest succes, Agarkov a decis să dea în judecată banca, cerând 24 de milioane de ruble (350.000 de euro) ca despăgubire pentru rezilierea contractului.

Până la urmă, cazul nu a mai ajuns la tribunal, deoarece părțile au ajuns la o înțelegere secretă (cel mai probabil, avantajoasă pentru Agarkov).


Ți-a plăcut acest articol? Află și povestea unui om cu o imaginație la fel de bogată ca cea a lui Agarkov: bărbatul care a furat 80 de milioane de euro folosind o mască de latex cu fața unui ministru francez.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu